Farmaciile independente reclamă întârzieri de până la 150 de zile în decontarea de către casele judeţene de asigurări de sănătate a medicamentelor compensate şi a medicamentelor din programele naţionale.
Farmaciile riscă falimentul, nu mai au cu ce plăti furnizorii. Cei mai afectaţi sunt bolnavii, în pericol să nu mai găsească în farmacii tratamente vitale, precum cele împotriva cancerului.
„Pentru medicamentele compensate, nu s-au mai făcut plăţile din iulie 2020, iar din august – nimic pentru programe naţionale: oncologie, diabet”, a declarat pentru Libertatea, Mihaela Paraschiv, farmacist.
Farmaciile mici, cele mai afectate
Potrivit contractului-cadru, Casa de Asigurări are cel mult 60, respectiv 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce acestea le plătesc iniţial din propriul buget distribuitorilor.
„Lanţurile de farmacii au în spate distribuitori . Dar noi, farmaciile independente, ne vom bloca. Deja unul dintre furnizorii mei nu mai primeşte comenzi de la noi, ceea ce înseamnă că nu mai pot aduce anumite medicamente, cum ar fi cele pentru cancer de prostată”, a spus M.Paraschiv.
Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a făcut, încă din septembrie, mai multe adrese către CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, cerând echilibrarea acestor plăţi.
CNAS le-a răspuns farmaciştilor
„Au spus că este prevăzut în contractul-cadru că nu ne pot plăti decât în limita bugetului. Ar fi trebuit să ne anunţe, încă de când ştiau că nu mai au buget, ca să nu mai eliberăm medicamente. Ne mai spun că următoarea plată va fi din bugetul pe 2021, deci cel mai devreme din februarie. Nu mai rezistăm până atunci, e imposibil”, a explicat Mihaela Paraschiv.
În noiembrie şi decembrie, farmaciile au primit o parte din sumele restante, dar puţin faţă de datoriile caselor de asigurări, afirmă farmaciştii.
„Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii are consecințe asupra întregului lanț de distribuție a medicamentelor, ca urmare a faptului că
respectivele sume sunt la rândul lor obligații de plată către furnizorii de medicamente, distribuitori și producători.
Mai mult decât atât, întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalități cât și întreruperea livrărilor de medicamente. Această situație ar agrava și mai mult problemele deja existente în accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie”, a confirmat şi Colegiul Farmaciştilor într-un comunicat de presă.
Într-un răspuns pentru Libertatea, CNAS a spus: „Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020”.
Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata. Potrivit CNAS, la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei).
Cei mai afectați vor fi pacienții oncoligici și diabetici
În ceea ce priveşte programele naţionale (precum cancer, diabet etc.), CNAS admite tot o întârziere de 30 de zile faţă de termenul maxim pentru realizarea decontării (60 de zile, potrivit contractului-cadru al farmaciilor).
Astfel, CNAS spune că, în ianuarie, a trimis către casele judeţene de asigurări fondurile pentru plata medicamentelor din programele naţionale.
În teritoriu însă, farmaciştii acuză întârzieri mai mari de două luni faţă de termenul maxim prevăzut în contractul-cadru, deci chiar şi 150 de zile faţă de momentul eliberării medicamentului din farmacie.
În 2020 vânzările au scăzut considerabil în farmacii, pe fondul restricţiilor de deplasare, dar şi prin investiţia în măsurile de protecţie în faţa COVID: achiziţia de echipamente de protecţie pentru farmacişti, dezinfectanţi.
Sursă: Libertatea