AcasăArticoleMedicii din centrele de vaccinare, plătiți cu promisiuni

Medicii din centrele de vaccinare, plătiți cu promisiuni

Published on

spot_img

Niciun medic din centrele de vaccinare nu și-a primit de două luni banii, acuză colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Mai mult, personalul medical refuză să se mai înscrie în echipe de vaccinare. Ministrul Sănătății anunțase, la începutul etapei a 2-a de vaccinare, că tot personalul medical implicat în campania de vaccinare va primi bani suplimentari.

Pot să vă spun că, din ceea ce ştiu, că la nivelul tuturor centrelor de vaccinare există această problemă, practic nimeni nu a fost plătit până la data actuală. Practic vorbim de toate centrele de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-un interviu pentru Digi24.

CAMPANIA DE VACCINARE, ÎN PERICOL

Deși sumele alocate plăților pentru activitățile privind vaccinarea sunt prevăzute în bugetul pe 2021, promulgat în 8 martie, nimeni din personalul medical nu a fost remunerat până acum de la începutul campaniei.

Citește și  Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Sunt semnale pe care şi eu le-am primit şi pe care le primesc în cadrul şedinţelor pe care le am cu judeţele. Este o cerere pe care pe bună dreptate personalul vaccinator o are referitor la remuneraţie.

Se aşteaptă destul de mult timp să fie efectuate aceste plăţi. În ceea ce priveşte debutul etapei a treia este important să mai deschidem centre de vaccinare şi sigur sunt semnale referitoare la scăderea încrederii că personalul va fi plătit şi nu mai avem o dorinţă atât de mare pentru a se înscrie într-o echipă de vaccinare.“

Situaţia trebuie rezolvată cât mai rapid

“Mai mult decât atât, mai este o problemă legată de coordonatorii centrelor de vaccinare care sunt remuneraţi la fel ca celelalte categorii de medici din personalul vaccinator, având responsabilităţi suplimentare şi bineînţeles din acest motiv numărul celor care doresc să preia aceste responsabilităţi este mai scăzut şi desigur cred că această situaţie trebuie rezolvată cât mai rapid tocmai pentru a motiva suficient de bine personalul şi pentru a avea o activitate în centrele de vaccinare şi implicit pentru a avea un succes în această campanie”, mai spune Valeriu Gheorghiţă.

Citește și Medicii stomatologi și dermatologi ar putea fi atrași în campania de vaccinare

Conform OUG privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar și registrator, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii:
– 100 lei/oră pentru medici;
– 50 lei/oră pentru asistenți medicali;
– 25 lei/oră pentru registratori

Am vorbit de mai multe ori și am prezentat această situație care îmi e adusă la cunoștință din teritoriu. Probabil s-au făcut deja demersuri, însă așteptăm. Toată lumea așteaptă să își primească plata, așa cum este firesc.

MEDICII, PLĂTIȚI CU PROMISIUNI

Vicepremierul Dan Barna reacționează și spune că medicii care se ocupă cu activitatea de imunizare din centrele de vaccinare își vor primi banii în următoarele zile, urmând ca toate restanțele să fie recuperate în următoarea săptămână.

Citește și Florin Cîțu, reacție în cazul vaccinului AstraZeneca: Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin

Cred că în următoarea săptămână vor fi recuperate toate restanțele. Suma este prevăzută în buget. Sunt deja 4 milioane de lei prevăzuți pentru plata pentru luna ianuarie și parțial luna februarie. Există resurse în următoarele luni.

A fost acest blocaj generat și de neadoptarea bugetului. În momentul de față avem buget. El a fost promulgat pe 8 martie. Plata se va face în zilele următoare. Ministerul Sănătății are deja această plată ca prioritate”, a declarat copreședintele USR-PLUS

Și Ministerul Sănătății a dat asigurări că  personalul medical din centrele de vaccinare va fi plătit începând de săptămâna viitoare.

Pentru luna ianuarie 2021 și o parte din luna februarie 2021, Ministerul Sănătății ar trebui să efectueze plăți în valoare de 4.184.000 de lei aferente plății personalului medical și cheltuielilor de organizare a centrelor de vaccinare.

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...