AcasăArticoleALERTĂ MEDICALĂ | O nouă mutaţie a virusului SARS-Cov2, rezistentă la vaccinurile...

ALERTĂ MEDICALĂ | O nouă mutaţie a virusului SARS-Cov2, rezistentă la vaccinurile existente

Published on

spot_img

Virusul Sars-CoV-2 a suferit o nouă mutaţie. Mutaţia japoneză E484K, a patra tulpină a virusului SARS-CoV-2 care ameninţă întreaga lume, a fost depistată şi în România, la un pacient din Suceava care a fost iniţial infectat cu tulpina britanică. Ea este patra variantă îngrijorătoare, după tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Noua variantă de coronavirus, care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, despre care se spune că ar putea reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, se arată într-un comunicat de presă.

 Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient care nu avea niciun istoric recent în Marea Britanie.

La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02)”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Cum știi dacă ai fost infectat cu coronavirus, dar ai fost asimptomatic

NOUA MUTAŢIE POATE AFECTA EFICACITATEA VACCINURILOR

„Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. 

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

Din 91 de probe analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Citeşte şi: 5 greșeli post-vaccinare care te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

AUTORITĂŢILE NU SUNT ÎNGRIJORATE: SĂ NU INTRĂM ÎN PANICĂ

Coordonatorul campanieie de vaccinare, col. Valeriu Gheorghită, a declarat pentru Antena 3 că noua tulpină japoneză E484K ca „este o mutaţie care se regăseşte şi în tulpina braziliană şi în tulpina africană”, iar populaţia nu are motive să se sperie sau să intre în panică.

Datele Pfizer din SUA arată că, la 6 luni de la rapel, se păstrează la peste 91% protecţia inclusiv faţă de noua tulpină E484K. Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică”.

Gherghiţă este însă de părere că trebuie grăbit întreg procesul de vaccinare, astfel încât virusul să nu aibă timp să dezvolte alte noi variante rezistente la vaccin.

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...