sursa foto: pixabay.com

De ce ni se colorează sau pătează dinţii? Cauze, prevenţie şi tratament

Petele dentare sunt uşoare colorări ori decolorării (pete albe) ale dinţilor care pot fi cauzate de băuturile precum cafeaua ori vinul, de fumat,  de o igienă precară sau de demineralizări ale smalţului, în cazul decolorărilor. Aceste pete dentare pot apărea fie pe suprafaţa dinţilor, fie sub smalţ.

De cele mai multe ori aceste pete pot fi îndepărtate în cabinetul stomatologic, dar trebuie reţinut că şi aceste pete pot fi de două feluri: intrinseci şi extrinseci.

 1. Coloraţiile extrinseci

Acestea sunt coloraţii de natura externă cum ar fi cele date de ţigări, mâncare, băuturi şi medicamente orale . Sunt însă şi persoane care au o culoarea naturală a dinţilor alb-gălbuie şi  nu poate fi înlăturată printr-o şedinţă de igienizare dentară.

Citește și Fațetele dentare vă pot distruge dinții. Când putem apela la acest procedeu

 1. Coloraţiile intrinseci

Aceste pete apar din cauze interne, adică sunt adânci şi formate în interiorul dintelui şi pot şi cauzate de folosirea anumitor medicamente, precum suplimentele de fier. Petele intrinseci se dezvoltă în timp, treptat şi sunt mai proeminente în cazul persoanelor în vârsta. De asemenea, acestea pot ascunde leziuni carioase.

Principalii factori care duc la apariţia petelor dentare sunt alimentele, fumatul şi unele băuturi. Aşa că, dacă sunteţi interesaţi să aveţi o culoare cât mai albă a dinţilor ar trebui să evitaţi să consumaţi anumite alimente sau să beţi anumite băuturi sau să încercaţi să vă spălaţi pe dinţi după fiecare masă.

Citește și PERICOLUL NEBĂNUIT DIN PASTA DE DINȚI

Care sunt alimentele şi băuturile care pătează dinţii

 •  sfecla (conţine o serie coloranţi naturali foarte puternici care vă pot colora dinţii ori spaţiile interdentare în diverse nuanţe de la roşu la violet)
 • fructele de pădure (zmeura, murele, afinele sau coacăzele au pigmenţi foarte puternici care pot lăsa pete pe dinţi şi chiar limbă. Dacă sunt consumate sub formă de fresh-uri, acestea colorează intens suprafaţa dinţilor)
 • sosul de soia (folosit pentru condimentarea salatelor, acest sos are o culoare închisă, care poate păta smalţul dinţilor)
 • citricele (datorită caracterului acid, citricele decolorează smalţul dinţilor prin apariţia unor pete uşor albicioase)
 • ciocolata ( conţinutul ridicat de cacao din ciocolată face ca, în timp, să modifice culoarea dinţilor. În plus, ciocolată poate duce chiar la apariţia cariilor dentare din cauza cantităţii mare de zahăr din compoziţie)
 • ceaiul negru (pigmentul conţinut de ceaiul negru este foarte puternic iar un consum regulat poate duce la apariţia unor pete maronii pe smalţul dinţilor)
 • cafeaua (la fel ca şi ceaiul negru poate schimba culoarea dinţilor)
 • vinul roşu (resveratrolul din vinul roşu, cel care îi dă şi culoarea, poate determina apariţia petelor dentare)
 • sucurile acidulate (în special cele închise la culoare care au în compoziţie cola, ori suc de struguri, pătează dinţii)
 • băuturi pentru sportivi (studiile arată că băuturile foarte acide – cum sunt cele pentru sportivi sau băuturile energizante – pot eroda smalţul dinţilor şi astfel favorizează apariţia petelor dentare).

Citește și Semnal de alarmă tras de medicii stomatologi: Nu alergați după cel mai mic preț! Riscurile sunt uriașe

Metode de prevenţie

La capitolul prevenţie lucrurile sunt foarte simple şi pe deplin cunoscute. În primul rând, o igienă orală bună previne pe cât de mult apariţia petelor dentare. Şi folosirea apei de gură ajută la menţinerea unei coloraţii uniforme a danturi.Vizitele la stomatolog de două ori pe an sunt şi ele de ajutor pentru a depista din timp micile petele şi de a le îndeparta prin tratament corespunzător. Renunţarea la fumat este de asemenea o decizie care poate reduce riscul apariţiei petelor colorate pe dinţi.

Citește și Implantul dentar. Ce este și ce riscuri implică

Tratamentul petelor dentare

Cât priveşte tratamentul petelor dentare deja instalate, aici lucrurile variază în funcţie de gravitatea situaţiei. Uneori petele dentare dispar prin diferite proceduri de albire a dinţilor, care se fac numai în cabinetul stomatologic. În situaţii mai  grave, cum ar fi petele dentare intrinseci (adică cele interne) este nevoie de tehnici mai complicate.

Citește și Stresul, extrem de nociv pentru dinți și gingii

 

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *