Premierul României | Vom reveni la normalitate de la 1 iunie. În ce condiţii?

0
sursa foto: adevarul.ro

Premierul Florin Cîțu a declarat în urmă cu puţin timp, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că de la 1 iunie s-ar putea reveni la normalitate în România. 

„Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Acesta este primul jalon pentru revenirea la normalitate. Comitetul va fi în coordonarea premierului. Fiecare ministru va discuta cu cei din domeniul său și va veni cu soluții. „, a declarat Florin Cîţu. 

Citeşte şi: 5 greșeli post-vaccinare care te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

VACCINAREA, SINGURA SOLUŢIE

Comitetul interministerial are rolul de a stabili măsurile care ar putea fi luate de la acea dată, adică 1 iunie. Potrivit primului ministru, până la finalul lunii iulie poate fi atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate.

„Acest comitet va include toate ministerele. Mă gândesc să includem și asociații și patronate. Avem timp să pregătim deschiderea. Și am arătat clar că atunci când ai discuții, rezultatele sunt bune.

Aveți încredere că vom trece peste această perioadă. Este același mesaj pe care îl transmite și președintele Klaus Iohannis. Vaccinarea este singura soluție. Mai exact vom vedea după întâlnirea comitetului care vor fi măsurile. Eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună și mai sigură.”

Citeşte şi: Vaccinul românesc anti-COVID a depăşit faza de testare pe animale. Dacă va fi aprobat, se pot începe studiile clinice

PAŞI MICI SPRE NORMALITATE. AVEŢI ÎNCREDERE

„Sunt două luni foarte importante pentru noi aprilie şi mai, pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România. La finalul lunii mai ar însemna să avem, într-un scenariu mai pesimist, 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu mai optimist – 6,3 milioane. 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populație care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârșitul lunii mai de revenirea la normalitate”, a menţionat Cîţu.

Premierul a mai declarat că este nevoie de implicarea bisericii, mai ales în zona rurală, și de cea a autorităților locale în campania de vaccinare, pentru ca tot mai mulți români de beneficieze de imunizarea împotriva COVID-19.

El a făcut apel la politicieni și la autoritățile locale să-i informeze pe români despre campania de vaccinare şi a anuţat că deja se remarcă  un platou în ceea ce privește incidența cazurilor de coronavirus.

Citeşte şi: Purtatul măştilor de protecţie şi distanţarea ar putea dura mulţi ani. Cu ce recomandări vin specialiştii

1 IUNIE, PRIMUL PAS. NU ÎNSEAMNĂ DESCHIDERE 100%

„Așa cum arată lucrurile astăzi, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lunii iulie. Dar toată lumea trebuie să meargă să se vaccineze. Am făcut tot ce este posibil. Vorbeam de finalul lunii septembrie, acum putem avea 10 milioane de români vaccinați la finalul lunii iulie.

Așa cum arată lucrurile acum, merg în direcția corectă. Din păcate, însă, numărul persoanelor programate este de 700.000. Am ajuns într-o zonă de platou. Pe București avem o stabilizare în ultimele zile. În județul Timiș scade.  Măsurile pe care le-am luat dau rezultate. Să aveți răbdare. „

Premierul a mai precizat că la pașaportul COVID, sau certificatul verde, nu se va aplica în România pentru deschiderea economiei și a turismului.

Citeşte şi: STUDIU | Răceala obişnuită te poate scăpa de COVID-19. Descoperirea inedită a oamenilor de ştiinţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.