DESCOPERIRE MEDICALĂ ISTORICĂ| Cancerul ar putea fi tratat cu ajutorul unei celule descoperită întâmplător de cercetători

0

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au făcut o descoperire istorică. Pe baza analizelor făcute pe sângele dintr-o bancă din Ţara Galilor au găsit o celulă care ar putea trata mai multe forme de cancer.

Citeşte şi Bolnavii de cancer nu trebuie să se mai teamă. Boala secolului poate fi vindecată cu noile tehnologii

Mai exact, este vorba despre un nou tip de celulă T, o celulă imunitară cu un receptor, şi care are proprietatea de a se lipti de majoritatea celulelor canceroase umane fără a le mai afecta şi pe cele sănătoase. Studiile făcute până acum au arătat că acest tip de celulă imunitară T ucide cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin, scrie The Telegraph.

Citeşte şi: Ce sunt antioxidanţii şi cum ajută organismul în lupta cu boli grave, precum cancerul

Cercetătorii care au făcut descoperirea, din întâmplare, susţin că, de fapt, ei căutat forme noi de celule imunitare care să lupte împotriva cumplitei maladii. Însă susţin că acest tip de celulă T ar putea fi soluţia unui nou tratament împotriva cancerului. Mai mult, oamenii de ştiinţă cred că persoanele care au în organism acet tip de celulă sunt imuni la cancer, dar studii suplimentare sunt necesare în continuare pentru confirmarea acestor bănuieli.

Citeşte şi PREMIERĂ MEDICALĂ | Au fost creați primii neuroni artificiali care pot repara circuitele nervoase din creier

Celulele T sunt deja cunoscute de cercetătorii din domeniul cancerului şi chiar există deja terapii în care se folosesc aceste tipuri de celule imunitare pentru a lupta împotriva unor forme de leucemie, dar nu funcţionează, deodamdată şi în cazul tumorilor solide. Aceste terapii sunt cunoscute sub denumirea de terapiile CAR-T şi TCR-T şi presupun prelevarea de celule imunitare de la un pacient și modificarea lor astfel încât să se poată lipi pe molecule care stau la suprafața celulelor canceroase.

Citeşte şi: Cinci inovaţii medicale din 2019 care au uimit lumea medicală. Partea II-Terapiile celulare CAR-T

Ceea ce este diferit la noua descoperire făcută de ceretătorii britanici este aceea că, noul tip de celulă T este specifică tuturor tipurilor de cancer uman, ceea ce ar însemna că tratamentul ar putea funcţiona în majoritatea formelor de cancer.

Citeşte şi: Terapia moleculară țintită, o nouă șansă în tratamentul leucemiei

Există însă şi un risc, acela ca nu toţi pacienţii să răspundă pozitiv la noile terapii şi, ca în orice fel de tratament, pot exista reacţii adverse. Pentru moment însă, noile celule T sunt în faza studiului de laborator, iar dacă lucrurile merg bine, în luna noiembrie vor începe şi testele pe oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.