AcasăArticoleStudiu: Migrenele, risc crescut de demență și boala Alzheimer

Studiu: Migrenele, risc crescut de demență și boala Alzheimer

Published on

spot_img

Migrenele se pare că ar crește riscul de demență și boala Alzheimer, spune un studiu. Potrivit cercetătorilor, câtă vreme nu există tratament pentru Alzheimer, preveniția este cea mai importantă.

Demența este cea mai frecventă boală neurologică la adulții în vârstă, în timp ce durerile de cap, inclusiv migrenele, sunt cele mai frecvente tulburări neurologice de toate vârstele. Într-un studiu recent publicat în Jurnalul Internațional de Geriatrie de Psihiatrie, care a inclus 679 de adulți cu vârsta de peste 65 de ani, migrenele au fost un factor de risc semnificativ pentru demență, inclusiv boala Alzheimer.

Citește și Pacientul cu demență. Cine este și de ce are nevoie?

Femeile au predispoziție mai mare la demență

Femeile care suferă de migrene prezintă un risc mai mare să fie afectate de demență la bătrânețe, potrivit unui studiu al oamenilor de știință britanici. Aceștia au descoperit că demența este în special asociată durerilor de cap extreme, care afectează 1 din 5 femei și aproape 1 din 12 bărbați. Migrenele pot provoca inflamații în creier, ceea ce duce la deteriorarea neurologică, care, la rândul ei, poate provoca pierderi de memorie.

Citește și CELE MAI GRAVE AFECȚIUNI PROVOCATE DE MIGRENE

Demența poate fi descoperită din timp?

Identificarea unui factor de risc pentru demență, cum ar fi migrenele, va permite detectarea mai timpurie a persoanelor cu risc. De asemenea, poate contribui la îmbunătățirea înțelegerii cercetătorilor despre biologia bolii Alzheimer și demența.

„Nu avem încă nicio modalitate de a vindeca boala Alzheimer, deci prevenirea este esențială”, a declarat autorul senior Suzanne L. Tyas, doctor, Universitatea din Waterloo, în Canada. „Identificarea unei legături cu migrenele ne oferă un motiv de ghidare a noilor strategii de prevenire a bolii Alzheimer.”

Citește și Parodontoza, posibilă cauză a Alzheimerului și a cancerului

Migrenele frecvente de-a lungul vieții cresc riscul apariției bolii

Un istoric al migrenelor a fost asociat semnificativ atât cu demența pentru toate cauzele, chiar și după ajustare pentru variabilele confundante și intervenționale.

Astfel, concluzia studiului a fost că migrenele au fost un factor de risc semnificativ pentru boala Alzheimer și demența cauzală. În ciuda mecanismelor vasculare implicate în fiziologia migrenei, acestea nu au fost asociate în mod semnificativ cu demența vasculară (adesea cauzată de un eveniment acut, specific, cum ar fi un AVC sau un atac ischemic tranzitoriu în care fluxul de sânge către creier a fost întrerupt).

Recunoașterea consecințelor dăunătoare pe termen lung ale migrenelor pentru boala Alzheimer și demență are implicații pentru gestionarea migrenei, precum și pentru înțelegerea etiologiei bolii Alzheimer.

Citește și Migrena, una dintre cele mai comune și mai ignorate boli neurologice

Care este diferența dintre demență și Alzheimer

Demența este un termen general dat unui set de simptome ce include pierderi grave de memorie, o scădere semnificativă a abilității de a raționa și a comunica. În schimb, Alzheimer este o boală specifică, identificata de către medicii specialiști ca fiind cea mai frecventă cauză a declanșării dementei, conform well.blogs.nytimes.com. Deși demența poate fi provocată de multe boli, Alzheimer este cauza principală a declanțării demenței în procent de 80% dintre cazuri, motiv pentru care termenii sunt folosiți în mod alternativ în studiile de specialitate.

Citește și STUDIU: COLESTEROL MARE, RISC RIDICAT DE DEMENŢĂ

 

sursa foto: pexels.com

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...