sursa foto: pexels.com

Studiu: Somnul poate scădea riscul de infarct miocardic

Un pui de somn în timpul zilei scade tensiunea arterială la fel de mult ca reducerea consumului de sare și alcool. Astfel, riscul de infarct miocardic scade, potrivit unui studiu realizat la Spitalul Asklepieion din Atena.

Doctorii recomandă între 7 și 8 ore de somn pe noapte pentru un corp odihnit și în formă maximă. Puține persoane reușesc, însă, să respecte acest lucru, din cauza programului încărcat sau a grijilor. Cum resimți mai mult ca sigur oboseala pe perioada zilei, un somn de după-amiază este mai mult decât indicat pentru a te revigora.

Citește și DE CE TREBUIE SĂ DORMIM 7-8 ORE PE NOAPTE?

Dacă dormi în fiecare zi o oră după-amiaza nivelul tensiunii tale arteriale va scădea cu cinci puncte, efect similar cu al medicamentelor sau cu înlăturarea sării din dieta ta.

Fiecare oră de somn în plus în timpul zilei crește acest efect benefic asupra organismului. Studiul referitor la reducerea riscului de infarct miocardic prin somn în timpul zilei a fost efectuat pe un eșantion format din 212 persoane, cu o vârstă medie de 62 de ani.

Cercetătorii au descoperit că cei care au dormit cel puțin 50 de minute în timpul zilei au înregistrat o scădere de 5 puncte a tensiunii arteriale. O scădere de două puncte a tensiunii arteriale ar reduce riscul de infarct miocardic cu 10%.

Citește și EFECTELE NOCIVE ALE INSOMNIEI ASUPRA ORGANISMULUI UMAN

„Somnul de după amiază scade tensiunea arterială. Acesta nu costă nimic”, a spus autorul studiului, doctorul Manolis Kallistratos, de la Spitalul Asklepieion din Atena, care și-a prezentat rezultatele la o conferință din SUA.

Pe de altă parte, potrivit studiului, un singur pahar cu bere ori vin pe zi dublează riscul de infarct miocardic și atac cerebral. Autorul studiului a avertizat că persoanele care obișnuiesc să consume alcool trebuie să își monitorizeze tensiunea arterială.

Citește și Studiu: O singură pastilă ar putea reduce dramatic riscul de infarct

Somnul de după-amiază te ajută să te concentrezi mai mult

Te vei simți mult mai relaxat și cu o putere mai mare de concentrare după ce vei dormi câteva minute după-amiază, după cum arată experții de la Universitatea din California. Un grup de adulți care a dormit în jur de 90 de minute in fiecare zi, începând cu ora 14.00, a fost mult mai vivace decât membrii altui grup, care nu aveau voie să se odihnească. Nu ai nevoie neapărat de 90 de minute somn, 20-30 fiind suficiente.

Citește și Deficitul de fier: consecințe asupra organismului

Există un interval optim pentru dormit

Dacă ai fost vreodată în Spania, știi că între orele 14.00 și 16.00 toate magazinele sunt închise, căci este timpul siestei. Acest lucru nu este deloc întâmplător, căci în acest interval corpul resimte cel mai mult senzația de moleșeală, fiind și perioada propice de odihnă. Nu este bine, în schimb, să dormi între 17.00 și 18.00, căci te vei trezi mai obosit decât înainte și vei adormi greu noaptea.

Citește și Vacanțele ne fac mai fericiți. Care sunt beneficiile lor pentru psihicul uman

Dacă dormi suficient,  dar tot ești obosit, vorbește cu un medic

Dormitul după-amiaza este o opțiune ideală pentru persoanele care nu reușesc să o facă pe timpul nopții. Cei care se odihnesc suficient noaptea, dar tot sunt obosiți tot timpul trebuie să țină cont de acest semnal de alarmă. E e posibil ca ceva să fie în neregulă cu corpul lor. Ideal este să mergi la medic și să faci o serie de analize care să indice eventuale lipsuri.

Citește și CE NU AI VOIE SĂ FACI DACĂ VREI SĂ AI UN SOMN ODIHNITOR

Creează o zonă propice pentru somn

La fel ca noaptea, ambianța este importantă pentru o odihnă ca la carte, așa că încearcă să dormi într-o cameră cât se poate de întunecată și liniștită, fără zgomote care să întrerupă ciclul somnului.

Citește și CE TREBUIE SĂ FACI SĂ AI UN SOMN ODIHNITOR?

 

sursa foto: pexels.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

sursa: skynews

Premieră medicală. Primul medicament pentru tratarea COVID-19 acasă, aprobat în UK

Primul medicament conceput pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobat de autoritatea …

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *