Klaus Iohannis: „Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi”

0

Președintele Klaus Iohannis spune că 1 iunie nu va fi data „relaxării totale” și că se va renunța treptat la măsuri dacă numărul infectărilor noi cu COVID-19 scade foarte mult și pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate va crește. Acesta a adăugat că România a depășit „perioada de maximă presiune” asupra secţiilor de terapie intensivă, în condițiile în care numărul pacienților COVID internați la ATI înceepe să scadă.

1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați, este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi, a spus Klaus Iohannis.

Eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident, până atunci mai sunt atâtea săptămni în care evaluăm mersul pandemiei. Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci cu siguranță, rând pe rând, putem să renunțăm la anumite măsuri”, a mai spus președintele.

Citește și Covid-19, O „BOALĂ A CREIERULUI”| Pacienții vindecați, risc uriaş de afecțiuni neurologice sau psihiatrice

România a depășit „perioada de maximă presiune”

Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puține, încât românii vor putea să-și facă concediul în tihnă”, a adăugat el.

Preşedintele a mai spus că România a depășit „perioada de maximă presiune” asupra secţiilor de terapie intensivă, în condițiile în care numărul pacienților COVID internați la ATI înceepe să scadă. El a făcut un nou apel la vaccinare, arătând că aceasta este soluția pentru a depăși pandemia.

Observăm că numărul de persoane nou infectate este considerabil mai mic decât săptămâna trecută şi decât acum două săptămâni. Încet-încet, din fericire, scade şi numărul persoanelor internate la ATI şi, în acest fel, cred că am depăşit perioada de maximă presiune asupra secţiilor de terapie intensivă”, a spus Klaus Iohannis.

El a răspuns astfel unei întrebări privind personalul medical insuficient din secțiile ATI, în condițiile unui număr mare de pacienți COVID în stare gravă.

Nu rezolvă problema și e nevoie de o atenție specială pentru astfel de secții. Este clar că în cadrul reformei sistemului de sănătate trebuie acordată atenție nu numai dotării spitalelor, ci și zonei de resursă umană”, a adăugat el.

Citește și STUDIU | Medicii din linia I, la capătul puterilor – suferă de BURNOUT, extenuare, depresie şi anxietate

În ce privește campania de vaccinare, președintele spune că aceasta „nu e în dificultate”, chiar dacă pe platforma de vaccinare a scăzut numărul persoanelor înscrise, pentru că mulți oameni se adresează direct medicului de familie și a început și vaccinarea în centre mobile.

presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.