Cefaleea sau durerea de cap este unul dintre cele mai frecvente simptome ale infecției cu noul coronavirus. Persoanele care suferă de dureri de cap provocate de COVID raportează starea ca pe o durere de cap neobișnuită, chinuitoare, uneori unilaterală.
Migrena afectează unul din șase oameni și este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. Tulburările legate de migrene și cefalee sunt pe locul 9 în lista afecțiunilor care provoacă moarte și dizabilitate, conform Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). În România, statistica se păstrează. Un studiu al EFNA (European Federation of Neurological Associations) arată că 3,8% dintre români au murit sau suferă de dizabilități din cauza durerilor de cap.
Citeşte şi: Migrena, una dintre cele mai comune și mai ignorate boli neurologice
E COVID, NU-I COVID
Durerile de cap apar destul de des şi în cazul infecţiilor virale, a răcelilor, sinuzittei și alergiilor – ceea ce poate face să fie și mai confuză recunoașterea, ca semn tipic de infectare, cu COVID sau nu. Durerile de cap ușoare pot fi, de asemenea, cauzate de stres sau un somn neodihnitor.
Cu toate acestea, noi studii au identificat că există unele semne specifice unei cefalee asociate COVID și care nu sunt cauzate de niciun alt motiv.
Numeroşi oameni au raportat durerile de cap ca simptom al infectării cu noul cronavirus atât în stadiile incipiente cât și în cele tardive ale infecției. Astfel, o echipa de cercetători de la Universitatea din Istanbul, Turcia, a demarat un studiu pe 3196 de pacienţi testaţi negativ şi 262 de persoane infectate cu virusul SARS-Cov2 care acuzau dureri de cap.
Citeşte şi: ATACUL VASCULAR CEREBRAL| Cum recunoști un AVC
CUM RECUNOAŞTEM DUREREA DE CAP ASOCIATĂ COVID-19
-
Durerea de cap durează mai mult timp
Pentru mai mult de 10% dintre pacienți, cefaleea care durează peste 72 de ore a fost un indicator al COVID-19. Acest lucru se datorează faptului că durerile de cap provocate de alţi factori durează foarte rar atât de mult sau scad în intensitate în timp. Totuşi, medicii atrag atenţia că orice durere de cap sau durere musculară care durează mai mult de 48-72 de ore ar trebui verificată de un medic specialist.
Citeşte şi: Ce înseamnă când simți că îți explodează capul
-
Durerea de cap este însoţită de ameţeli şi de pierderea gustului şi a mirosului
Din cauza scăderii saturaţiei de oxigen, ameţelile pot apărea şi însoţi cefaleea.
Mai mult, în timp ce durerile de cap obișnuite rareori pot perturba echilibrul intestinal, în cazul infecţiei cu noul coronavirus, o durere de cap, luată de obicei ca semn al inflamației nervoase, ar putea afecta simțurile cuiva provocând astfel pierderea simțului mirosului și a gustului și, de asemenea, poate provoca afecțiuni gastro-intestinale, precum crampe, greață, oboseală, epuizare și pierderea poftei de mâncare.
-
Calmantele nu ameliorează durerea
În mod normal, analgezicele ajută la ameliorarea durerii de cap. Cu toate acestea, în cazul unei infecții cu virusul SARS-Cov2, cercetătorii au descoperit că medicamentele OTC și analgezice nu au efecte însemnate.
-
Durerea este una pulsantă
Infectarea cu noul coronavirus poate fi semnalizată de o durere de cap pulsantă. Experții spun că durerile pot fi severe şi pot face dificilă concentrarea, mai ales din cauza faptului că virusul poate afecta sistemul nervos. Deşi ele pot fi comparate cu cele din migrenă, oamnii le-au caracterizat ca fiind „noi” sau neobișnuite.
Citeşte şi: STUDIU: PARACETAMOLUL, RISC CRESCUT DE AVC ȘI INFARCT
-
Bărbaţii sunt mai predispuşi apariţiei durerii de cap
Potrivit studiilor, bărbații prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de dureri de cap provocate de COVID-19 decât femeile. Din nu există nicio dovadă științifică (în afară de faptul că bărbații au receptori mai mici cu imunitate ACE2) în corpul lor, acesta ar putea fi un semnal de luat în considerare dacă ați fost în contact cu o persoană testată pozitiv sau suspectă de înfectarea cu noul coronavirus.
Citeşte şi: Se schimbă platforma de vaccinare: Vom putea alege tipul de vaccin anti-COVID