Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și al stresului profesional. Este o premieră națională care are loc în condițiile în care cei mai mulți angajați sunt epuizați.

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara spun că au decis să înceapă acest proiect unic în România deoarece în ultimele 12 luni, angajații unității medicale au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă pentru a reuși să facă față numărului mare de pacienți.

28 februarie 2020 a fost ziua in care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

Citește și Ministrul Sănătăţii a anunţat sumele pe care le va primii personalul medical implicat în campania de vaccinare. Ce sumă primește fiecare

Timp de un an, întreg corpul medical dar și cel auxiliar au lucrat continuu pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți. Primele semne de oboseală au apărut în urmă cu câteva luni, dar în ultima perioadă s-au intensificat.

Cei care lucrează în unitatea sanitară spun că se poate vorbi de o epuizare cronică. Iar efectele se văd nu doar la locul de muncă ci și acasă, în familie.

Apariția primelor semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare a personalului din Spitalul Victor Babes din Timisoara.

Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. Și cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale.

Citește și Cu ce probleme de sănătate rămân persoanele care au dezvoltat forme severe de Covid-19

Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Așa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician cât și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri și evident, să găsim apoi soluții concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Penumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, conform Alephnews.

Specialiștii au stabilit un eșantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va completa aceste chestionare.

Studiul va dura două săptămâni, iar la finalul acestei perioade rezultatele vor fi centralizate și analizate. În funcție de acestea, se vor stabili ce măsuri trebuie luate pentru îmbunătățirea acestei situații.

Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor deoarece burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă și viața personală”, a explicat Daniela Biris, psiholog la spitalul timișorean.

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara lucrează peste 400 de persoane.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Un comentariu

  1. Raportați pe anul trecut numărul de internați la personalul strict care a intrat în zona roșie si va veti convinge

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *