Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății pun România într-un top rușinos al țărilor care au o rată scăzută a vaccinării împotriva difteriei. La nivelul anului 2018, țări din Africa precum Botswana, Tanzania, Kenya, Libia, Burkina Faso și Eritreea au vaccinat peste 90% dintre copii prin comparație cu rata autohtona de imunizare care este situată sub 89%.
Statisticile Organizației Modiale a Sănătății(O.M.S.), analizate de Medical TV, arată că în Europa, România, alături de Republica Moldova și Ucraina sunt cele mai vulnerabile țări în fața unei epidemii de difterie.
De altfel, Ucraina deja a înregistrat aproape 40 de cazuri de îmbolnăvire în Regiunea Transcarpatica, află la granița cu România, lângă județul Satu Mare.
În 2018, vecinii de la Nord aveau o rata de vaccinare a copiilor sub 79%, în creștere față de anii 2014-2016 când, cel mai probabil din pricina conflictului armat cu Rusia, rata de imunizare scăzuse sub 50%.

În aceeași perioada și România începea să înregistreze un declin, părăsind astfel topul țărilor cu rate de peste 90%. În 2018, aveam o rată sub 89%, la distanță față de țări din Africa precum Algeria, Tunisia, Libia, Sudan, Tanzania, Kenya, Zambia, Botswana, Burkina Faso, Ghana și Eritrea.
Mai mult, în 2018, România se află la același nivel cu Mauritania, Mozambic, Namibia, Congo și Zimbabwe.
Ratele de imunizare din statisticile O.M.S. înglobează cele trei tipuri de vaccin antidifteric care trebuie administrate copiilor: cel pentru vârsta de doi ani, cel pentru șase ani și rapelul care trebuie injectat la vârsta de 16 ani pentru o imunizare completă.

Statisticile vin în contextul în care Medical TV a dezvăluit zilele trecute că România nu dispune de doze suficiente de vaccin și antidot antidifteric, în condițiile în care au fost înregistrate zeci de cazuri la graniță.
Totul în contextul în care, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, numărul cazurilor de difterie aproape ca s-a dublat începând cu anul 2017.
