EXCLUSIV | Vaccinul „Cantacuzino” | MApN acuză ministerele Sănătății și Educației că nu și-au respectat angajamentele de investiții în modernizarea Institutului

0

Ministerul Apărării Naționale(MApN) reacționează public, la aproape doi ani de la preluarea Institutului, cu privire la întârzierile de relansare ale producției. Până în 2017, Institutul ar fi fost subfinanțat iar relansarea producției ar fi fost întârziată tocmai din cauza acestui fapt.

Reacția MApN vine după dezvăluirile Medical TV cu privire la stocurile insuficiente de vaccin antidifteric, importurile costisitoare și avertizările specialiștilor cu privire la riscurile de securitate națională în domeniul medico-sanitar.

Citește și ALERTĂ | Cu 40 de cazuri de difterie la graniță, România NU are doze suficiente de vaccin! DSP-urile se împrumută între ele și există doar 56 de doze de antidot la peste 4 milioane de copii

Armata motivează lipsa de producție de la această oră prin faptul că în cei doi ani de la preluarea Institutului s-au desfășurat activități de încadrare a personalului după noua organigramă: s-ar fi organizat concursuri pentru ocuparea a aproximativ 300 de posturi vacante, adică medici, cercetători și asistenți științifici, farmaciști, biologi, biochimiști, ingineri, asistenți medicali și personal administrativ.

Mai mult, o parte dintre aceștia ar fi fost deja încadrați în departamentul fabricație, ce are ca atribuții obținerea produselor biologice.

Citește și EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino, sabotat de statul român – Prof. univ. dr. Ioan Gherghina: „Nu se vrea să se reia producția, de la nivelul cel mai înalt!”

Vaccinuri “pilot”

Potrivit MApN, au fost achiziționate echipamente noi, de ultimă generație, necesare funcționării în condiții optime a ariei pilot de producție a vaccinului gripal, cât și a laboratoarelor din Centrul Național de Referință și din Centrul de Cercetare-Dezvoltare.

În ceea ce privește reluarea producției de vaccinuri, ca principale instrumente de prevenire și control al bolilor infecțioase cu impact în sănătatea publică, MApN mai spune că în urma deciziei Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), ca urmare a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în ceea ce privește buna practică în producție (Good manufacturing practice), Institutul nu a mai produs o serie de vaccinuri și produse biologice, începând cu anul 2010, dar producerea vaccinului gripal a continuat până în 2013.

Citește și EXCLUSIV| Prof.dr. Alexandru Rafila despre Institutul Cantacuzino: “Prioritatea 0 trebuie să fie recâștigarea autorizației de producție pentru vaccinul gripal!”

În răspunsul transmis Medical TV, MapN susține că „deși Institutul Cantacuzino a încercat să se alinieze standardelor impuse prin fonduri alocate pentru retehnologizare din bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice și al Ministerului Sănătății, acestea s-au dovedit insuficiente, iar finalizarea proiectului (n.r. – de relansare a producției de vaccinuri gripale) nu a putut fi realizată„.

Institutul Cantacuzino a trecut în subordinea Ministerului Apărării în 2017. De atunci și până în prezent, toți miniștrii de resort au anunțat reluarea în scurt timp a producției. Ultimul dintre acesția, Mihai Fifor, a promis public că primele loturi de vaccin antigripal vor fi puse pe piață până la sfârșitul lui 2019, ca urmare a unui parteneriat cu o companiei farmaceutică din strainătate.

Citește și România a cheltuit 24 de milioane de euro pe vaccinuri antidifterie din import, în timp ce Institutul Cantacuzino produce suplimente alimentare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.