Studiu. Doar 2% dintre bolnavii de COVID îmbolnăvesc alte persoane

Majoritatea persoanelor care au COVID-19 nu îmbolnăvesc alte persoane, ci doar câțiva oameni sunt cei care transmit boala la alții, demonstrează un studiu realizat la Universitatea Boulder, Colorado.Doar 2% dintre toate persoanele testate pozitiv cu COVID au transmis 90% din cantitatea de virus aflat acum în circulație.

Doar câțiva „super-purtători” cu încărcături virale deosebite sunt responsabili pentru cea mai mare parte a transmisiei bolii COVID-19, în timp ce aproximativ jumătate dintre persoanele infectate nu sunt deloc contagioase în momentul diagnosticării, sugerează un nou studiu, realizat de Universitatea Boulder, Colorado, pe mai mult de 72.000 de probe de testare, conform Medical Xpress.

Un alt studiu aduce și mai multe dovezi în favoarea ideii potrivit căreia contagierea este determinată de încărcătura virală sau cantitatea de particule de virus pe care le poartă o anumită persoană.

Citește și Unii oameni pot fi testați pozitiv pentru Sars-Cov-2 chiar dacă le-a fost administrat vaccinul

S-a constatat că doar unul din cinci studenți din căminele studențești, care au avut la teste rezultat pozitiv și-a infectat colegul de cameră. Iar încărcătura virală a acestora a fost de aproape șapte ori mai mare decât a celor care nu au răspândit virusul.

Concluzia acestor studii este că majoritatea persoanelor cu COVID nu îmbolnăvesc alte persoane, ci doar câțiva oameni sunt cei care transmit boala la mulți alții”, a spus Sara Sawyer, profesor de biologie moleculară.

Acest studiu este unul dintre cele mai ample realizate până în prezent pentru examina transmisibilitatea la persoanele asimptomatice. Cercetătorii au analizat probe de salivă colectate de la studenți, de la unii profesori și de la personalul auxiliar din campusul universitar în perioada 17 august – 25 noiembrie.

Citește și Cum va funcționa „pașaportul COVID” și cum poți beneficia de el

Studenții asimptomatici s-au testat săptămânal, folosind un test extrem de sensibil, numit RT-qPCR (reacție în lanț a polimerazei cu transcripție inversă), care detectează și cuantifică materialul genetic din virusul care cauzează COVID-19.

Din 72.500 de probe prelevate de la persoane asimptomatice, au fost identificate 1.405 de cazuri de COVID-19.

Super-purtători = super-răspândire

Comparând particulele virale ale studenților asimptomatici cu probe ale pacienților spitalizați, Sawyer și echipa ei au constatat că acestea nu puteau fi distinse unele de altele.

Aceasta înseamnă că simptomele ne spun foarte puțin despre ceea ce se întâmplă în interiorul corpului unei persoane”, a spus Sawyer. „Unii dintre cei asimptomatici poartă o încărcătură virală la fel de mare ca cineva care este intubat cu COVID într-un spital”, a adăugat aceasta.

Citește și Cum știi dacă ai fost infectat cu coronavirus, dar ai fost asimptomatic

Doar 2% dintre toate persoanele testate pozitiv cu COVID, de la Universitatea Boulder au transmis 90% din cantitatea de virus din acel loc. Unul dintre studenți era purtătorul a 5% din cantitatea virală existentă acolo.

Între timp, aproximativ jumătate dintre cei care au fost testați pozitiv aveau încărcături virale atât de scăzute (sub 106 virioni/ml), încât probabil că ei nu mai transportau virusuri vii, după toate probabilitățile ei nefiind contagioși.

Acesta este un alt exemplu care ne explică de ce nu avem neapărat nevoie de teste ultrasensibile, care necesită, de altfel, și mai mult timp pentru procesare, a spus coautorul studiului, Roy Parker, directorul Institutului BioFrontiers. „Chiar și un test mai rapid, dar mai puțin sensibil, îi va identifica pe toți oamenii contagioși”.

Cât de des un coleg de cameră l-a infectat pe altul?

Într-un al doilea studiu, cercetătorii au examinat cât de des un coleg de cameră l-a infectat pe altul. În total, 1.058 de studenți au avut rezultate pozitive, adică 16,5% din numărul total al studenților din cămine.

Doar 20% dintre studenții infectați, cei cu încărcături virale mult mai mari decât cele obișnuite, au transmis virusul colegului lor de cameră.

Citește și Medicii din centrele de vaccinare, plătiți cu promisiuni

Datele studiului ne spun că universitățile pot continua să ofere fără teamă cazare studenților în campusuri. De asemenea, descoperirile acestea pot oferi o ușurare celor care au primit un test COVID-19 pozitiv și se tem pentru persoanele cu care locuiesc sub același acoperiș.

Oamenii se simt foarte vinovați [când sunt testați pozitiv], dar studiul nostru sugerează că obținerea unui test pozitiv nu este o garanție că îi vei infecta pe cei dragi sau pe colegii tăi de cameră”, a spus Kristen Bjorkman, director științific al Universității Boulder pe teme de Covid.

sursă-Medical Xpress

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.