sursa foto: pixabay.com

Studiu: Două pahare de suc pe zi pot duce la deces timpuriu

Băuturile răcoritoare, inclusiv cele fără zahăr, cresc riscul de moarte timpurie.  O demonstrează un studiu realizat sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care arată că băuturile răcoritoare, consumate zilnic, indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, cresc major riscul de deces timpuriu, din toate cauzele.

Iar pe lista băuturilor răcăritoare periculoase sunt incluse chiar şi băuturile îndulcite artificial, cum sunt cele diet, care până acum erau considerate sănătoase, scrie revista de specialitate JAMA Internal Medicine.

Consumul de suc natural de fructe nu a fost inclus în studiu.

S-a ajuns la această concluzie după ce oamenii de ştiinţă au chestionat şi urmărit timp de 16 ani  peste 450.000 de europeni, dintre care 70% erau femei, din 10 țări europene (Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie). Participanții au avut o vârstă medie de peste 50 de ani, iar cei cu afecțiuni de sănătate precum cancer, boli de inimă sau diabet la început nu au fost incluși în analiză. În cei 16 ani de studiu au fost înregistrate  peste 41.600 de decese.

Citește și Sucuri și ceaiuri care curăță arterele

Subiecţii au răspuns la o serie de întrebări legate de stilul lor de viaţă, precum exercițiile fizice, fumatul și greutatea, precum și dieta și nutriția – inclusiv consumul lor mediu de băuturi, cum ar fi băuturi acidulate, sucuri cu conținut de fructe și băuturi energizante.

Citește și SUCURILE DE FRUCTE POT FI PERICULOASE PENTRU SĂNĂTATE

Două pahare de suc pe zi cresc riscul de deces cu 11%

Rezultatele au aratat 11,5% din rândul celor care consumau două sau mai multe pahare de 250 ml de suc pe zi au murit în timpul studiului, faţă de 9,3% dintre cei care au băut mai puţin de un pahar pe zi. Iar tendința a fost remarcată atât pentru băuturile îndulcite cu zahăr, cât și pentru cele îndulcite artificial şi a fost valabilă atât în cazul bărbaților, cât și a femeilor. În plus, persoanele care beau mai mult de 2 pahare de băuturi dietetice pe zi au avut un risc crescut cu 26% de deces. Iar decesele cauzate de boli cardiovasculare au crescut cu 52%.

Iar explicaţia este simplă. Consumul frecvent de băuturi răcoritoare îndulcite artificial a fost asociat cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor sistemului circulator, în timp ce băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr au fost asociate cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor digestive. În general, băuturile răcoritoare au fost asociate cu un risc mai mare de deces din cauza bolii Parkinson.

Citește și COPIII SUB 1 AN NU AU VOIE SUC DE FRUCTE!

Cercetătorii recunosc însă că studiul are totuşi o serie de limitări, prin faptul că se bazează pe auto-raportarea participanţilor întrebaţi despre băuturile şi stilul lor de viaţă la un moment dat. Dar chiar şi aşa, principala concluzie trasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea că cel mai bine este să consumăm mai multă apă în detrimentul băuturilor îndulcite.

Citește și Sucul de roşii, un aliat al inimii. Consumul regulat reduce riscul apariţiei bolilor cardio-vasculare.

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *