Ce sunt anticorpii şi de ce sunt atât de importanţi pentru organism

0
sursa foto: pixabay.com

Anticorpii sunt un grup special de molecule ce protejează corpul împotriva invaziei microorganismelor, cum ar fi virusurile și bacteriile, prin recunoașterea acestora și catalogarea lor drept corpuri străine.

Prin urmare, este important ca sistemul imunitar al organismului să funcționeze tot timpul în mod optim, pentru a evita îmbolnăvirea.

Ce sunt anticorpii și cum funcţionează

Anticorpii sunt moleculele prin care sistemul imunitar acționează și apără organismul contra agenților infecțioși. Aceștia sunt numiți și imunoglobuline. Sinteza lor este dependentă de anumite celule specializate, ce fac parte din sistemul nostru imunitar.

Organismul produce o cantitate mai mare de anticorpi atunci când identifică antigeni. Antigenii sunt prezenți în agenți infecțioși precum bacterii, virusuri, ciuperci, etc.

Sistemul imunitar al corpului uman este de o precizie ridicată. Prin urmare, acesta produce anticorpi sau imunoglobuline diferite pentru fiecare tip de antigen în parte. Acest lucru ne asigură supraviețuirea.

Însă reversul medaliei se traduce prin afecțiuni autoimune, atunci când anticorpii cataloghează celulele proprii organismului ca fiind „străine”. În consecință, aceștia încep să le neutralizeze, distrugând celulele sănătoase, ca și cum ar fi agenți patogeni.

Imunoglobulinele sau anticorpii se deplasează în corp prin intermediul sângelui. În acest mod, pot călători rapid acolo unde au fost identificați antigenii, pentru a-i distruge. Din acest motiv, medicii solicită analize de sânge pentru a detecta nivelurile de anticorpi.

Citește și Cel mai bun regim alimentar pentru bolile autoimune

Tipuri de anticorpi

În funcție de caracteristicile și funcțiile lor, putem distinge mai multe tipuri de imunoglobuline sau anticorpi:

Imunoglobuline G sau IgG

Per ansamblu, acesta este cel mai răspândit tip de anticorpi din organismul uman. Aceștia inoculează și protejează copiii încă de la naștere. Acest lucru se întâmplă deoarece acești anticorpi sunt prezenți în placenta mamei. Prin urmare, imunoglobuline G sau IgG sunt transferate de la mamă la fetus.

Acest tip de anticorpi este prezent în organismul nostru pe durata întregii vieți. Ei joacă un rol important în îndeplinirea diverselor funcții, cum ar fi activarea fagocitelor, celulele care ucid agenții patogeni prin fagocitoză.

Citește și BOLILE AUTOIMUNE, O EROARE A ORGANISMULUI

Imunoglobuline M sau IgM

Aceste molecule pot forma o structură similară unui cerc cu până la 10 componente, ce se leagă de antigeni. În general, acestea sunt primele care iau contact cu antigenii nou identificați. Au abilitatea de a activa sau de a sprijini acțiunea celulelor macrofage (asemănătoare fagocitelor).

Citește și Analizele medicale anuale. Ce afecțiuni grave pot depista de timpuriu

Imunoglobuline A sau IgA

Acești anticorpi au o formă monomerică sau dimerică. Acest lucru înseamnă că pot apărea singuri sau în grupuri de maximum doi anticorpi.

Imunoglobulinele A au un rol imens în îndeplinirea funcției imunitare a membranelor mucoase (care produc lapte matern, sânge, mucus, lacrimi și altele).

Citește și Boala Lupus. Ce o declanşează şi cum poate fi tratată

Imunoglobuline E sau IgE

Aceste imunoglobuline sunt alcătuite din două lanțuri solide și două lanțuri subțiri. Spre deosebire de anticorpii menționați anterior, imunoglobulinele E sau IgE se găsesc de obicei în membranele celulelor mastocite. Prin urmare, trăiesc de obicei în țesuturile corpului.

Imunoglobulinele E sau IgE sunt de obicei receptori de alergeni, antigeni care provoacă răspunsuri imunitare puternice. Alergenii nu sunt neapărat substanțe periculoase, însă sistemul imunitar îi identifică drept amenințări reale.

Imunoglobulinele E sau IgE determină ruperea celulelor mastocite și secreția de histamină.

Citește și ALERGIILE – CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

Imunoglobuline D sau IgD

Acești anticorpi formează polimeri ce se leagă de moleculele de antigeni. Alcătuiesc aproximativ 1% din proteinele prezente în membrana plasmatică a celulelor B.

Citește și 10 simptome inițiale ale diabetului

 

SURSA: journals.sagepub.com

sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.