EMA, despre vacinul AstraZeneca: „Este un vaccin sigur și eficace”

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ”sigur şi eficace” şi ”nu este asociat” unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Agenția va continua să studieze o posibilă legătură între vaccin şi formarea unor tromboze la persoane vaccinate.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a spus că efectele adverse vor fi în continuare studiate și că vor fi investigate de asemenea cazurile rare de tromboze, în condițiile în care nu au fost găsite dovezi suficiente care să arate că acestea ar fi corelate.

Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce trebuie să facă, a mai spus Cooke.

Citește și ALZHEIMERUL AR PUTEA FI DEPISTAT TIMPURIU CU AJUTORUL UNEI APLICAŢII PE TELEFONUL MOBIL

Eu m-aș vaccina și mâine, dar aș vrea să știu la ce trebuie să fiu atentă”, a adăugat șefa EMA, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor.

Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA într-o conferință de presă.

Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a întegistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința cazurilor severe raportate, diagnosticate ca trombocitopenie, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Ea a adăugat că apariția trombozelor poate fi cauzată de COVID sau de sindromul post-COVID și că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Citește și Persoanele care au avut COVID-19 dezvoltă de până la 45 de ori mai mulți anticorpi cu o singură doză de vaccin

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere și va fi studiată și o posibilă legătură între acest lucru și administrarea de anticoncepționale, a mai spus Straus.

Reprezentanții EMA au adăugat că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE și că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Agenţia ”nu poate exclude definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca  şi problemele rare de coagulare a sângelui

Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată” a datelor disponibile, ”nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin”, a subliniat Cooke.

Comitetul se securitate al EMA a recomandat aşadar ”conştientizarea în ceea ce priveşte potenţialele riscuri şi asigurarea că vor fi incluse în prospectul produsului”.

Citește și A fost publicat prospectul vaccinului Johnson & Johnson. Riscurile și contraindicațiile

Agenţia recomandă totodată ”alertarea cu privire la astfel de eventuale maladii rare şi furnizarea de informaţii profesioniştilor din domeniul sanitar şi persoanelor vaccinate pentru a ajuta la oprirea şi atenuarea oricărui eventual efect secundar”, a mai declarat Cooke.

Un număr de 15 ţări, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat preventiv utilizarea acestui vaccin după semnalarea unor efecte secundare precum dificultăţi de coagulare a sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge.

La 29 ianuarie, EMA a autorizat  vaccinul dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

INSP: 144 de persoane vaccinate au fost depistate cu tulpina Delta

În ţară au fost confirmate până acum 620 de cazuri cu varianta Delta, dintre care …

Diferența dintre imunitatea dată de vaccinul anti-Covid și imunitatea dobândită în urma infectării

Cercetătorii israelieni au constatat, în urma unui studiu, că imunitatea dobândită după infectarea cu SARS-CoV-2 …

Riscul de tromboză este mai mare pentru persoanele care trec prin COVID-19 decât pentru cele care se vaccinează

Un nou studiu realizat în Anglia, arată că probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *