Administrația prezidentială a transmis, la solicitarea Medical TV, că „preluarea și operaționalizarea acestei capabilități strategice de către Ministerul Apărării Naționale a dus la menținerea la parametri normali a Colecției naționale de culturi microbiene și celulare, a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranță, a Biobazei și a Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și bioterorism”.
Citește și EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino a produs primele loturi experimentale de vaccin antigripal
În același răspuns, biroul de presă al Cotroceniului a mai transmis că „președintele României a adus tema relansării producției de vaccinuri la Institutul Cantacuzino în atenția opiniei publice încă de la începutul primului mandat, context în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul 2017, a avizat favorabil proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării și producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice și antidoturi, în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației”.
Medical TV a înaintat o solicitare scrisă Administrației Prezidențiale cu privire eventualitatea introducerii în Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2020 a subiectului privind întârzierea relansării producției la Institutul „Cantacuzino”.
Citește și EXCLUSIV | MApN: Vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino, abia din 2025
În răspunsul transmis, Cotroceniul precizează că „programul de activitate și hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării […] nu se circumscriu prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public” dar și că „preluarea și operaționalizarea acestei capabilități strategice de către Ministerul Apărării Naționale a dus la menținerea la parametri normali a Colecției naționale de culturi microbiene și celulare, a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranță, a Biobazei și a Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și bioterorism”.
Redăm, mai jos, răspunsul integral transmis redacției Medical TV.
„Președintele României a adus tema relansării producției de vaccinuri la Institutul
Cantacuzino în atenția opiniei publice încă de la începutul primului mandat, context în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul 2017, a avizat favorabil proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării și producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice și antidoturi, în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației.
Astfel, prin Ordonanța mai sus menționată, s-a înființat Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, în subordinea Ministerului Apărării Naționale, prin preluarea patrimoniului personalului și activității Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino”, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, care s-a desființat.
Ulterior, Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 66/2017, care prevede trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale.
Așa cum se arăta și în nota de fundamentare a ordonanței de urgență, preluarea și operaționalizarea acestei capabilități strategice de către Ministerul Apărării Naționale a dus la menținerea la parametri normali a Colecției naționale de culturi microbiene și celulare, a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranță, a Biobazei și a Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și bioterorism.
În ceea ce privește Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2020, în conformitate cu prevederile art. 7, alin (1) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării cu modificările și completările ulterioare, ședințele CSAT au caracter secret. Potrivit prevederilor art.12 alin (1) din același act normativ, hotărârile Consiliului se comunică autorităților administrației publice și instituțiilor publice la care se referă, integral sau în extras, cu excepția celor pentru care se hotărăște altfel, cu respectarea prevederilor legale privind protecția informațiilor clasificate.
Programul de activitate și hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării intră sub incidența prevederilor legii mai sus menționate și ale Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și nu se circumscriu prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”.