AcasăArticoleDistanța mai mare între dozele vaccinului Pfizer conduce la niveluri mai mari...

Distanța mai mare între dozele vaccinului Pfizer conduce la niveluri mai mari de anticorpi pe termen lung

Published on

spot_img

Continuă să apară studii legate de nivelul de anticorpi dezvoltați după vaccinarea anti-Covid. Ultimul dintre acestea, realizat de britanici, relevă că un decalaj mai mare între dozele de vaccin Pfizer duce la niveluri generale mai mari de anticorpi decât un decalaj mai scurt. Același studiu atrage însă atenția asupra faptului că nivelurile de anticorpi nu sunt susținute mult timp după prima doză.

Într-un studiu finanțat de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC), cercetătorii au descoperit că, în comparație cu un decalaj de patru săptămâni, un interval de 10 săptămâni între doze produce niveluri mai mari de anticorpi, precum și o proporție mai mare de grup de celule de combatere a infecțiilor din organism, cunoscut sub numele de celule T „ajutătoare”.

Citește și Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce cu 80% infecțiile cu coronavirus

La începutul celui de-al doilea val de pandemie Covid-19, Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) a luat o decizie de a recomanda un decalaj de 12 săptămâni între două doze pentru cele două vaccinuri disponibile în acel moment: Pfizer și Oxford / AstraZeneca.

Acest lucru a fost într-un moment în care vaccinurile erau în cantitate redusă și cercetările preliminare au sugerat că lărgirea decalajului de la patru săptămâni recomandat de producător la 12 săptămâni a crescut răspunsul imun.

Dar, în luna mai, ghidul a fost schimbat la opt săptămâni, deoarece cazurile asociate cu varianta Delta au continuat să crească în Marea Britanie.

Prof. Susanna Duanchie, de la Universitatea din Oxford, cunoscut sub numele de Pitch, a declart: „Recomandarea inițială a JCVI a fost de 12 săptămâni și aceasta s-a bazat pe o mulțime de cunoștințe din alte vaccinuri care au adesea un interval mai lung (între doze) oferă sistemului imunitar șansa de a obține cel mai mare răspuns.”

Decizia de a-l pune la opt săptămâni echilibrează într-adevăr toate problemele mai largi, avantajele și dezavantajele – două doze este mai bună decât una în ansamblu.”

„De asemenea, alți factori trebuie să fie echilibrați, [cum ar fi] furnizarea de vaccin, dorința de a deschide și așa mai departe.

Citește și Cu ce probleme de sănătate rămân persoanele care au dezvoltat forme severe de Covid-19

Din păcate, nu văd acest virus dispărând, așa că vrei să echilibrezi acest lucru prin obținerea celei mai bune protecții.”

Pentru studiul Pitch, cercetătorii au recrutat 503 lucrători din domeniul sănătății, dintre care 44% (223) dintre aceștia aveau anterior Covid-19 și au studiat răspunsurile imune generate de jabul Pfizer.

Au descoperit că atât intervalele de dozare scurte (trei până la patru săptămâni), cât și cele lungi (10 săptămâni) ale vaccinului Pfizer au generat răspunsuri imune puternice la anticorpi și celule T.

Dar programul mai lung a dus la niveluri mai mari de anticorpi și la o proporție mai mare de celule T ajutătoare, care, potrivit cercetătorilor, sprijină memoria imună.

Oamenii de știință au descoperit că, după a doua doză, un decalaj mai mare a dus, de asemenea, la niveluri mai mari de anticorpi neutralizanți împotriva variantei Delta și a tuturor celorlalte variante de îngrijorare.

Dar, în acest caz, nivelurile de anticorpi au scăzut între prima și a doua doză – lăsând beneficiarii vulnerabili față de varianta Delta după o singură doză.

Un răspun imunitar mai mare în cazul programelor de dozare lungi

Cu toate acestea, dr. Rebecca Payne, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Newcastle, a spus că răspunsul celular de la celulele T a rămas consistent atât în ​​programele de dozare lungi cât și scurte, „indicând că acestea pot contribui la o protecție importantă împotriva Sars-CoV-2 în timpul acestui timp”.

Citește și Clinicile din străinătate oferă salarii de până la 10 mii de euro pentru medicii români. Cele mai căutate specializări

Payne a spus: Dupa cea de-a doua doza pe programul de dozare mai lung, nivelurile de anticorpi le-au depasit pe cele observate la acelasi punct de timp dupa un interval de dozare mai scurt.

Desi nivelurile de celule T au fost comparativ mai mici, profilul celulelor T prezente a sugerat mai mult sprijin al memoriei imune si generarea de anticorpi.

Întârzierea celei dea doua doze ar putea oferi o imunitate mai durabilă

Cercetătorii au spus că pot exista excepții în care programul de dozare poate fi necesar să fie scurtat de la opt săptămâni la patru, cum ar fi pentru cei care urmează să aibă tratamente care pot afecta sistemul imunitar, cum ar fi cancerul sau transplantul de organe.

Citește și Studiu: Anticorpii Covid-19 persistă cel puțin 9 luni după infectare

Dr. Lance Turtle, de la Universitatea din Liverpool, care este specializată în studii privind celulele T, a spus: „Aș spune atunci că ar trebui vaccinate cât mai curând posibil”.

Studiul a constatat astfel că, în total, nivelurile de celule T au fost de 1,6 ori mai mici, cu un decalaj lung comparativ cu un intervalul scurt între doze, de 3-4 săptămâni, dar apare o proporție mai mare de celule T „ajutătoare”, care susțin memoria imună pe termen lung, cu un decalaj mai mare între doze.

Constatările susțin opinia că, deși este necesară o a doua doză pentru a oferi protecție completă împotriva variantei Delta, întârzierea acestei doze ar putea oferi o imunitate mai durabilă, chiar dacă este pe costul protecției pe scurt termen.

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...