Studiu: Anumite medicamente cresc riscul apariției demenței

0
susa foto: pixabay.com

Din păcate, pierderea memoriei reprezintă un subiect extrem de important în zilele noastre. Oamenii au nenumărate întrebări cu privire la bolile creierului, cum ar fi Alzheimer și demența. Ce anume le provoacă cu adevărat? Va exista vreodată un remediu? Există metode naturale de prevenție? Medicamentele pe care le iau pot provoca astfel de probleme?

Un studiu recent, realizat pe 283.000 de oameni, a arătat că există medicamente care, luate o perioadă lungă de timp, cresc semnificativ riscul de demență.

Oamenii de știință de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie au monitorizat aceste persoane timp de 20 de ani. În momentul în care a început cercetarea, niciuna nu fusese diagnosticată cu demență, potrivit Science Alert. Dar până la finalul studiului, 58.000 dintre persoane au primit acest diagnostic.

Citește și Pacientul cu demență. Cine este și de ce are nevoie?

Legătura clară dintre medicamentele luate pentru depresie, epilepsie sau Parkinson și apariției demenței

O doză din aceste medicamente, luată zilnic, timp de 3 ani, mărește riscul apariției demenței cu 50%, au concluzionat autorii studiului. Aproximativ 10% din totalul cazurilor de demență au ca punct de plecare aceste medicamente, spun cercetătorii.

Citește și Studiu: Atenţie la supradoza de paracetamol. Banalul medicament poate aduce moartea!

Medicamentele împotriva incontinenței urinare provoacă riscul apariției demenței

Un alt studiu, realizat de un grup de cercetători de la Universitățile din Washington și Seattle, a urmărit 3.434 de bărbați și femei care aveau 65 de ani și peste, care nu sufereau de demență.

Echipa a accesat istoricul fiecărui participant în legătură cu consumul de medicamente în deceniul precedent. Pe perioada studiului, care a durat 7 ani, 797 de participanți au dezvoltat demență. Dintre aceștia, 637 au fost diagnosticați cu Alzheimer.

Pe măsură ce cercetătorii au analizat medicamentele pe care le-au luat acei 797 de indivizi, medicamentele anticolinergice au devenit principalul suspect.

De obicei, aceste tipuri de medicamente sunt prescrise pentru a trata probleme precum incontinența urinară, boala Parkinson și tulburările pulmonare obstructive cronice.

Citește și Boala uitării, Alzheimer. De ce apare și cum se manifestă

Cât de frecventă este boala Alzheimer

Majoritatea oamenilor asociază Alzheimer cu pierderea memoriei, unul dintre primele și cele mai frecvente simptome ale bolii. În medie, tulburarea progresivă ireversibilă a creierului începe să afecteze oamenii după vârsta de 60 de ani. Cu toate acestea, există mulți factori care contribuie la experiența unei persoane, cum ar fi genele, dieta, stilul de viață și multe altele.

Alzheimer, singura cauză de deces ce nu poate fi prevenită

Potrivit Alzheimers.net, în lume există 44 de milioane de persoane care au Alzheimer sau o demență aferentă, aproximativ 5.700.000 dintre care sunt americani. Oficialii din domeniul sănătății se așteaptă ca acest număr să crească până la 16 milioane până în 2050. Este a șasea cauză principală de deces din America, singura din top 10 care nu poate fi vindecată, prevenită sau încetinită.

Citește și Riscul de Alzheimer poate fi „citit” în ochi cu mulţi ani înainte de apariţia efectivă a bolii

82 de milioane de cazuri de demență până în 2030

Spre deosebire de boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, demența generală este, de asemenea, un sindrom progresiv care îți afectează funcția cognitivă. Adică abilitatea de a gândi, raționa, aminti și comporta corect. Multe dintre simptome se suprapun, de fapt, cu cele ale bolii Alzheimer.

La nivel global, în fiecare an apar 10 milioane de cazuri noi de demență, iar în total există în jur de 50 de milioane de oameni care trăiesc în prezent cu această boală.

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății se așteaptă ca această cifră să ajungă la 82.000.000 până în 2030.

Citește și dStudiu: Migrenele, risc crescut de demență și boala Alzheimer

Metode naturale de a preveni boala Alzheimer și alte tipuri de demență

Deși aceste cifre sunt alarmante, există numeroase modalități naturale de a vă reduce riscul de dezvoltare Boala Alzheimer sau alte forme de demență. Dar posibilitatea de a menține numărul de cazuri de demență la minimum pare puțin probabilă atunci când atât de multe persoane folosesc medicamente care pot crește acest risc.

Aveți pierderi ale memoriei? Nu este neapărat Alzheimer

Există demențe reversibile pe care, deși îngrijorătoare, oamenii le pot trata și chiar pot depăși. Unele dintre aceste probleme v-ar putea surprinde:

1. Delir

Deși această afecțiune pare similară cu demența, schimbările mentale care apar în delir se produc în câteva zile în comparație cu luni sau ani. O altă distincție esențială între aceste două probleme este aceea că, odată cu demența, vă mențineți conștiința; cu delirul, nu.

2. Depresia

Persoanele cu depresie au trăit probabil momente de uitare și dezorientare. O modalitate simplă de a spune diferența dintre depresie și demență este privirea cronologiei. Persoanele depresive devin mai întâi deprimate și experimentează simptome legate de memorie mai târziu, în timp ce persoanele cu demență devin deprimate ca urmare a scăderii funcției cognitive.

3. Deficiența de vitamina B12

Această deficiență crucială poate duce la anemie pernicioasă, o afecțiune rară asociată cu confuzie, încetinire, apatie și iritabilitate. Dacă bănuiți că este cazul dvs, consultați medicul cât mai curând posibil pentru a vă asigura că organismul dvs. absoarbe vitamina B12 în mod corespunzător.

Citește și CE ESTE ANEMIA. SIMPTOME, FACTORI DE RISC ŞI METODE DE PREVENŢIE

4. Boala tiroidiană

Persoanele cu hipotiroidism vor prezenta probabil simptome asemănătoare demenței. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să obțineți un test de sânge cu hormoni tiroidieni pentru a determina cel mai bun tratament posibil.

Citește și Care este rolul tiroidei și cum poate fi afectată funcţia ei?

5. Alcoolism

Persoanele alcoolice pot suferi confuzii și amnezie, care pot imita aceleași experiențe ca și cei cu boala Alzheimer. Deși alcoolismul poate deteriora capacitatea de a vă aminti și de a vă orienta pe sine, abstinența și depășirea dependenței pot ajuta la demența inversă.

Alte studii au arătat, de-a lungul timpului, că fumatul e vinovat de 14 % dintre cazurile de demență, inactivitatea fizică de 6,5 % din cazuri, hipertensiunea de 5 % și diabetul de 3 % din cazuri.

Demența este o tulburare groaznică și incurabilă potrivit oamenilor de știință. Având în vedere numărul tot mai mare de cazuri ce apar în fiecare an, trebuie să facem tot ce putem pentru a avea un creier sănătos și protejat.

Citește și Dependența de alcool. Partea II – Bolile grave pe care le generează

Surse: sciencealert.com, theheartysoul.com

 

susa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.