De ce varianta Delta se răspândește mult mai repede decât alte tulpini de coronavirus

La nivel mondial, există o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus – iar experții în sănătate spun că un factor cheie în acest ultim val este varianta Delta extrem de contagioasă.

Varianta se răspândește cu aproximativ 55% mai rapid decât tulpina alfa care a fost identificată pentru prima dată în Regatul Unit la sfârșitul anului trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – și această tulpină se răspândește cu aproximativ 50% mai repede decât versiunea care a început să infecteze prima dată oameni la sfârșitul anului 2019.

Ar trebui să ne gândim la varianta Delta ca la versiunea 2020 a Covid-19 pe steroizi„, a declarat Andy Slavitt, fost consilier senior al echipei de răspuns Covid a președintelui Joe Biden, pentru CNN  .

De ce se răspândește atât de repede această variantă?

A fost identificat pentru prima dată în India

Tulpina Delta a fost identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020.

A devenit rapid varianta dominantă, copleșind sistemul de sănătate al țării.

Acesta a fost identificat în Regatul Unit la scurt timp după aceea.

Aceasta este cea mai contagioasă versiune a virusului pe care l-am văzut de-a lungul întregii pandemii”, a declarat Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown. „Este într-adevăr foarte contagios.

Citește și Personalul medical nevaccinat trebuie să se testeze săptămânal cu teste PCR. Unde se aplică măsura

Acum, este răspândită în toate cele 50 de state americane

Primul caz din Statele Unite a fost identificat în martie și, la începutul lunii iulie, a reprezentat mai mult de jumătate din cazurile testate în țară. Acum reprezintă 83% din cazurile din SUA, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Aceasta este o creștere dramatică, în creștere de la 50% pentru săptămâna de 3 iulie„, a declarat directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, într-o ședință de comisie a Senatului, marți.

Acest lucru stă în spatele unei creșteri, în special în rândul persoanelor nevaccinate din SUA – media noilor cazuri zilnice în această săptămână este în creștere cu 55% față de săptămâna trecută, cazurile crescând în 46 de state începând de marți, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Spitalizările au crescut cu 52% în ultimele 14 zile.

99,5% dintre decese sunt printre cei nevaccinați, a declarat duminică medicul chirurg general american Vivek Murthy.

Vaccinarea oamenilor cât mai repede posibil, a spus Murthy, „este cea mai rapidă și mai eficientă cale de ieșire din această pandemie„.

Citește și Pfizer dezvoltă un rapel special împotriva variantei Delta a coronavirusului

Prin ce se caracterizează varianta Delta

Toate studiile arată o transmisibilitate crescută pentru Delta comparativ cu virusul inițial și față de virusul Alpha, care a dominat valul epidemic anterior în Marea Britanie.

De asemenea, există suspiciunea unui risc crescut ca persoanele care au făcut deja COVID să nu fie suficient protejate de această variantă nouă de virus, astfel că se pot îmbolnăvi din nou. „Există unele dovezi experimentale ale evitării imunității naturale câștigate în urma infectării cu variantele precedente, dar datele epidemiologice sunt insuficiente”, precizează INSP..

Pe de altă parte, studiile referitoare la eficacitatea vaccinului față de această variantă arată că atât vaccinul Pfizer, cât și Modernă și Astra Zeneca, au o eficacitate înaltă în condițiile administrării ambelor doze. Însă, în cazul efectuării doar a primei doze, eficiența vaccinului este redusă și pacientul poate prezenta simptome. Vestea bună este că datele nu arată o severitate crescută a bolii, potrivit INSP.

Citește și Miocardita şi pericardita, efecte secundare după vaccinarea cu Pfizer şi Moderna. Care sunt simptomele

„Aceste aspecte duc la o mare incertitudine cu privire la posibilă traiectorie epidemică viitoare. Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările” este concluzia INSP.

Totuși, având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei este necesară monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum și obținerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta, mai spune INSP.

INSP: Unele restricții trebuie să rămână în vigoare

În aceste condiții, în care campania de vaccinare se desfășoară într-un ritm lent în România, este necesar că unele restricții să rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun.

Este importantă menținerea unor obiceiuri bune de prevenție, care reduc la minimum transmiterea, atât pentru persoane fizice, cât și pentru operatorii economici.

Citește și Varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă. Medicii sunt în alertă

Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internăționale (carantina) vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare. „Decizia de renunțare la ele vor depinde de imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum și de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național, cât și internățional”, menționează INSP.

În România au fost înregistrate până acum patru decese din cauza variantei Delta. Numărul infecțiilor cu varianta Delta a coronavirusului, descoperită inițial în India, a ajuns la 101 în România, potrivit datelor disponibile până marți, 20 iulie 2021.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.