Medicii de familie vor începe sa administreze vaccinul anti-COVID. Ce vaccinuri vor folosi?

Medicii de familie care s-au înscris în programul de vaccinare anti-COVID a populației vor începe, în primă fază, imunizarea cu vaccinurile de la Moderna și Johnson&Johnson, a anunțat la Digi24, coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Aproximativ 3000 de medici de familie s-au înscris în programul de vaccinare anti-COVID a populației, însemnând „aproximativ o treime” din numărul total de medici de familie care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că estimările inițiale arătau o intenție de 50-55% de înscriere în program.

Citește și Klaus Iohannis: Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi.

Vaccinarea la medicul de familie începe pe 4 mai

Proiectul de includere a medicilor de familie e deja finalizat, vor începe să vaccineze pe 4 mai, toată infrastructura e deja stabilită.

Mare parte dintre medicii de familie sunt implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează. Este foarte dificil să vaccinezi în cabinetul propriu, să fii și în centrele de vaccinare, să ai grijă și de ceilalți pacienți”, a precizat el.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat că înțelege de ce medicii de familie sunt reticenți în ceea ce privește înscrierea acestora în cursa vaccinării anti-Covid în România.

Citește și STUDIU INEDIT| Tineri vindecaţi de Covid-19, reinfectaţi intenţionat. Care este motivul

Nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să irosești doze. Până la urmă, le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din zece doze vor folosi doar nouă și o doză se irosește. Sigură că printr-o planificare atentă putem să reducem acest risc, dar ăsta nu e un motiv să nu începem vaccinarea”.

Ce tip de vaccin vor folosi medicii de familie?

Gheorghiță a declarat că „erau trei opțiuni pe masă: AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson și Moderna”.

Vaccinul de la AstraZeneca, dacă medicii de familie îl vor solicita, îl vom da. Nu vrem să insistăm în momentul de față să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorință foarte mare de vaccinare și îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes și să nu batem pasul pe loc”, a subliniat el.

Citește și Am avut COVID-19. Când şi de ce ar trebui să mă vaccinez

Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că nu exclude ca România să rămână cu un surplus de vaccinuri de la AstraZeneca, dar că obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate în luna august poate fi atins, iar estimarea se bazează doar pe vaccinurile cu ARN mesager.

Românii se vor putea programa prin telefon

Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că, în ultimele 24 de ore, peste 80.000 de persoane au fost programate la vaccinare, dintre care circa 27.000 au fost de pe listele de așteptare, iar diferența a fost cu programare direct în centrul de vaccinare. „Nu este neapărat relevant câte persoane stau în lista de așteptare”, a spus el.

El a recunoscut că cel mai mare timp de așteptare este la centrele unde vaccinul este al celor de la Pfizer/BioNTech.

Valeriu Gheorghiță a explicat și cum va fi schimbată strategia de vaccinare pentru românii din mediul rural

Citește și  Noi simptome ale COVID-19. Cum îţi dai seama că te-ai îmbolnăvit

„Tocmai pentru că ne dorim o ușurare a accesului la vaccinare, vom promova foarte mult programarea directă, telefonic. Operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana dorește. Deja funcționează dar este insuficient exploatată. Operatorul va programa direct și va transmite când trebuie persoana să se prezinte la vaccin”.

Limita de înscriere a fost eliminată

Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituțiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghișeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont.

Citește și STUDIU | Medicii din linia I, la capătul puterilor, suferă de BURNOUT, extenuare, depresie şi anxietate

În momentul de față se pot înscrie nelimitat. În felul acesta aș face un apel către cei care vor să susțină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe și posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a completat medicul Valeriu Gheorghiță.

sursă digi24

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *