E.M.A: Apariția cheagurilor de sânge e un efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți timp de două săptămâni de la vaccinare.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a statbilit azi că pot fi listate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca cheagurile de sânge neobișnuite și nivelul scăzut de tromobocite, conform comunicatului emis de EMA.

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decursul a două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Citește și ALERTĂ MEDICALĂ COVID | Persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca ar trebui să facă rapelul cu un alt ser

Cheagurile de sânge au apărut în venele creierului

Autoritățile sanitare europene au remarcat faptul că cheagurile de sânge au apărut în venele creierului (tromboza sinusului venos cerebral), în abdomen (tromboza venei splanchnice) și în artere, asociate cu niveluri scăzute de trombocite și uneori sângerări, se mai arată în comunicat.

Comitetul a analizat 86 de cazuri de tromboză venoasă raportate în UE din 22 martie 2021, dintre care 18 au dus la deces. Combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse, transmit autoritățile.

Una dintre posibilele cauze ale apariției cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemător celui care apare după administrarea de medicamente pentru coagulare. De asemenea, majoritatea cazurilor au fost după prima doza, dar acest lucru poate avea legătură și cu numărul mic de oameni vaccinați cu a doua doză.

Citește și România, răpusă de COVID | Medicii cer ajutorul:S-a atins ultima linie de apărare în lupta cu această pandemie!

Pacienții trebuie să semnaleze imediat una dintre următoarele simptome: dificultate de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală persistentă, simptome neurologice, inclusiv dureri de cap persistente sau vedere încețoșată, vase sparte sau vânătăi în locul injectării.

Riscul de mortalitate din cauza COVID-19 este mult mai mare decât cel din cauza acestor efecte adverse, spune Emer Cooke, directorul EMA.

Autoritățile din Marea Britanie recomandă ca persoanele cu vârste de până în 30 de ani să nu fie vaccinate cu AstraZeneca

De asemenea, și Agenția Britanică a Medicamentului a transmis azi noi concluzii după ce a analizat cazurile de tromboză apărute după vaccinarea cu AstraZeneca. Britanicii spun că tinerii care au între 18 și 29 de ani ar trebui vaccinați cu alt vaccin, dacă este disponibil.

În plus, cei care au fost vaccinați cu prima doză ar trebui să își facă rapelul tot cu AstraZeneca, iar doar cei care au făcut tromboze ar trebui, la rapel, să fie vaccinați cu un alt ser pe bază de ARN mesager.

Citește și STUDIU | Medicii din linia I, la capătul puterilor – suferă de BURNOUT, extenuare, depresie şi anxietate

20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie. 79 de britanici au făcut cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. 19 dintre ei au murit, dintre care doi aveau mai puțin de 30 de ani.

Autoritățile de reglementare ale medicamentelor din Europa și Marea Britanie au investigat un număr mic de rapoarte despre formarea de cheaguri de sânge cerebrale, cunoscute sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST), care au apărut în combinație cu niveluri neobișnuit de scăzute de trombocite după ce oamenii au vaccinați.

Prima ţară care suspendă vaccinarea persoanelor sub 60 de ani cu AstraZeneca

Estonia a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, au anunțat autoritățile din țara baltică, citate de Reuters.

Măsura din Estonia va rămâne în vigoare până la apariția unor informații suplimentare cu privire la acest subiect.

Peste 200000 de români și-au anulat vaccinarea cu AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că, din luna martie și până acum, aproape o treime dintre cei programați la vaccinare cu serul de la AstraZeneca nu s-au prezentat pentru vaccinare.

Citește și Vaccinul AstraZeneca reduce substanțial transmiterea coronavirusului după o singură doză

Din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente trombo-embolice, până la acest moment, au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele care și-au confirmat programarea avem circa 99.000 care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea”, a declarat Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că „este un procent mare, avem aproape o treime dintre persoanele programate care nu s-au prezentat”.

El apreciază că mulți dintre cei care și-au anulat programarea la vaccinare cu AstraZeneca s-au înscris în platformă pentru imunizarea cu alte vaccinuri: „Foarte probabil că da, pentru că lista este relativ constantă, avem circa 780.000 de persoane în lista de așteptare”.

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Bacteriile rezistente la antibiotic fac ravagii |”Ne îndreptăm către o eră post-antibiotică, în care o rană simplă sau o infecție dentară poate fi fatală.”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că niciunul dintre antibioticele dezvoltate până în prezent nu este …

SURSE| Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, demis! Cine preia interimatul ministerului

Potrivit unor surse, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, va fi demis. Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit …

Beneficiile uleiului de cânepă | Canabidiolul, salvarea bolnavilor cu boli cronice

Canabidiolul, sau CBD-ul, este un ulei extras din plantele de cânepă cu numeroase beneficii teraputice. …

Am avut COVID-19. Când şi de ce ar trebui să mă vaccinez

Peste 3,7 milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului au fost administrate în România începând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *