sursa foto: pixabay.com

ALERTĂ MEDICALĂ | O nouă mutaţie a virusului SARS-Cov2, rezistentă la vaccinurile existente

Virusul Sars-CoV-2 a suferit o nouă mutaţie. Mutaţia japoneză E484K, a patra tulpină a virusului SARS-CoV-2 care ameninţă întreaga lume, a fost depistată şi în România, la un pacient din Suceava care a fost iniţial infectat cu tulpina britanică. Ea este patra variantă îngrijorătoare, după tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Noua variantă de coronavirus, care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, despre care se spune că ar putea reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, se arată într-un comunicat de presă.

 Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient care nu avea niciun istoric recent în Marea Britanie.

La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02)”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Cum știi dacă ai fost infectat cu coronavirus, dar ai fost asimptomatic

NOUA MUTAŢIE POATE AFECTA EFICACITATEA VACCINURILOR

„Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. 

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

Din 91 de probe analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Citeşte şi: 5 greșeli post-vaccinare care te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

AUTORITĂŢILE NU SUNT ÎNGRIJORATE: SĂ NU INTRĂM ÎN PANICĂ

Coordonatorul campanieie de vaccinare, col. Valeriu Gheorghită, a declarat pentru Antena 3 că noua tulpină japoneză E484K ca „este o mutaţie care se regăseşte şi în tulpina braziliană şi în tulpina africană”, iar populaţia nu are motive să se sperie sau să intre în panică.

Datele Pfizer din SUA arată că, la 6 luni de la rapel, se păstrează la peste 91% protecţia inclusiv faţă de noua tulpină E484K. Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică”.

Gherghiţă este însă de părere că trebuie grăbit întreg procesul de vaccinare, astfel încât virusul să nu aibă timp să dezvolte alte noi variante rezistente la vaccin.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *