De ce apare „ceața cerebrală” la persoanele care au trecut prin Covid-19. Explicațiile specialiștilor

0

O parte din pacienți care s-au recuperat de COVID-19 au avut diferite simptome neurologice neobișnuite, cum ar fi oboseală, pierderi de memorie, confuzie și alte anomalii, cunoscute sub numele de „ceață cerebrală”. Medicii au descoperit că simptomele de encefalopatie la cei care au avut COVID sunt determinate de o inflamație persistentă și de un nivel ridicat de citokine în lichidul cefalorahidian.

La scurt timp după primul val de infecții de COVID-19, medicii din întreaga lume au început să observe ceva ciudat la pacienții care s-au recuperat după Covid-19. O serie de efecte neurologice persistente la pacienți, mult timp după ce aceștia s-au recuperat.

Aceste simptome neobișnuite, oboseală, pierderi de memorie, confuzie și alte anomalii, sunt uneori cunoscute sub numele de „ceața cerebrală” sau „creier COVID”, iar cercetările recente este posibil să fi identificat o cauză care stă la baza acestei condiții medicale.

Citește și Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Inițial am fost abordați de colegii noștri de la terapie intensivă, care au observat delir sever la mulți pacienți care au fost spitalizați cu COVID-19”, spune neuro-oncologul Jessica Wilcox de la Centrul Oncologic Memorial Sloan Kettering (MSK) din New York.

Noile cercetări au implicat o colaborare între neurologie, terapie intensivă, microbiologie și neuroradiologie. În cadrul noului studiu, Wilcox și colegii ei au analizat lichidul cefalorahidian a 18 pacienți cu cancer, care au prezentat o disfuncție neurologică după ce au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Citește și VESTEA MOMENTULUI: S-a descoperit leacul pentru COVID-19

Inițial, s-a suspectat că o infecție virală în curs de desfășurare ar putea fi cauza simptomelor de ceață cerebrală, dar analiza microbiologică a lichidului spinal nu a relevat nici un semn al virusului, sugerând că pacienții se recuperaseră de COVID-19. Cercetările au condus însă la un alt indiciu.

Am constatat că acești pacienți au avut o inflamație persistentă și nivel ridicat de citokine în lichidul cefalorahidian, care explică simptomele pe care le-au avut”, explică Jan Remsik, cercetător la MSK și co-autor al studiului.

Citește și Cât durează imunitatea dobândită în urma infectării cu Sars-Cov2

Ce sunt citokinele

Citokinele sunt o categorie largă de proteine cu rol de mediatori în comunicarea intercelulară. Citokinele au fost denumite și imunohormoni sau hormoni reglatori ai răspunsului imun, întrucât sunt foarte active la concentrații foarte mici.

În unele cazuri de coronavirus, o supra-producție a acestor molecule duce la ceea ce este cunoscut sub numele de furtună de citokine, care poate provoca o inflamație excesivă, ce poate avea efecte fatale.

Citește și Sănătatea creierului dependentă de odihna pe care o primește

Un fenomen similar, care arată niveluri ridicate de citokine inflamatorii, este uneori considerat a fi un efect secundar al terapiei cu celule T a receptorilor himerici de antigen (chimeric antigen receptors-CAR), un tratament imunoterapeutic, care poate produce, de asemenea, confuzie, delir, și alte efecte neurologice, care se aseamănă cu ceața cerebrală prezentă în Covid.

Acesta este cel mai mare studiu realizat până acum, care demonstrează această legătură potențială între COVID-19 și efectele neurologice ale infecției, însă este nevoie de mult mai multe date pentru a fi înțeleasă această asociere.

Medicamentele anti-inflamatorii ajută la recuperare

Am fost obișnuiți să credem că sistemul nervos este un sistem privilegiat din perspectiva imunității, în sensul că nu are niciun fel de legătură cu sistemul imunitar”, a explicat neuro-oncologul Adrienne Boire.

Citește și Ce este demența și care sunt cele mai comune simptome

Dar cu cât cercetăm mai mult, cu atât mai multe legături găsim între cele două sisteme”.

Studiul sugerează că medicamentele anti-inflamatorii ar putea fi de folos în atenuarea acestor stări bizare și persistente de rău.

sursă: Science Alert

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.