Agenezia dentară – ce este şi cum se poate trata

Agenezia dentară este una dintre cele mai comune malformații, ce se manifestă prin absența unuia sau mai multor dinți. Aceasta nu este cauzată de o igienă orală precară.

Agenezia dentară se manifestă, de obicei, la mai mulți membri ai aceleiași familii. Această problemă, contrar părerii majorității, nu afectează toți dinții, ci numai incisivii și premolarii.

Este necesară stabilirea rapidă a unui diagnostic. Tratamentele constau în înlocuirea dinților lipsă sau în corectarea problemei. Acestea vor preveni agravarea problemei și vor crește stima de sine a pacientului.

Citeşte şi Credeai că nu mai există nicio șansă de a avea dinți? Există Implantodent.

Care sunt cauzele apariției ageneziei dentare?

Deși agenezia dentară este o afecțiune moștenită genetic, există și alte cauze ce provoacă apariția acestei boli.

Cea mai des întâlnită cauză este obstrucția fizică sau oprirea creșterii, ce nu permite dintelui să se dezvolte în mod corect. Prin urmare, acesta poate cădea sau se poate dezvolta doar parțial.

Lipsa spațiului suficient pentru creștere este un alt motiv al apariției ageneziei dentare. Numeroși pacienți prezintă dinți care se suprapun din cauza lipsei de spațiu pe maxilar.

Persoanele care suferă de agenezie dentară pot suferi și de odontogeneză, ceea ce înseamnă că dinții lor nu se vor forma în mod corespunzător. Este posibil ca dinții să nu erupă niciodată.

Citeşte şi Implantul dentar nu se realizează cu compromisuri. Iată la ce riscuri te expui

Tipuri de agenezie dentară

Agenezia dentară reprezintă lipsa sau malformația anumitor dinți. Numărul de dinți afectați depinde de anumiți factori, ce variază de la tipul de agenezie moștenit la cât de rapid a fost diagnosticată boala și administrat tratamentul.

Iată care sunt principalele tipuri de agenezie dentară:
– Hipodonția: se caracterizează prin lipsa a 1 – 6 dinți
– Oligodonția: reprezintă lipsa a mai mult de 6 dinți
– Anodonția: este cea mai severă formă a bolii și se caracterizează prin lipsa completă a dinților.

Pacienții care suferă de hipodonție sau oligodonție pot avea dinți lipsă pe una sau ambele părți ale cavității bucale. Dacă dinții lipsesc pe o singură parte, atunci aceștia suferă de agenezie unilaterală. Dacă dinții lipsesc pe ambele părți, afecțiunea este denumită agenezie bilaterală.

Citeşte şi Cavitatea bucală: afecțiuni și tratamente

Tratamente pentru agenezia dentară

Dacă suspectezi că suferi de această boală, mergi la medicul stomatolog pentru a primi un diagnostic concret. Numai acesta este în măsură să recomande tratamente pentru agenezia dentară.

Iată câteva soluții posibile:

Implanturi dentare

Aceasta este cea mai comună formă de tratament în caz de agenezie dentară. În funcție de vârstă, de starea în care se află dinții și de cât de mulți lipsesc, medicul stomatolog va recomanda forma potrivită de implant dentar.

Această procedură este folosită de obicei atunci când dinții lipsesc sau sunt grav afectați. Un implant reprezintă un dinte artificial atașat gingiei. Medicii stomatologi folosesc șuruburi pentru a atașa acest dinte de oasele maxilarului.

Pentru a stabili dacă acest tratament va oferi rezultate satisfăcătoare, medicul trebuie să examineze atent starea gingiei în care va fixa șurubul. Așadar, îți recomandăm să alegi un specialist de încredere, cu experiență în tratamentul ageneziei dentare.

Ortodonție

Dacă suferi de hipodonție, poți recurge la acest tip de tratament în locul implantului dentar. Acesta va ajuta la apropierea dinților existenți, astfel încât să nu fie necesar un implant dentar.

De asemenea, există posibilitatea utilizării unei proteze parțiale. Însă aceasta este ultima soluție, în cazul în care cele de mai sus nu funcționează. Pentru a obține rezultate satisfăcătoare, este important să alegi un medic stomatolog care s-a mai confruntat cu acest tip de problemă.

Citeşte şi De ce ni se colorează sau pătează dinţii? Cauze, prevenţie şi tratament

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *