Guta este una dintre cele mai răspândite forme de artrită şi poate fi extrem de dureroasă. Este o boala cronică, ce se caracterizează printr-un nivel ridicat de acid uric în corp și care afectează în mare parte articulațiile. Boala se manifestă prin atacuri de artrită gutoasă, durere, edem și roșeață locală. Dacă nu este tratată corespunzător, aceasta poate degenera și distruge articulațiile.
De ce apare guta
Cauza principală a bolii este acumularea în exces a acidului uric în corp. Acidul uric este un produs rezidual prezent în sânge, rezultat în urma descompunerii unor substanţe numite purine. Când acidul uric se acumulează, de obicei din cauza eliminării lui insuficiente prin urină, se pot forma cristale aciculare (de forma unor ace) la nivelul articulaţiei de la baza degetului mare de la picior, putând fi afectate însă şi alte articulaţii. Articulaţia se inflamează, se încălzeşte, provocând dureri cumplite.
Hiperuricemia este declanșată atât de predispoziții genetice, cât și de factori ce țin de dieta și stilul de viață adoptat.
Citește și 7 alimente interzise în regimul pentru gută
Cele mai întâlnite cauze ale dezvoltării acestei afecțiuni
- Dieta bogată în carne roșie
- Consumul excesiv de alcool
- Utilizarea diureticelor
- Istoric al bolii în familie
- Obezitate
- Hipertensiune
- Boli renale
- Hipotiroidism
- Diete cu conținut caloric mic.
Bărbații sunt mult mai predispuși acestei boli decât femeile.
Citește și Studiu: Fiecare pahar în plus ne scurtează viața cu 30 de minute
Cum ne dăm seama că suferim de gută
Boala în sine se declanșează după un timp mai îndelungat (ani de zile) în care cristalele de acid uric se acumulează la nivelul articulațiilor.
Simptomele afecțiunii includ, de obicei:
- Durere, edem și creșterea temperaturii locale
- Înroșire, mâncărime și exfoliere a tegumentului
- Disconfort ce se intensifică pe timpul nopții
- Febră
- Limitarea mișcărilor articulației
- Bursita (inflamarea lichidului articular)
Zonele des afectate sunt articulațiile precum degetul mare al piciorului, dar și cele ale mâinii, degetelor, precum și coatele și genunchii.
Citeșe și Substanța miracol care susține sănătatea oaselor. Ce este și de unde o obținem
Stadiile bolii
Guta are un parcurs relativ lung și se desfășoară în mai multe etape:
Stadiul 1: este asimptomatic și reprezintă perioada în care nivelul acidului uric din corp crește (apare hiperuricemia);
Stadiul 2: presupune formarea cristalelor de acid uric la nivelul articulațiilor și declanșarea atacului gutos inițial, ale cărui simptome deseori dispar după câteva zile și pot să reapară la un interval de 2 ani de la atacul inițial;
Stadiul 3: reprezintă intervalul de timp dintre recurențele bolii (dezvoltate de majoritatea pacienților) și este asimptomatic;
Stadiul 4: este reprezentat de guta tofică cronică și duce, în timp, la formarea de noduli (tofi gutoși) vizibili la nivelul articulațiilor. Dacă aceștia nu sunt tratați corespunzător cauzează durere, edem și căldură locală.
Citște și 6 remedii naturiste pentru durerile de oase
Diagnostic și tratament
Diagnosticul de gută se pune în urma unui consult de specialitate, efectuat în special pacienților ce manifesta durere acută însoțită de o articulație edematiată, cu tegument cald, de culoare roșie.
Tipul de investigație ce oferă rezultate clare cu privire la natura afecțiunii articulației este artrocenteza și se realizează prin aspirarea de lichid articular și evidențierea cristalelor de acid uric. De asemenea, se mai pot efectua și teste de sânge pentru măsurarea nivelului de acid uric seric.
Tratamentul bolii vizează reducerea disconfortului și a inflamației, precum și eliminarea atacurilor gutoase. Astfel, se prescriu antiinflamatoare nesteroidiene, colchicină și corticosteroizi.
Citește și Senzaţie de amorţire a membrelor? E semn că îţi lipseşte din organism o vitamină importantă
De asemenea, se recomandă urmarea unui regim alimentar sărac în proteine de origine animală, evitarea consumului de alcool și practicarea frecventă a sportului.
Procedurile chirurgicale sunt necesare doar în cazul unei articulații sever afectate în urma unei tratări necorespunzătoare a gutei. În perioada de recuperare de după operație, poate fi necesară utilizarea cârjelor ortopedice, pentru asigurarea mobilității pacientului.
Recomandări pentru prevenirea atacurilor
Întrucât atacurile de gută au fost asociate cu factori ce ţin de stilul de viaţă, următoarele sugestii le pot fi utile bolnavilor în prevenirea altor atacuri.
- Păstrați o greutate corporală normală, limitând aportul de calorii. În plus, o greutate excesivă suprasolicită articulaţiile care susţin greutatea.
- Atenţie la dietele severe şi la scăderea bruscă în greutate, întrucât acestea pot duce temporar la creşterea nivelului de acid uric din sânge.
- Evitaţi consumul excesiv de proteine animale. Unii specialişti recomandă maximum 170 g de carne slabă (pui sau peşte) pe zi.
- Consumaţi alcool cu moderaţie. În timpul unei crize de gută, ar fi bine să evitaţi complet consumul de băuturi alcoolice.
- Beţi cât mai multe lichide. Ele vor contribui la diluarea acidului uric şi la eliminarea lui din organism.
Citește și Coloana vertebrală, cea mai importantă structură cu articulaţii din corp: cum să o menții sănătoasă