Sursa foto: eu.usatoday.com

Studiu: Atenţie la supradoza de paracetamol. Banalul medicament poate aduce moartea!

Paracetamolul este un medicament banal pe care îl folosim cu toţii, mai ales atunci când simţim că s-a instalat o răceală. Dar, un studiu realizat recent în Australia schimbă total percepţia despre acest medicament.  În cantități mai mari decât cele recomandate, adică mai mult de 8 comprimate pe zi, medicamentul poate produce efecte devastatoare asupra organismului.

Potrivit Medical Journal of Australia, în ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă au constatat o creştere a supradozei de paracetamol care au dus la leziuni hepatice severe sau chiar la deces. Concret, cercetătorii australieni au constatat că anual procentul cazurilor de supradoza cu paracetamol a crescut cu 44% în perioada 2007-2008 – 2016-2017. În esenţă, paracetamolul nu este toxic, dar luat în cantitîţi mari scade capacitatea organismului de a-l mai sintetiza. Iar acest lucru poate duce la acumularea unui metabolit toxic care se conectează de celulele hepatice, provocând moartea acestora.

Acelaşi studiu a mai relevat că paracetamolul este principala cauza a insuficienţei hepatice grave în SUA, iar în Australia paracetamolul a ajuns pe primul loc în topul medicamentelor pentru care Centrele de Intoxicaţii primesc reclamaţii.

În acest context se ia în calcul şi impunerea unor reguli la comercializarea banalului paracetamol. Deja, în Marea Britanie a restricționat încă din 1998 modul de cmoercializare a paracetamolului, iar în Danemarca acest medicamente nu se vinde persoanelor sub 18 ani. În plus, mai multe țări europene nu permit vânzarea paracetamolului în supermarketurile care nu au farmacie și au pachete cu număr mic de pastile în farmacii.

 

Citește și Top cele mai periculoase combinații de medicamente

 

Sursa foto: eu.usatoday.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.