Cancerul, responsabil de aproximativ 10 milioane de decese 2020. Una din cinci persoane face boala la un moment dat

Cancerul este responsabil de aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care estimează totodată că anul acesta numărul cazurilor de cancer diagnosticate se ridică la 19,3 milioane.

Estimarea, care se bazează pe date din 185 de ţări asupra a 36 de tipuri de cancer, aduce numărul de decese cauzate în 2020 de această afecţiune la 9,95 milioane, atât bărbaţi, cât şi femei, de orice vârstă.

IARC a admis că este deocamdată prea devreme pentru a cunoaşte impactul pandemiei de coronavirus asupra acestei afecţiuni şi a subliniat că estimările publicate au fost făcute pe baza tendinţelor incidenţei şi a mortalităţii din anii precedenţi, neluând în considerare efectele pandemiei.

Cele mai multe decese provocate de cancer sunt în Asia (58,3%), urmată de Europa (19,6%) și de America Latină şi Caraibe (7,2%).

Potrivit comunicatului, una din 5 persoane din întreaga lume dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieţii.

De asemenea, unul din 8 bărbaţi şi una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

Tipuri de cancer care provoacă cele mai multe decese

În cazul ambelor sexe şi la orice vârstă, cancerul care conduce numărul deceselor este cel

de sân (6,9%).

În rândul bărbaţilor, cele trei tipuri de cancer cele mai letale sunt:

  • pulmonar (21,5%),
  • hepatic (10,4%)
  • colorectal (9,3%),

În timp ce la femei acest podium este ocupat de:

  • cancerul de sân (15,5%),
  • pulmonar (13,7%) şi
  • colorectal (9,5%)

Potrivit raportului, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depăşind cancerul pulmonar. Cele aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi indică faptul că unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar.

Printre factorii de risc identificaţi se numără amânarea sarcinii, mai puţini copii, niveluri mai ridicate de grăsime corporală şi lipsa activităţii fizice.

În 2040, agenţia, estimează că vor fi 28,4 milioane de cazuri noi de toate tipurile de cancer, o creştere de 47% în comparaţie cu 19,3 milioane în acest an.

IARC a admis că este deocamdată prea devreme pentru a cunoaşte impactul pandemiei de coronavirus asupra acestei afecţiuni şi a subliniat că estimările publicate, pe baza tendinţelor incidenţei şi a mortalităţii din anii precedenţi, nu au luat-o în considerare.

Schimbările actuale la nivelul structurii populaţiei, mediile în care oamenii trăiesc şi modul în care sistemele sanitare sunt capabile să controleze în mod efectiv cancerul vor determina incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa în următoarele decenii„, a declarat doctorul Freddie Bray, directorul departamentului de monitorizare a cancerului în cadrul IARC.

Cezar Irimia: pacienții cronici ignorați de sistemul de sănătate

Pandemia e devastatoare pentru bolnavii cronici din România. Cifrele confirmă asta. În octombrie, s-a înregistrat un record de morţi.

Numărul total al deceselor a fost cu peste 27% mai mare decât media ultimilor nouă ani. La un deces pus pe seama COVID-19, alte două au fost cauzate suplimentar de măsurile anti-COVID. Bolnavii cronici sunt refuzaţi de spitale sau sunt puşi să aştepte, iar jumătate nu au primit tratamentele de care aveau nevoie.

Cezar Irimia, reprezentant Alianța Pacienților Cronici din România„Nu mai avem o evidență clară, în România, observ de la începutul pandemiei că se moare doar de Covid, noi, ceilalți pacienți cronici nu mai avem voie nici să murim. Lăsând ironia la o parte, trăim o tragedie majoră în această perioadă de pandemie pentru că noi, pacienții cronici, prin deciziile luate privind pandemia am fost marginalizați, chiar ignorați de sistemul de sănătate. Chiar nu am fost primiți la servicii medicale de specialitate.”

Medicii oncologi se tem de un „tsunami de cazuri de cancer”

Specialiștii se tem că pandemia și măsurile de siguranță ar putea contribui la o altă criza, cea a bolnavilor de cancer care nu pot fi detectați.

„Suntem îngrijorați de faptul că ar putea să apară un tsunami de cazuri de cancer”, a spus Keith Stewart, directorul Centrului de Tratare a Cancerului Princess Margaret din Toronto.

Medicii spun că din ce în ce mai puține persoane merg la analize pentru depistarea cancerului, iar scăderea coincide cu începutul pandemiei în Canada, adică luna martie.

Oncologii afirmă că mai puține persoane la spital nu înseamnă mai puține cazuri de cancer, ci mai puține persoane depistate.

Prin urmare, bolnavii de cancer nu pot primi tratamentul de care au nevoie.

Medicii oncologi se tem de un „tsunami de cazuri de cancer” în urma măsurilor de izolare impuse de restricțiile COVID, relatează CBC.

Screeningul pentru depistarea cancerului a scăzut considerabil în Canada

Pe perioada primului val al pandemiei, de la 15 martie la 31 mai, numărul persoanelor din Ontario care au mers la analize pentru depistarea a trei tipuri de cancer a scăzut considerabil:

  • Cancerul mamar: O scădere de 97% în screeningul pentru depistarea cancerului mamar, prin intermediul programului Ontario Breast Screen Program;
  • Cancerul de col uterin: O scădere de 88% în frecvența testelor Papanicolau, prin intermediul Ontario Cervical Screening Program;
  • Cancerul de colon: O scădere de 73% în procedurile de coprocultură, realizate prin intermediul ColonCancerCheck.

Medicii spun că mai puține screening-uri pentru cancer înseamnă mai mulți oameni bolnavi care nu știu că suferă de această boală.

„Opțiunile de tratament sunt mai puține, iar urmările pot fi din cele mai grave”, a explicat Stuart Edmonds, vice-președinte executiv la Canadian Cancer Society.

Un studiu britanic afirmă că 3.500 de decese cauzate de cancer ar putea fi evitate dacă s-ar putea derula screeningurile în mod normal.

Sursă Agerpres

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.