AcasăArticoleEMA, despre vacinul AstraZeneca: „Este un vaccin sigur și eficace”

EMA, despre vacinul AstraZeneca: „Este un vaccin sigur și eficace”

Published on

spot_img

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ”sigur şi eficace” şi ”nu este asociat” unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Agenția va continua să studieze o posibilă legătură între vaccin şi formarea unor tromboze la persoane vaccinate.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a spus că efectele adverse vor fi în continuare studiate și că vor fi investigate de asemenea cazurile rare de tromboze, în condițiile în care nu au fost găsite dovezi suficiente care să arate că acestea ar fi corelate.

Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce trebuie să facă, a mai spus Cooke.

Citește și ALZHEIMERUL AR PUTEA FI DEPISTAT TIMPURIU CU AJUTORUL UNEI APLICAŢII PE TELEFONUL MOBIL

Eu m-aș vaccina și mâine, dar aș vrea să știu la ce trebuie să fiu atentă”, a adăugat șefa EMA, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor.

Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA într-o conferință de presă.

Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a întegistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința cazurilor severe raportate, diagnosticate ca trombocitopenie, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Ea a adăugat că apariția trombozelor poate fi cauzată de COVID sau de sindromul post-COVID și că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Citește și Persoanele care au avut COVID-19 dezvoltă de până la 45 de ori mai mulți anticorpi cu o singură doză de vaccin

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere și va fi studiată și o posibilă legătură între acest lucru și administrarea de anticoncepționale, a mai spus Straus.

Reprezentanții EMA au adăugat că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE și că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Agenţia ”nu poate exclude definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca  şi problemele rare de coagulare a sângelui

Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată” a datelor disponibile, ”nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin”, a subliniat Cooke.

Comitetul se securitate al EMA a recomandat aşadar ”conştientizarea în ceea ce priveşte potenţialele riscuri şi asigurarea că vor fi incluse în prospectul produsului”.

Citește și A fost publicat prospectul vaccinului Johnson & Johnson. Riscurile și contraindicațiile

Agenţia recomandă totodată ”alertarea cu privire la astfel de eventuale maladii rare şi furnizarea de informaţii profesioniştilor din domeniul sanitar şi persoanelor vaccinate pentru a ajuta la oprirea şi atenuarea oricărui eventual efect secundar”, a mai declarat Cooke.

Un număr de 15 ţări, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat preventiv utilizarea acestui vaccin după semnalarea unor efecte secundare precum dificultăţi de coagulare a sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge.

La 29 ianuarie, EMA a autorizat  vaccinul dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...