Meningita este o afecțiune în care meningele, cele trei membrane care învelesc creierul și îl protejează împotriva expunerii rapide la agenții externi, se inflamează. În majoritatea cazurilor, meningita este cauzată de o infecție virală sau bacteriană.
Meningita este, de regulă, cauzată de o infecție bacteriană sau virală, care apare în altă parte a corpului și se răspândește la meninge. Infecțiile de la nivelul urechilor, cele ale sinusurilor ori ale tractului respirator superior pot migra către meninge. Cauze mai rare care declanșează meningita sunt infecțiile fungice, sifilisul, tuberculoza, bolile autoimune și anumite tratamente medicamentoase.
Cauzele aparitiei meningitei în funcție de tipul acesteia
Cauzele diferă in funcție de tipul de meningită. De regulă, infecțiile virale sunt cauza cea mai comună pentru apariția meningitei, însă alte cauze pot fi infecțiile bacteriene sau, mai rar, infecțiile fungice.
Meningita bacteriană
Meningita bacteriană este cauzată de diferite tipuri de bacterii. Cele mai comune infecții sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Infecția poate sa apară în altă parte a organismului și ulterior să se răspândească la meninge, bacteriile pătrunzând în sânge și migrând către măduva spinării, unde determină meningita bacteriană acută:
- Meningita provocată de pneumococ este frecventă în rândul copiilor și de cele mai multe ori apare în urma unei infecții a urechii sau a sinusurilor sau o pneumonie cauzată de acest agent patogen.
- Meningita provocată de meningococ este extrem de contagioasă si provoaca, de obicei, o infectie la nivelul tractului respirator, iar daca ajunge in sange poate duce la aparitia meningitei bacteriene. Afecteaza cu precadere adolescentii si tinerii adulti.
- Meningita provocată de Listeria monocytogenes apare de regulă la nou-născuți, gravide, bătrâni sau persoane care au un sistem imunitar slăbit. Bacteria poate fi găsită în brânzeturi nepasteurizate, iar in cazul femeilor însărcinate aceasta poate trece de placenta și poate afecta fătul.
Citește și Meningita, boala care ucide în doar câteva ore, poate fi prevenită
Meningita bacteriană este contagioasă și este cea mai periculoasă. Se poate răspândi prin strănut sau tuse și necesită îngrijire medicală de urgență deoarece poate cauza daune permanente creierului sau altor organe imortante ale corpului în numai cateva ore, septicemie și chiar deces.
Meningita virală
Meningita virală apare mai des decât cea bacteriană, însă este mai blândă și poate să treacă fără tratament. Poate fi cauzată de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul care determină oreion), HIV, virusul West Nile, dar și de alte tipuri de virusuri.
Chiar dacă meningita virală nu este la fel de periculoasă precum meningita bacteriană și persoanele afectate se recuperează repede, este indicat un control medical la apariția simptomelor pentru a-ți recomanda tratamentul necesar. Este important de reținut că meningita virală poate avea complicații la persoanele cu un sistem imunitar slăbit și la bebelusii mai mici de o lună.
Citește și VACCINUL MENINGOCOCIC ȘI IMPORTANȚA LUI
Meningita fungică
Acest tip de meningită nu este la fel de comun ca meningita bacteriană sau virală și nici nu este contagioasă. Apare în urma unei infecții fungice care se dezvoltă în altă parte a organismului și care se răspândește către creier și maduva osoasă.
De regulă, cele mai afectate sunt persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit, care suferă de cancer sau SIDA. Daca nu este tratată cu medicamente antifungice, poate pune viața în pericol.
Alte tipuri de meningita pot avea cauze neinfecțioase, precum alergii la medicamente, unele tipuri de cancer sau boli inflamatorii ca sarcoidoza. Nici aceste tipuri de meningite nu sunt contagioase.
Factori de risc pentru meningită
Cu toții suntem predispuși, în anumite condiții, la meningită, însă, potrivit specialiștilor, există persoane care prezintă risc crescut: copiii mai mici de 5 ani, adolescenții și tinerii cu vârste cuprinse între 16-25 ani, adulții de peste 55 de ani. Alți factori de risc sunt:
- Lipsa vaccinărilor – Riscul crește pentru oricine nu a completat programul de vaccinare recomandat pentru copii sau pentru adulți.
- Viața într-un cadru comunitar– Studenții care locuiesc în cămine, personalul bazelor militare și copiii din internate și unități de îngrijire a copilului prezintă un risc mai mare de meningită meningococică. Acest lucru are legătură probabil cu faptul că bacteria este transmisă pe calea respiratorie și se răspândește rapid în grupuri mari.
- Sarcina -Sarcina crește riscul listeriozei – o infecție cauzată de bacteriile Listeria, care pot provoca și meningită. Listerioza crește riscul de avort și naștere prematură.
- Sistem imunitar compromis – SIDA, alcoolismul, diabetul, utilizarea de medicamente imunosupresoare și alți factori care afectează sistemul imunitar cresc riscul de meningită al unei persoane.
Citește și Cele mai puternice antibiotice naturale eficiente în tratarea infecțiilor
Simptomele meningitei
Simptomele meningitei virale și bacteriere pot fi similare la început și sunt asemănătoare cu cele ale gripei, însă, de regulă, simptomele meningitei bacteriene sunt mult mai severe. Totodată, simptomele pot sa difere în funcție de vârstă și se pot dezvolta pe parcursul a câtorva ore sau zile.
Simptomele meningitei la copii și adulți
- Febră foarte mare
- Rigiditatea gâtului
- Durere de cap severă
- Durere de cap acompaniată de greață și vărsături
- Confuzie și dificultăți de concentrare
- Somnolență
- Sensibilitate la lumină
- Pierderea apetitului și a senzației de sete
- Iritații la nivelul pielii.
Simptome meningită la bebeluși
- Febră mare
- Plâns continuu
- Apatie
- Refuzul laptelui
- O umflătură la nivelul fontanelei
- Încordarea gâtului.
Imediat ce se observă aceste simptome, trebuie cerut ajutor de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament adecvat în timp util.
Citește și Inflamația esofagului, o afecţiune gravă. Care sunt simptomele care ar trebui să te alarmeze
Posibile complicații
Complicațiile meningitei pot fi severe și este esențial ca tratamentul să fie efectuat într-o etapă incipientă a bolii pentru a le preveni. Când meningita nu este tratată la timp crește riscul de apariție a convulsiilor și a leziunilor neurologice permanente. Complicațiile meningitei pot fi:
- Pierderea auzului
- Dificultăți de memorare
- Leziuni ale creierului
- Probleme ale mersului
- Dizabilități de învățare
- Insuficiență renală
- Deces
În ceea ce privește vârsta, grupele cu risc ridicat de apariție a meningitei sunt:
- copiii cu vârsta mai mică de cinci ani,
- tinerii și adolescenții care au între 16 si 25 de ani,
- adulții cu vârsta de peste 55 de ani
Tratament meningită
Tratamentul diferă în funcție de tipul de meningită, astfel:
- Meningita bacteriană – meningita bacteriană acută trebuie tratată de urgență prin administrarea intravenoasă de antibiotic pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor. Medicul va recomanda un anumit tip de antibiotic sau o combinație de antibiotice în funcție de bacteria care a cauzat boala. Dacă este necesar, se poate efectua și drenarea infecției de la nivelul sinusurilor sau urechii. Tratamentul meningitei bacteriene presupune internarea pacientului în spital pentru cel puțin o saptamană.
- Meningita virală – în cazul acestui tip de meningită nu trebuie urmat un tratament cu antibiotice, iar de cele mai multe ori persoanele se recuperează de la sine în cateva săptămâni. În general, este recomandată odihna, consumul ridicat de lichide sau medicamente antipiretice (pentru scăderea febrei) sau antiinflamatoare. În cazul în care meningita este cauzată de virusul herpes, sunt recomandate medicamente antivirale. Mai pot fi recomandate și medicamente pe baza de corticosteroizi.
Meningita fungică – aceasta se trateaza cu medicamente antifungice.
Cum se transmite și cum poate fi prevenită apariția meningitei
În ceea ce privește modul de transmitere, meningita provocată de bacterii sau virusuri se poate răspândi prin strănut, tuse, sărut sau prin folosirea aceleiași periuțe de dinti sau aceleași tacâmuri.
Meningita se transmite, de regulă, de la persoanele care transporta aceste bacterii sau virusuri la nivelul gâtului sau nasului, dar care nu suferă neaparat de meningită. Boala poate fi transmisă și de la persoanele care suferă de meningită, însă aceste cazuri sunt rare.
În ceea ce privește metodele de prevenire a meningitei, exista câteva sfaturi utile:
- Respectarea regulile de igienă, spălatul întotdeauna pe maini înainte de masă și după folosirea toaletei, după ce ai folosit mijloacele de transport în comun sau ai pus mâna pe animale,
- Nu folosiți în comun cu altă persoană același pahar, cană, tacamuri, periuța de dinți sau balsam de buze.
- Protejeați-vă sistemul imunitar și încearcați să aveți un regim alimentar echilibrat și sănătos
- Acoperiți-vă gura cu un servețel de fiecare dată când tușiți sau strănutați.
- Daca sunteți însărcinată, avți grijă la ceea ce mâncați. Evitați brânzeturile nepasteurizate și gătiți bine carnea.