AcasăArticoleStudiu: Creșterea în greutate în tinerețe ar putea duce la moarte timpurie

Studiu: Creșterea în greutate în tinerețe ar putea duce la moarte timpurie

Published on

spot_img

Creşterea în greutate în jurul vârstelor de 20, 30 şi 40 de ani măreşte cu peste o cincime riscul de deces prematur, potrivit unui studiu realizat recent.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au devenit obeze între 25 şi aproximativ 47 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur şi cu 49% mai ridicat de a muri ca urmare a unor boli de inimă.

De asemenea, în urma cercetării s-a descoperit că trecerea de la obezitate la o greutate sănătoasă în a doua parte a vieţii poate fi riscantă.

Pentru acest studiu, publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), experţii au analizat date prelevate de la 36.051 de persoane care aveau 40 de ani sau mai mult la începutul studiului. Participanţii au fost cântăriţi şi măsuraţi iniţial şi le-au menţionat cercetătorilor cât cântăreau la 25 de ani şi cu 10 ani înainte de studiu.

Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 12 ani au fost înregistrate 10.500 de decese.

Citește și Obezitatea, factor determinant în apariția cancerului. România, locul II în Europa la obezitate infantilă

Risc de deces din cauza bolilor de inimă

După eliminarea factorilor ce puteau influenţa rezultatele, specialiştii au descoperit că, în comparaţie cu persoanele cu o greutate sănătoasă, subiecţii care au devenit obezi între vârsta de 25 de ani şi aproximativ 40 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur din orice cauză şi un risc crescut cu 49% de deces din cauza bolilor de inimă.

Persoanele care au slăbit şi au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă în aceeaşi perioadă nu au prezentat un risc crescut de deces prematur. Acest lucru nu a fost însă valabil şi pentru participanţii care au pierdut din greutate la o vârstă mai înaintată.

Citește și Obezitatea infantilă, la cote alarmante. Ce e de făcut

Cei care au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă începând cu vârsta de aproximativ 40 de ani şi mai târziu au prezentat un risc mai mare cu 30% de deces prematur din orice cauză şi un risc mai mare cu 48% de deces în urma bolilor de inimă.

Obezitatea pe parcursul întregii vieţi adulte presupune cele mai mari pericole – un risc de până la 72% de deces prematur, potrivit concluziilor.

,,Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creşterea în greutate din tinereţe până în a doua parte a vieţii şi pierderea din greutate de la vârsta mijlocie până la vârsta adultă târzie au fost asociate cu un risc mai mare de deces”, au concluzionat autorii cercetării.

Citește și Care este legătura dintre bolile autoimune, obezitate și cancer

O greutate sănătoasă trebuie menținută pe tot parcursul vieții

,,Rezultatele implică faptul că menţinerea greutăţii normale de-a lungul vârstei adulte, în special prevenirea creşterii în greutate la începutul celei de-a doua părţi a vieţii, este importantă pentru prevenirea deceselor premature în perioada ulterioară”, au notat oamenii de ştiinţă.

Studiul a fost efectuat în rândul cetăţenilor americani şi a fost condus de o echipă de Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Huazhong din China.

,,Mesajul pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase pe parcursul vieţii nu poate fi mai clar. În urmă cu aproximativ 12 ani, respectatul Foresight Report a uluit pentru prima dată Marea Britanie estimând că a fi gras poate reduce 13 ani de viaţă. Dar, având în vedere creşterea continuă a internărilor în spitale asociate obezităţii, puţine persoane par să fi ascultat”, a declarat Tam Fry, purtător de cuvânt al organizaţiei Forumul Naţional pentru Obezitate (National Obesity Forum) din Marea Britanie.

Citește și 1 DIN 3 COPII DIN UNIUNEA EUROPEANĂ SUFERĂ DE OBEZITATE. ROMÂNIA, PE LOCUL II

Sursa: Press Association

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...