Asociația Internațională a Cadrelor Medicale Specializate în Tratamentul SIDA (IAPAC) a realizat un amplu studiu internațional privind stigma și discriminarea persoanelor care trăiesc cu virusul HIV. Rezultatele acestui studiu plasează România pe ultimul loc când vine vorba de educația populației privind această boală, dintre toate cele 12 țări incluse în cercetare.

Virusul HIV poate provoca SIDA, dar sunt şi cazuri de purtători ai virusului imonodeficienţei umane care nu prezintă semne de boală.  Virusul HIV atacă şi distruge sistemul imunitar şi se transmite, în primul rând prin contaminare cu sânge infectat, contact sexual ori de la mama la făt în timpul naşterii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, aproximativ 36,7 milioane de oameni au virusul HIV.

PERCEPȚIA ROMÂNILOR ASUPRA HIV/SIDA

 

19% dintre români (unul din cinci) cred că virusul HIV poate fi contactat prin sărut. Mai mult decât atât, o treime dintre români (35%) cred că se pot îmbolnăvi și dacă folosesc aceeași periuță pe care persoană diagnosticată cu virusul HIV a folosit-o în prealabil.

 

 

Studiul IAPAC arată că 5 din 6 români nu se simt confortabil cu ideea de a avea un partener seropozitiv. În plus peste 60 de procente nu vor nici să aibă colegi de muncă diagnosticați cu HIV/SIDA. Cu toate acestea 7 din 10 români consideră că persoanele care trăiesc cu HIV nu ar trebui să poată practica orice meserie, indiferent de stadiul infecției cu HIV, respectiv dacă încă transmit boala mai departe sau au atins pragul de supresie virală.

 

Același studiu confirmă că doar 1 din 4 români (26%) știe că SIDA reprezintă ultimul stadiu al infecției cu HIV. De altfel, un sfert dintre români (25%) cred că un tratament eficient în cazul persoanelor care sunt infectate cu virusul HIV controlează doar simtomele dar NU reduce riscul ca persoana în cauză să dezvolte boala SIDA. În acest context, românii au o percepție greșită și în ceea ce privește tratamentul în cazul femeilor însărcinate. 32% dintre respondenții din țara noastră consideră că alăptatul este imposibil în cazul femeilor infectate cu virusul HIV și 27% cred că este imposibil ca femeile seropozitive să dea naștere unui copil sănătos.

La studiul IAPAC au participat 24.000 de respondenți din țări precum România, Austria, Franța, Germania, Olanda, Spania, Elveția, Ucraina si Marea Britanie. În ciuda faptului că în ultimii 30 ani au avut loc campanii de informare privind transmiterea virusului HIV, țara noastră se confruntă în continuare cu o serie de mituri și idei preconcepute. De altfel, doar 15% dintre românii chestionați au auzit vreodată de o campanie de informare cu focus pe prevenirea îmbolnăvirii cu virusul HIV, în ultimii doi ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.