AcasăArticoleFINAL TRAGIC| Copilul de 4 ani din Pitești care a intrat în...

FINAL TRAGIC| Copilul de 4 ani din Pitești care a intrat în comă în urma unei anestezii, a murit. Medic ATI: „Manevrele de resuscitare ori nu s-au făcut în timp util, ori s-au făcut prost. Managementul până la apariția stopului, semnele și criteriile de stop nu au fost observate la timp”

Published on

spot_img

Copilul care a intrat în comă după o anestezie făcută la o clinică stomatologică din Piteşti a murit în urmă cu doar câteva ore  la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Inima i s-a oprit, după ce a intrat în moarte cerebrală şi organele interne i-au cedat unul câte unul.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, Raluca Alexandru. „Din păcate, copilul de 4 ani şi 8 luni a pierdut lupta cu viaţa. S-a produs stop cardiac ce nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. S-a declarat decesul. Părinţii au fost lângă el”.

La momentul decesului, copilul nu respira singur, ci doar cu ajutorul aparatelor și era în moarte cerebrală.

Citește și Anestezia, marea frică a pacienţilor. Partea I – Anestezia generală, riscuri și efecte secundare.

Clinica stomatologică nu are secție ATI

Ministerul Sănătăţii a anunţat că se fac verificări la clinica stomatologică unde copilul a intrat în comă după o anestezie. Potrivit ministerului, la cabinetul stomatologic au fost făcute intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate. „Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanţii medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente şi astfel de practici (…) Este clar că acolo au fost probleme mari”, a anunțat Costache.

Inspectorii DSP Argeş au aplicat o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizarea sanitară de funcţionare și au interzis anesteziile generale  în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti. Deşi are autorizaţie de funcţionare, clinica nu are Secţie ATI.

În acest caz a fost începută şi o anchetă a poliţiştilor din Piteşti, fiind deschis un dosar penal in rem pentru vătămare corporală din culpă. Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.

Medic ATI: „Manevrele de resuscitare ori nu s-au făcut în timp util, ori s-au făcut prost”

Medicul specialist ATI P.D. a declarat pentru Medical TV că moartea copilului de numai 4 ani ar fi putut surveni numai în situația în care resuscitarea nu a fost făcută corect sau la timp.

Moartea cerebrală care a survenit ulterior înseamnă că manevrele de resuscitare ori nu s-au făcut în timp util, ori au fost ineficiente, s-au făcut prost. Există acest risc întotdeauna, de aceea ai un balon, prin care sufli pacientul, în cel mai rău caz îl intubezi și îl ajuți să respire. Există riscul ăsta de apnee destul de frecvent, dar de obicei își revin de la sine. Le ridici mandibula puțin și își revin, dar… Nu cred ca a fost un supradozaj aici.  Nu ar trebui să fie atât de periculos, pentru că tu ai toate instrumentele să previi ceva dramatic. Dacă nu le ai la tine și nu e dotat cabinetul, există un risc foarte mare. (…) Managementul până la apariția stopului, semnele și criteriile de stop nu au fost observate la timp „, este de părere P.D.

Citește și Anestezia, marea frică a pacienţilor. Partea IV – Analgosedarea, riscuri și efecte secundare.

Potrivit medicului specialist, propofolul este un anestezic revoluționar, frecvent folosit, care se metabolizează foarte repede. Printre reacțiile adverse cunoscute sunt:

  • Stop respirator
  • Stop cardiac
  • Hipotensiune
  • Reacții alergice (conține proteine de lapte, de soia, etc)
  • Riscuri infecțioase
  • Încărcare lipidică cu afectare renală în utilizarea pe termen lung

Medic stomatolog: „Tratăm niște dinți cu riscul decesului?”

Sedarea sau anestezia generală ar trebui să fie ultima opțiune, este de părere Iliescu Andreea Cristina, medic stomatolog, doctor în științe medicale, disciplina Pedodonție.

Eu nu recomand niciodată sedarea și anestezia generală în primul rând pentru că se poate muri! Tratăm niște dinți dar există riscul de deces? Nu este firesc. Eu recomand să aducă copilul de mai multe ori să ne obișnuim și tratăm câte puțin, cât putem. Dar părintele trebuie să înțeleagă că el pierde 3 ore pentru un amărât de dințișor.”

Potrivit medicului specialist, în orice intervenție există un protocol strict care trebuie respectat iar anestezia nu se realizează în lipsa unui set complet de analize.

Întotdeauna dau părinților o foaie de completat pe care am făcut-o împreună cu medicul anestezist, apoi analize. În funcție de rezultatele analizelor, medicul ATI mai spunea dacă mai dorea ceva sau nu. Ei își dădeau consimțământul pentru intervenții și existau niște protocoale care trebuiau respectate.   ”

Singurele excepții sunt copiii cu tulburări de spectru autist pentru care sedarea sau anestezia este unica soluție, a mai precizat dr. Iliescu.

Citește și ALERTĂ MEDICALĂ: Un streptococ rezistent la antibiotice pune lumea medicală în alertă. Milioane de copii din întreaga lume ar putea fi afectaţi

 

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...