Pătrunjelul, o comoară pentru sănătate

0
sursa foto: pixabay.com

Pătrunjelul este o plantă cunoscută în principal în bucătărie, dar este şi o plantă medicinală excepțională. Nelipsit la asezonarea multor feluri de mâncare, banalul pătrunjel este o comoară pentru sănătate.

În farmacie, rădăcina de pătrunjel este folosită ca diuretic, consumată sub formă de infuzie, iar frunzele sunt folosite ca stimulent digestiv, diuretic şi circulator.

Citește și Sucuri și ceaiuri care curăță arterele

Pătrunjelul crește imuninatea și combate icterul

Această plantă întărește sistemul imunitar, este bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator și bun renegerator capilar.

Pătrunjelul poate combate icterul, este eficient în blocajul funcţiei hepatice, al plămânilor şi rinichilor. Frunzele sale vindecă tăieturile adânci, vânătăile, pot duce la resorbirea unor tumori. De asemenea, frunzele proaspete de pătrunjel sunt foarte eficiente în tulburările menstruale, în special în dismenoree, prin efectul sau analgezic, calmând spasmele dureroase ale uterului.

Pătrunjelul poate fi folosit și în apa din acvariile cu peşti bolnavi, redându-le sănătatea.

Citește și Ce rol au vitaminele în organism și în ce alimente le găsim

Este bogat în vitamine și luptă împotriva tumorilor

Planta are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăţi antialergice şi antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu.

Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului. Acesta mai conţine şi un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor canceroase şi anume histidina.

Citește și Cancerul pulmonar. Cauze, simptome și tratament

Combate problemele de vedere

Sucul de pătrunjel s-a dovedit foarte bun și pentru o serie de boli ale sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic. Vizibilitate redusă, probleme ale corneei, cataracta, conjunctivita, oftalmie sau oboseala ochilor, toate acestea pot fi cu succes tratate cu combinația dintre suc de morcov, pătrunjel, țelină și cicoare.

Citește și Vederea încețoșată – de ce apare şi cum poate fi prevenită

Pătrunjelul, remediu pentru ten

Sucul de pătrunjel este folosit și în cosmetică pentru curățarea tenului sau ca remediu împotriva pistruilor. Sucul se aplică pe față seara și se menține peste noapte. Dimineața se spală cu apă caldă. Este o cură contraindicată femeilor însărcinate.

Citește și Melasma sau petele pigmentare. De ce apar şi cum pot fi ţinute sub control

Este bun în cazul respirației urât mirositoare

Dacă aţi mâncat usturoi crud, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel pentru a combate respiraţia mirositoare. Conţine zero calorii, este bogat în antioxidanţi, vitamina C şi fier, este mult mai eficace decât pasta de dinţi mentolată în anihilarea compuşilor cu sulf din usturoi, cei care dau mirosul particular.

Citește și CE BOLI SE ASCUND ÎN SPATELE UNEI RESPIRAŢII URÂT MIROSITOARE

Când devine toxic pătrunjelul

Pătrunjelul devine periculos pentru organism atunci când se consumă în exces. În mod special, sucul poate afecta sistemul nervos. Pătrunjelul este o remediu cu un suc concentrat, prin urmare, nu trebuie să beți mai mult de 30-60 de grame în formă pură.

Consumați sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel, preferabil înainte de masa principală. Atenție! Cura cu suc de pătrunjel nu durează mai mult de două săptămâni.

Cel mai indicat este să nu-l beți singur pentru că poate provoca tulburări la nivelul sistemului nervos. Prin urmare, acesta trebuie să fie combinat cu alte legume precum morcovi, sfeclă roșie sau castraveți.

Citește și Combinații periculoase de alimente și medicamente

 

sursa foto: pixabay.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.