Lansarea pe piață a principalului produs al Institutul Cantacuzino ar putea avea loc cel mai devreme peste trei ani. Luna aceasta au fost finalizate operațiunile de producere a loturilor experimentale, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie obținute rezultatele testelor de calitate.
În ultimele șapte luni, specialiștii au efectuat, în scop de însușire a procedurilor și etapelor de producție, primele teste pe substrat biologic, au transmis reprezentanții MApN.
Mai mult, zilele acestea s-au finalizat operațiunile de producere a loturilor experimentale, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie obținute rezultatele testelor de calitate.
Citește și EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino a produs primele loturi experimentale de vaccin antigripal
Patru sezoane gripale până la vaccinul Cantacuzino
Ministerul Apărării a mai transmis că, pentru reluarea producției de vaccin gripal, s-au desfășurat mai multe etape: stabilirea echipei de lucru pentru realizarea produsului, verificarea ariei de producție din punct de vedere al funcționării instalațiilor și echipamentelor noi și a celor existente dar și pregătirea protocoalelor de lucru.
„Pentru producerea unui vaccin este necesară o perioadă de 3-5 ani de la finalizarea loturilor experimentale”, au transmis reprezentanții MapN.
Asta din cauză că, cel mai probabil, este nevoie de realizarea unor studii clinice care sunt de durată și, mai ales, costisitoare.
Explicația stă în faptul că foștii manageri, numiți politic, ar fi renunțat inexplicabil la autorizațiile de producție și punere pe piață iar un banal vaccin gripal, care a fost produs zeci de ani de Institut Cantacuzino, este considerat din punct de vedere legal un produs cu totul nou pe piața farmaceutică, au dezvăluit experții consultați de Medical TV.
Pregătiri pentru imunoglobulină
Potrivit MApN, „concomitent cu pregătirea producerii vaccinului gripal, specialiștii Institutului lucrează pentru fabricarea a două produse din categoria imunomodulatori. Departamentul fabricație continuă producerea și comercializarea de medii de cultură și reactivi adiționali, a suplimentului alimentar SOD Natural, a serurilor și derivatelor din sânge de animal, a animalelor de laborator și nutrețurilor granulate combinate„.
Medical TV a dezvăluit recent că stocurile de vaccin și antidot pentru difterie sunt insuficiente în contextul unor cazuri confirmate la granița cu Ucraina, ar importurile de seruriri s-au ridicat la aproape 24 de milioane de euro.
Mai mult, Medical TV a prezentat și avertizările unor specialiști de renume cu privire la riscurile de securitate națională cu care se confruntă România în domeniul medico-sanitar.