DESCOPERIRE URIAŞĂ | O singură pastilă cu anticorpi ar putea preveni transmiterea HIV de la mamă la bebeluş

Împiedicarea transmiterii virusului HIV de la mamă la făt este un subiect care îi interesează de mult timp pe oamenii de ştiinţă. De aceea cercetătorii de la Oregon Health & Science University School au făcut mai multe studii pe primate şi puii lor, respectiv pe o specie de maimuţe numite macaci, şi au reuşit ca într-o singură doză de tratament cu anticorpi să împiedice transmiterea virusului, fără efecte adverse.

Citeşte şi: STUDIU ALARMANT | Românii nu știu ce este și cum se transmite virusul HIV, cel care poate provoca SIDA

Mai exact, oamenii de stiinţă au administrat puilor de maimuţă o combinaţie de anticorpi la 30 de ore de la expunerea la SHIV, forma animală a virusului HIV de la oameni. Iar testele de laborator ulterioare au arătat că, la 6 luni de la tratament, puii nu au mai avut virusul în organism. Însă, cercetătorii au mai descoperit un lucru important. Întârzierea administrării tratamentului la mai mult de 48 de ore de la expunere a fost eficientă pentru doar jumătate dintre puii de maimuţă. Acestora li s-a administrat ulterior tratamentul clasic anti-HIV cu medicamente antiretrovirale timp de 3 săptămâni de la expunere pentru a fi trataţi, scrie medicalxpress.com.

Citeşte şi: Ce sunt anticorpii şi de ce sunt atât de importanţi pentru organism

Acest studiu este important pentru că este prima dată când o doză unică de anticorpi neutralizaţi, dată după expunerea la virus a ajutat la prevenirea infecţiei la nou-născuţi. În trecut, se cunoştea varianta cu 4 doze de anticorpi începute la 24 de ore de la expunere, dar scopul este acela de a supune organismul bebeluşilor la doze cât mai mici de medicamente.

Citeşte şi: CE BOLI LĂSĂM “MOŞTENIRE” COPIILOR NOŞTRI. TOP CELE MAI FRECVENTE AFECŢIUNI GENETICE EREDITARE

În prezent, femeile cu HIV însărcinate urmează un tratament pentru a preveni transmiterea virusului şi la făt, însă nu întodeauna acest tratament este eficient. De aceea, acestor bebeluşi li se administrează terapia antiretrovirală clasică pentru a preveni în continuare infecția. Este vorba despre un cocktail medicamentos care poate avea multe efecte secundare negative pe termen lung. De aceea, specialiştii încearcă să dezvolte o terapie pe bază de anticorpi nontoxici care pot fi modificaţi pentru a înlocui clasica terapie pentru mame şi bebeluşi şi chiar şi pentru adulţii HIV-pozitivi.

Citeşte şi: Imunitatea şi rolul ei în organism. Partea I- Cum funcţionează sistemul imunitar

Cercetătorii continuă însă studiile pentru a vedea în ce măsură o combinaţie între terapia cu anticorpi combinată cu tratamentul antiretrovirală ar putea fi eficientă. De aceea ei vor să stabilească, mai întâi,  dacă anticorpii elimină virusul HIV sau doar îl împiedică să se reproducă.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *