AcasăArticoleDurerea de dinți: 6 cauze frecvente

Durerea de dinți: 6 cauze frecvente

Published on

spot_img

Durerea de dinţi poate fi extrem de neplăcută. Ea nu indică însă întotdeauna o problemă stomatologică.

Uneori este de ajuns să renunţăm la unele obiceiuri greşite, care ne afectează dinţii, pentru a scăpa de disconfort. Dacă, totuşi, durerea persistă, este indicat un control la medicul stomatolog, pentru a afla care este tratamentul adecvat.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinți.

Perii prea tare dinții atunci când îi speli

Unul dintre motivele pentru care te dor dinții este faptul că îi perii prea tare atunci când îi speli. Știm că îți dorești să ai o igienă orală impecabilă, dar dacă exerciți o presiune atât de mare asupra dinților, poți întâmpina diverse probleme.

Dacă periajul este prea apăsat, distrugi smalțul care acoperă dinții. Astfel, rădăcinile (sau o parte din ele) sunt expuse. Drept urmare, pe măsura trecerii timpului, vei observa că ai dinții sensibili atunci când bei sau mănânci alimente prea reci sau prea fierbinți.

Întrucât daunele sunt ireversibile, este foarte important să le previi. Dacă ai deja această problemă, fă o programare la dentist pentru a descoperi care ar putea fi soluția.

De exemplu, medicul poate crea un înlocuitor pentru acea parte a gingiei care acoperă dinții, recreând efectul original.

O opțiune bună este să investești într-o periuță de dinți electrică sau să-ți cureți dinții cu o periuță de dinți cu perii foarte moi.

Citeşte şi Stresul, extrem de nociv pentru dinți și gingii

Ai suferit traume dentare

Durerea de dinți poate fi cauzată și de o traumă. Poate te gândești că nu este cazul tău, pentru că dacă te-ai fi lovit, ai fi simțit ceva. Însă lucrurile nu stau întotdeauna așa.

În unele cazuri, o traumă dentară nu începe să te supere decât după câțiva ani de la incidentul care a cauzat-o.
De exemplu, poți suferi un accident care îți afectează gura sau dinții, fără să conștientizezi daunele provocate de acesta. Prin urmare, dacă ai avut un astfel de accident, este important ca medicul stomatolog să îți verifice dinții în mod regulat și să le facă o radiografie, pentru a preveni consecințele pe termen lung.

Durerea de dinți poate fi cauzată de parodontită

Pielea care acoperă partea inferioară a dintelui se poate infecta, dezvoltându-se parodontita. Aceasta este pe locul doi în topul posibilelor cauze ale durerii de dinți.

Parodontita este o problemă foarte comună în rândul persoanelor de vârsta a doua. Cei mai afectați sunt indivizii cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Această boală apare atunci când germenii sau bacteriile pătrund în dinți sau în zona în care gingia acoperă dintele. În acest spațiu, bacteriile și germenii se înmulțesc până în punctul în care sistemul tău imunitar nu le mai poate combate.

Parodontita provoacă:
– Durere
– Sângerări gingivale
– Roșeață în jurul dinților
– Un gust rău în gură
– Puroi

Este important să îți cureți bine dinții dacă ai parodontită. Este posibil ca această acțiune să îți provoace dureri, drept pentru care încerci să o eviți. Însă dacă nu îți cureți dinții, te poți confrunta și cu alte neplăceri, cum ar fi abcesele dentare, care agravează și mai tare problema.

În cazurile cele mai severe, este important să mergi la dentist, pentru ca acesta să curețe dintele și zona infectată. În plus, medicul îți va prescrie niște antibiotice și o apă de gură specială pentru a combate infecția.

Citeşte şi PERIAJUL DINȚILOR COPIILOR.  CÂND ȘI CUM SE FACE

Exerciți o presiune prea mare asupra dinților atunci când dormi

Unii oamenii scrâşnesc din dinţi în timpul somnului. Acest lucru poate duce la fracturarea sau chiar la căderea acestora. Este important ca medicul să-ți verifice întreaga dantură, să-ți măsoare toți dinții și să descopere orice daună la exteriorul sau în interiorul acestora.

Nu aștepta până când durerea se intensifică. Dacă simți o durere la un moment dat sau dacă ştii că scrâșnești din dinți noaptea, fă-ți o programare la stomatolog. Dacă problema nu este foarte gravă, acesta îți va oferi o gutieră dentară, care îți va proteja dinții în timpul somnului.

Dacă problema este deja gravă, dentistul îți poate spune că ar fi mai bine să-ți extragă dintele afectat și să-l înlocuiască apoi cu o proteză dentară.

Citeşte şi Agenezia dentară – ce este şi cum se poate trata

Ai un dinte rupt

Durerea de dinți poate fi provocată și de un dinte fisurat sau rupt. Cauzele acestei probleme sunt multiple. De exemplu, faptul că muști prea tare din ceva, o lovitură, un accident sau pur și simplu uzura de zi cu zi pot fisura sau rupe un dinte.

În această situație, se întâmplă adesea să simți durere atunci când mănânci sau bei alimente prea reci sau prea fierbinți.

În anumite cazuri, daunele se pot vedea cu ochiul liber, dacă problema este localizată la suprafața dintelui. Însă, în alte cazuri, va fi necesară o radiografie, pentru a găsi o soluție.

Este important să mergi la medicul stomatolog dacă observi sau bănuiești că ai un dinte rupt. În caz contrar, fisura poate să se prelungească de-a lungul dintelui, cauzând daune ireversibile.

În plus, dacă fisura nu este acoperită în mod corespunzător, ea poate favoriza apariția cariilor.

Citeşte şi FIECARE DINTE ÎN PARTE, ROL IMPORTANT PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Dacă te dor dinții, ia măsuri

Există diverse cauze, dar și tratamente pentru durerea de dinți. Din fericire, aceasta este o problemă care poate fi rezolvată.

Dacă nu tratezi o durere sau un disconfort aparent minor, pot apărea infecții sau durerea de dinți se poate intensifica pe viitor.

Citește și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Când, cum și de cate ori ar trebui să ajungem la dentist? cu dr. Taner Chemal, specialist implatologie avansată

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...