MEDICINA VIITORULUI | Cancerul colorectal ar putea fi diagnosticat doar din analizele de sânge, fără incomodele colonoscopii

Un grup de cercetători din China dezvoltă o metode de detectare  a cancerului colorectal cu ajutorul unui algoritm de învăţare pe baza semnăturilor de metilare, elemente specifice pentru diagnosticarea acestui tip de maladie. Cu alte cuvinte, vor să detecteze prezenţa cancerului sau riscul apariţiei acestei boli printr-un set de analize de sânge specifice.

Citeşte şi: STUDIU ÎNGRIJORĂTOR| Unele pastile pentru menopauză cresc riscul apariţiei cancerului de sân

Concret, oamenii de ştiinţă au stabilit întâi care sunt markerii specifici cancerului de colon şi i-au introdus într-un algoritm de detectare. Apoi au pus acest algoritm să aleagă dintre 801 persoane care au avut cancer colorectal şi 1.021 de persoane care nu aveau, ca să înveţe să facă distrincţia între tipurile de celule. Odată ce algoritmul a înţeles ce trebuie să caute, cercetătorii l-au testat pe pacienţii cu diferite stadii de cancer colorectal, iar algoritmul a fost capabil să recunoască între 87,5% şi 89,9% persoanele cu sensibilitate la această maladie. Mai mult, algoritmul a reuşit să prezică şi riscul de deces pentru pacienţii bolnavi până la 2 ani şi 2 luni. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science Translational Medicine, scrie medicalxpress.com.

Citeşte şi: Bolnavii de cancer nu trebuie să se mai teamă. Boala secolului poate fi vindecată cu noile tehnologii

Pentru moment, algoritmul de detectare a cancerului colorectal fără colonoscopie este încă în perioada studiilor, dar oamenii de ştiinţă sunt încrezători că vor reuşi să găsească o metodă de diagnosticare a acestei maladii printr-o metodă mai puţin invazivă şi incomodă pentru pacienţi.

Cancerul a fost responsabil de aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).  În 2040, agenţia, estimează că vor fi 28,4 milioane de cazuri noi de toate tipurile de cancer, o creştere de 47% în comparaţie cu 19,3 milioane în 2020.

Citeşte şi: Alimentaţia, un element cheie în prevenţia cancerului. Iată ce trebuie să mânânci ca să ţii cancerul departe

ALERTĂ DE CANCER ÎN FAZĂ TERMINALĂ PE PERIOADA PANDEMIEI DE COVID-19

Deşi este încă prea devreme pentru a cunoaşte impactul real pandemiei de coronavirus asupra acestei afecţiuni, specialiştii sunt în alertă maximă. Cezar Irimia, reprezentantul Alianței Pacienților Cronici din România, a lansat încă de la început un avertisment:

„Nu mai avem o evidență clară, în România, (…) trăim o tragedie majoră în această perioadă de pandemie pentru că noi, pacienții cronici, prin deciziile luate privind pandemia am fost marginalizați, chiar ignorați de sistemul de sănătate. Chiar nu am fost primiți la servicii medicale de specialitate.”

Suntem îngrijorați de faptul că ar putea să apară un tsunami de cazuri de cancer”, a afirmat şi Keith Stewart, directorul Centrului de Tratare a Cancerului Princess Margaret din Toronto. Medicii spun că din ce în ce mai puține persoane merg la analize pentru depistarea maladiei, iar scăderea coincide cu începutul pandemiei în Canada, adică luna martie a anului trecut.

Oncologii avertizează şi ei că mai puține persoane la spital nu înseamnă mai puține cazuri de cancer, ci mai puține persoane depistate.

Schimbările actuale la nivelul structurii populaţiei, mediile în care oamenii trăiesc şi modul în care sistemele sanitare sunt capabile să controleze în mod efectiv cancerul vor determina incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa în următoarele decenii„, a declarat doctorul Freddie Bray, directorul departamentului de monitorizare a cancerului în cadrul IARC.

Citeşte şi: EFECTELE SECUNDARE ALE PANDEMIEI |Tuberculoza, o gravă problemă de sănătate publică

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.