A avea un copil este una din cele mai frumoase perioade din viața multor femei. De la anticiparea zilei în care urmează să-l aducă pe cel mic acasă, la alegerea unui nume sau a culorilor pentru camera bebeluşului, totul este o experienţă palpitantă.
Dar, indiferent câte pregătiri se fac pentru venirea pe lume a bebeluşului, este posibil ca unele femei să nu fie la fel de pregătite şi pentru schimbările prin care trece corpul lor pe perioada gravidităţii.
Fiecare etapă a sarcinii aduce stări şi preocupări diferite.
Primul trimestru
Schimbări în corpul tău
Sarcina este diferită pentru fiecare femeie. Unele viitoare mămici strălucesc de sănătate şi vitalitate în primele trei luni; altele se simt absolut mizerabil. Iată câteva dintre schimbările pe care le-ați putea resimţi, ce înseamnă ele și simptomele care ar trebui să vă alarmeze.
Sângerare
Aproximativ 25% dintre femeile însărcinate prezintă sângerări ușoare în primul trimestru. La începutul sarcinii, acesta poate fi un semn că embrionul fertilizat a fost implantat în uter.
Dacă sângerările devin însă semnificative, apar crampe sau dureri în abdomen, este cazul să vă adresaţi medicului. Acestea ar putea fi semnele unui avort spontan sau ale unei sarcini extrauterine (ectopice – embrionul se implantează în afara uterului).
Sensibilitatea sânilor
Inflamarea sânilor reprezintă unul din primele semne de sarcină. Acest lucru este declanşat de modificările hormonale, care vă pregătesc corpul pentru alăptare şi se va întinde pe tot parcursul primului trimestru.
Constipația
În timpul sarcinii, contracțiile musculare care ajută în mod normal la mişcarea alimentelor prin intestin încetinesc, din cauza nivelurilor mai ridicate ale hormonului progesteron. La aceasta se adaugă surplusul de fier, pe care îl obţineţi din vitaminele prenatale.
Încercaţi să creșteți aportul de fibre și beți cât mai multe lichide, pentru a ajuta tranzitul intestinal. Activitatea fizică poate ajuta, de asemenea.
Scurgerile vaginale
Este normal să apară o secreţie (numită leucoree) la începutul sarcinii. Aceasta exista şi înainte de sarcină, dar acum este posibil ca volumul să fie mai mare. Acest lucru se întâmplă datorită creșterii nivelului estrogenului și a irigării mai puternice cu sânge a vaginului. Aceste secreţii funcţionează ca o barieră în faţa bacteriilor.
Oboseala
Organismul lucrează din greu, pentru a susține un făt în creștere, iar acest lucru poate duce la epuizare mai repede decât de obicei. Odihniţi-vă cât mai mult, şi noaptea, şi ziua. De asemenea, asigurați-vă că acoperiţi necesarul de fier al organismului.
Pofta de mâncare sau aversiunea la anumite alimente
Mai mult de 60% dintre femeile gravide au diverse pofte alimentare, iar mai mult de jumătate au, în acelaşi timp, şi aversiuni faţă de anumite mâncăruri, susţin cercetătorii. Nu e nimic rău în a ceda, din când în când, în faţa acestor pofte, cu condiția să consumați în general alimente sănătoase, cu conținut scăzut de calorii.
Excepția este „pica” – o poftă imposibil de stăpânit de a mânca lucruri ciudate, non-alimente, precum lut, murdărie, praf, vopsea etc. Această „poftă” poate fi, bineînţeles, periculoasă şi pentru mamă, şi pentru copil şi este bine ca medicul să fie informat despre această situaţie.
Urinarea frecventă
Copilul este încă destul de mic în primul trimestru de sarcină, dar uterul crește și presează vezica. Ca rezultat, s-ar putea să simțiți că trebuie să mergeți în mod constant la toaletă.
Nu trebuie să încetaţi să consumaţi lichide, corpul are nevoie de ele. Dar reduceţi cofeina, care stimulează vezica urinară, mai ales înainte de culcare.
Arsurile la stomac
În timpul sarcinii, organismul produce mai mult din hormonul progesteron, care relaxează mușchii netezi – inclusiv inelul din esofagul inferior, care în mod normal menține alimentele și acizii în stomac. Această relaxare musculară poate provoca un reflux de acid, altfel cunoscut sub numele de arsuri la stomac.
Pentru a evita arsurile, mâncați des şi puţin pe parcursul zilei. Nu mâncaţi înainte de culcare şi evitați alimentele grase, picante și acide. De asemenea, puteți încerca să ridicați pernele atunci când dormiți.
Modificările de dispoziție
Oboseala şi schimbările hormonale creează un roller-coaster emoţional, care le face pe femeile însărcinate să se simtă când pline de entuziasm, când oribil, când capricioase, când îngrozite. Este bine să daţi frâu liber emoţiilor.
Greţurile de dimineaţă
Greața reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome, afectând până la 85% dintre femeile însărcinate. Este rezultatul modificărilor hormonale din organism și poate dura întregul prim trimestru.
Pentru unele femei gravide, greața este ușoară. Altele, în schimb, nu își pot începe ziua fără vărsături. Răul se simte de obicei mai puternic dimineaţa.
Pentru a mai liniști senzaţia, încercați să consumați gustări mici, uşoare sau bogate în proteine și să beţi apă şi sucuri de fructe sau ghimbir. Evitați orice alimente care vă fac rău la stomac. Greața în sine nu trebuie să vă îngrijoreze, dar dacă aceasta persistă sau este severă, poate afecta cantitatea de hrană pe care o primește copilului.
Creșterea în greutate
Sarcina este una dintre puţinele situaţii din viaţa unei femei când creşterea în greutate este considerată un lucru bun. Dar nu exageraţi! Pe parcursul primului trimestru, ar trebui să luaţi în greutate 3 până la 6 kilograme.
Deși purtați o persoană în plus, nu vă bazaţi pe zicala „mănâncă pentru doi”. Aveți nevoie de doar 150 de calorii pe zi în plus, în timpul primului trimestru de sarcină. Luaţi acel necesar din alimente sănătoase, adăugând fructe și legume, lapte, pâine integrală și carne slabă în alimentanţia dumneavoastră.
Semnele care trebuie să vă alerteze
-Durere abdominală severă
-Sângerare abundentă
-Amețeli severe
-Creștere rapidă în greutate sau, din contră, prea mică
Oricare dintre aceste simptome ar putea fi un semn că ceva grav vă ameninţă sarcina. Nu așteptați până la următoarea vizită programată la medicul dumneavoastră, ci mergeţi cât mai repede la spital.
La ce să vă așteptați în următoarele două trimestre, aflați în articolele viitoare.
SURSA: webmd.com
sursa foto: pixabay.com