Kiwi este un fruct exotic ce creşte mai ales în ţările din zona mediteaneană, are un gust dulce acrişor şi aspect uşor „păros”. Kiwi este folosit deseori în salate ori prăjituri şi chiar dacă este dulce are un conţinut scăzut de calorii. În plus, kiwi este o sursă împortantă de vitamine (vitamina C, B9 si E), minerale precum calciu, fosfor şi potasiu, flavonoide şi alţi antioxidanţi pe care ajută organismul în lupta împotriva procesului de oxidare celulară produs de fumul de ţigară, de poluare sau de un metabolism încet.
Beneficiile consumului de kiwi
-
Previne cancerul de colon
Fructul de kiwi conţine pe lângă mulţi antioxidanţi şi multe fibre de aceea ajută la prevenirea cancerului de colon. Doar două fructe de kiwi asigură 15% din necesarul zilnic , de aceea combate constipaţia şi ajută la eliminarea toxinelor din colon, scăzând riscul dea a dezvolta cancer de colon.
-
Combate bolile cardiovasculare
Tot fibrele din kiwi sunt resposabile de menţinerea unui nivel normal al colesterolului din sânge, de aceea bolile cardiovasculare sunt ţinute departe. Studiile au demonstrat că 2-3 kiwi pe săptămână reduc nivelul trigliceridelor, iar potasiul ajută la reducerea factorilor de risc asociaţi cu bolile cardiovasculare.
Citeşte şi: Studiu: Poluarea provocată de mașini creşte riscul de AVC şi boli cardiovasculare
-
De ajutor în bolile respiratorii şi în gripă
Kiwi este recomandat persoanelor care suferă de boli respiratorii precum astm, respiraţie şuierătoare sau tuse nocturnă. Iar conţinutul mare de vitamina C, adică 95% din necesarul zilnic ajută organismul să lupte mai uşor împotriva gripei ori a bolilor din sezonul rece. Studiile au arătat că, în cazul copiilor, consumul de kiwi îi protejează de viroze şi probleme respiratorii şi le întăreşte imunitatea.
Citeşte şi: Încerci să ţii un regim sănătos, însă rezultatele întârzie? Fructele pe care le mănânci ar putea fi problema
-
Beneficii pentru piele
Vitamina E şi antioxidanţii din kiwi previn îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, acest fruct este folosit şi în măştile naturale făcute în casă pentru creşterea şi menţinerea elasticităţii pielii.
-
Recomandat în curele de slăbire
Kiwi are un gust dulce, dar puţine calorii. 100 de grame de kiwi conţine doar 60 de calori de aceea este recomandat în curele de slăbire stricte. Poate fi mâncat dimineaţa sau după amiaza, şi pe lângă faptul că oferă o senzaţie de saţietate, acoperă şi nevoia de dulce a organismului. În plus, kiwi conţine enzime digestive şi fibre care, potrivit oamenilor de ştiinţă, ajută şi favorizează procesul de digestie.
-
Recomandat gravidelor
Fructele de kiwi conţin mult acid folic, o substanţă esenţială pentru dezvoltarea intruterină a bebeluşilor. De aceea, femeilor însărcinate le este recomandat să consume kiwi.
Citeşte şi: Zahărul dă o dependență la fel de mare ca tutunul și alcoolul. Ce boli poate semnala pofta de dulce
-
Asigură un aport de energie
La capitolul energie, kiwi este un înlocuitor de succes al cafelei sau băuturilor energizante. Nutriţioniştii susţin că, un kiwi consumat la prânz, ajută organismul să se revigoreze prin faptul că aduce un plus de vitamine şi minerale.
CONTRAINDICAŢII
Atenţie însă, kiwi nu este recomandat copiilor mai mici de 1 an, iar persoanele alergice cu simptome cutanate sau respiratorii ar trebui să evite să atingă şi să consume acest fruct.