Șeful Catedrei de Microbiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, prof.dr. Alexandru Rafila a vorbit cu Medical TV despre situația Institutului Cantacuzino. Specialistul în domeniul sănătății publice din România a punctat că dincolo de sănătatea populației, la momentul actual, Institutul ar avea și o piața de desfacere asigurată, care i-ar putea aduce venituri economice garantate. Mai mult, despre lipsa de personal calificat pentru reluarea producției nici nu poate fi vorba, pentru că România ar avea suficientă resursă umană înalt calificată în industria farmaceutică. Declarațiile sale vin în contextul în care prof.univ.dr. Ioan Gherghina a declarat pentru Medical TV că Institutul nu mai produce nimic pentru că „pur și simplu nu se vrea”.
– Cei de la Institut trebuie să se concentreze pe recâștigarea autorizației de producție pentru vaccinul gripal. Pe de o parte este și piață, pe de o parte este și o chestiune de siguranță națională. În caz de pandemie, e bine să ai un producător național care să poată să-ți facă vaccinul specific virusului pandemic. Cum s-a întâmplat de altfel și în 2009 când au fost înregistrate cazurile de infecţii respiratorii cauzate de AH1N1. Deci asta ar trebui să fie prioritatea zero din punctul meu de vedere.
– Vorbim doar de despre vaccinul antigripal?
– Pentru alte produse, e mai complicat. Aici trebuie să respecți regulile GMP(n.r. – Good Manufacturing Practice) și să ai tehnologia adecvată producerii unor vaccinuri moderne. Pentru gripă pot să o facă, pentru alte vaccinuri nu știu care este situația. La noi, Agenția Națională a Medicamentului este cea care trebuie să acorde inițial autorizația de producție. Prima dată sunt verificate condițiile de producție, după aceea sunt verificate produsele respective și ulterior se acordă autorizația de punere pe piață. Institutul a avut GMP pentru vaccinul gripal dar produsul finit, în 2013, a avut niște probleme.
– Au trecut aproape șapte ani de când a fost sistată producția. Mai avem resursă umană pentru realuarea ei?
– În tehnologia producerii de medicamente nu sunt medici microbiologi care fac chestiunea asta. Sunt tehnologi care trebuie să asigure un flux de producție. Una este capacitatea de diagnostic medical dedicat microbilogiei și altceva este producția de vaccin. Aceasta se face cu personal calificat în producția de medicamente care nu trebuie să fie neapărat medici. Vorbim de inginerie farmaceutică, iar aici avem o resursă înalt calificată.
– Vaccinurile importate de România sunt pentru patru tulpini gripale. Institutul „Cantacuzino” poate să le producă?
– Până anul trecut, Ministerul Sănătății a cumpărat vaccinul trivalent, cu două tulpini A și una B. Începând de anul ăsta s-au cumpărat cu două tulpini A și două B. Dar nu e nicio diferență din punct de vedere al tehnologiei de producție. Institutul, ca să poată să facă acest produs, care practic e un nou vaccin, va trebui să facă și un studiu clinic pentru el și asta este destul de costisitor. Adică să nu mai facă același vaccin cu trei tulpini, să facă cu patru cum face toată lumea. El se poate face, nu e o problemă de tehnologie în sine. Cel cu patru tulpini poate fi mai interesant din punct de vedere economic.
– În contextul lipsei de vaccinuri antigripale, ne putem aștepta la epidemii în perioada imediat următoare?
– Încă nu avem o circulație intensă a virusurilor gripale, temperaturile nu au fost foarte scăzute pentru aceasta perioada, așa că nu putem face speculații. Plus că anul acesta s-au vaccinat mai repede și mai mulți decât anul trecut, chiar dacă insuficient. Deja avem un milion și ceva de persoane vaccinate.
Din 2017, Institutul a trecut de la Ministerul Sănătații la Ministerului Apărării Naționale. La această oră nu există nicio certitudine cu privire la reluarea producției, astfel că Medical TV a înaintat o solicitare scrisă MApN cu privire la principalele motive pentru care încă nu a fost începută producția de seruri, la doi ani de la preluarea Institutului. Vom publica răspunsul imediat ce îl vom primi.