Cum va funcționa „pașaportul COVID” și cum poți beneficia de el

Comisia Europeană a propus miercuri crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19, informează instituția, într-un comunicat de presă.

Pentru ca adeverința de vaccinare să existe, ea trebuie aprobată de Parlamentul European și Statele Membre. Pentru adoptarea adeverinței, toate statele membre UE trebuie să fie de acord. Țări precum Spania, Grecia și Austria vor aprobarea adeverinței electronice verde, în timp ce Germania, Franța, Olanda și România resping ideea unei adeverințe electronice.

Ce va include pașaportul verde?

Adeverința electronică verde va conține informațiile esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al adeverinței. În plus:

  • pentru adeverința de vaccinare: tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
  • pentru adeverința de testare: tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
  • pentru adeverința de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverinței, data emiterii, data de valabilitate.

Adeverința va fi valabilă în toate țările Uniunii Europene. Atunci cand calatoreste in UE, orice cetatean al uniunii ar trebui sa fie scutit de la restricțiile privind circulația, ca orice cetățean al țării în care vrea să meargă.

Citește și A fost publicat prospectul vaccinului Johnson & Johnson. Riscurile și contraindicațiile

Adeverința ar putea fi eliberată, gratuit, de exemplu, de spitale sau de centrele de testare. Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil iar cetățenii pot solicita și o versiune tipărită.

Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinței. Adeverința va fi valabilă în toate țările Uniunii Europene.

Atunci cand calatoreste in UE, orice cetatean al uniunii ar trebui sa fie scutit de la restricțiile privind circulația, ca orice cetățean al țării în care vrea să meargă.

Care sunt pașii pentru adoptarea adeverinței

În primul rând, Parlamentul European și Statele Membre trebuie să aprobe această propunere a Comisiei. Următorul pas și cea mai grea parte cade pe statele membre ale UE.

Citește și 140 de paturi suplimentare la ATI, pentru bolnavii de Covid-19

Trebuie să se ocupe de pregătirea logistică a pentru eliberarea și verificarea acestor certificate. Apoi, până în vară, Comisia va crea o infrastructură digitală care să faciliteze autentificarea certificatelor verzi.

Ultimul pas trebuie făcut tot de statele membre. Este vorba despre modificarile necesare pe care fiecare țară trebuie să o facă în bazele de date de sănătate naționale.

Cum va funcționa adeverința electronică verde

Adeverința electronică verde va conține un cod QR cu o semnătură digitală ca protecție împotriva falsificării. Adeverințele vor fi controlate prin scanarea codului QR, verificându-se astfel semnătura. Fiecare organism emitent (de exemplu, spital, centru de testare, autoritate sanitară) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară.

Citește și Medicii din centrele de vaccinare, plătiți cu promisiuni

Comisia Europeană va crea un portal de acces. Prin acest portal, toate semnăturile adeverințelor pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului adeverinței nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală.

Comisia Europeană va furniza, de asemenea, aplicații de referință cu sursă deschisă pentru a sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru scanarea și verificarea codurilor QR.

Ce vaccinuri vor fi acceptate

Statele membre ar trebui să elibereze adeverințe de vaccinare indiferent de tipul de vaccin împotriva COVID-19. În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții de sănătate publică, cum ar fi testarea sau carantina, acestea ar trebui să accepte, în aceleași condiții, adeverințele de vaccinare eliberate în temeiul sistemului de adeverințe electronice verzi.

Citește și România începe ultima etapă de vaccinare anti-covid. Cum se face programarea în etapa a III-a

Cu toate acestea, această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piață la nivelul UE. Statele membre au opțiunea de a accepta adeverințele de vaccinare emise în cazul altor vaccinuri.

Situația persoanelor care au fost deja vaccinate

Persoanele vaccinate înainte de instituirea adeverinței electronice verzi ar trebui, de asemenea, să aibă posibilitatea de a obține adeverința necesară. În cazul în care au primit o adeverință de vaccinare care nu îndeplinește standardele de interoperabilitate prevăzute de regulament, pot solicita o nouă adeverință.

Citește și Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Totodată, statele membre pot continua să elibereze dovezi ale vaccinării în alte formate, pentru alte scopuri, în special în scopuri medicale.

Care este costul pentru eliberarea unei adeverințe?

Adeverințele vor fi gratuite. Statele membre trebuie să suporte costurile de creare a infrastructurii la nivel național. Comisia va oferi finanțare pentru a sprijini statele membre în crearea infrastructurii necesare, dacă va fi nevoie.

Comisia Europeană va finanța crearea portalului la nivelul UE, precum și dezvoltarea programului informatic care urmează să fie utilizat de persoanele care vor verifica adeverințele prin scanarea codului QR.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Simptomele infectării cu Omicron. Ce spune medicul care a depistat primul pacient

Medic sud-african care a diagnosticat primul pacient infectat cu Omicron a declarat că: Simptomele noii …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *