12 simptome care pot prevesti un AVC

0

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate. La nivel mondial, 15 milioane de persoane suferă de accidente vasculare cerebrale în fiecare an, iar o treime dintre ele mor. Dintre acestea, o persoană din cinci moare în prima lună de după AVC, iar 30% dintre pacienți rămân imobilizați la pat. 

Incidența accidentului vascular cerebral este în scădere în lumea industrială, dar în creștere în lumea în curs de dezvoltare. În mod îngrijorător, se estimează că mortalitatea cu accident vascular cerebral se va tripla în următorii douăzeci de ani în America Latină, Africa sub-sahariană și Orientul Mijlociu.

Accidentul vascular cerebral poate poate afecta orice persoană la orice vârstă, deși este mult mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Cauzele accidentului vascular cerebral

  • Boala cerebrovasculară – acumularea de plăci de aterom (ateroscleroză) la nivelul arterelor carotide care asigură circulația sangvină la nivelul creierului. Boala se dezvoltă progresiv, pe parcursul anilor. Factorii care o favorizează sunt: sedentarismul, alimentația dezechilibrată (bogată în alimente preparate prin prăjire și grăsimi de origine animală), îmbătrânirea, fumatul.
  • Cheaguri de sânge (trombi) apărute ca urmare a unor traumatisme (lovituri la nivelul capului) sau care au migrat după ce s-au format în alte părți ale corpului (tromboză). Unele medicamente, insuficiența cardiacă, problemele de coagulare și aritmiile ( fibrilația atrială ), în asociere cu sedentarismul, pot favoriza formarea cheagurilor de sânge.
  • Anevrism cerebral – dilatație la nivelul unei artere cerebrale. Ruptura anevrismului produce hemoragie intracraniană (AVC hemoragic), ceea ce afectează grav starea creierului și poate duce la deces.

Anevrismul cerebral poate fi moștenit genetic sau poate fi dezvoltat din cauza unor traume fizice, consumului cronic de alcool, droguri și tutun, aterosclerozei, malformațiilor congenitale, infecțiilor sangvine. Ruptura anevrismului cerebral survine pe fondul unor stări de șoc, de supărare sau furie gravă, hipertensiunii, fumatului și consumului de droguri.

  • Hipertensiune arterială – tensiunea arterială care depășește 140/90 mmHg este un factor de risc important pentru accidentul vascular cerebral.
  • Malformațiile cerebrale congenitale

Accident vascular cerebral hemoragic (AVC hemoragic)

Un AVC hemoragic apare în urma rupturii unei artere cerebrale sau unui anevrism (dilatație sub formă de sac a unui vas de sânge). Această ruptură cauzează o hemoragie intracraniană gravă ce afectează țesuturile din jur, iar riscul de deces este foarte ridicat.

Citește și ANEVRISMUL CEREBRAL. SIMPTOME ȘI PREDISPOZIȚIE

Accident vascular cerebral tranzitoriu (AIT)

Atacul ischemic tranzitor apare din cauza unei circulații deficitare la nivelul creierului, ceea ce cauzează simptome asemănătoare unui AVC normal. În acest caz, riscul de deces și paralizie este mic, însă riscul de a avea în viitor un AVC ischemic este foarte mare. De aceea, tratamentul trebuie imediat instituit.

12 simptome ale unui accident vascular cerebral

Simptomele unui accident vascular cerebral depind de partea creierului afectată de întreruperea alimentării cu sânge. Cunoscând semnele unui accident vascular cerebral poate însemna diferența dintre a obține asistență medicală rapidă pentru a preveni daunele grave și o viață de invaliditate.

1. Durerea pe o parte a feței

Durerea bruscă și inexplicabilă pe o parte a feței, a brațului, a piciorului sau a pieptului nu este tipică, dar nu este neobișnuită. Femeile sunt mai susceptibile de a experimenta simptomele accidentului vascular cerebral atipice.

Citește și Somnul, sportul și dieta mediteraneană, secretul unui sistem imunitar puternic

2. Viziunea neclară

Dificultatea bruscă de a vedea clar, cum ar fi vederea încețoșată sau dublă, incapacitatea de a vă concentra ochiul (ochii) sau alte schimbări de vedere (în unul sau ambii ochi) pot semnala un accident vascular cerebral.

3. Dificultăți de respirație sau înghițire

Femeile pot prezenta diferite simptome de accident vascular cerebral decât bărbații. Având dificultăți de respirație sau de înghițire sunt două dintre acestea.

Si alte semne de accident vascular cerebral sunt mai frecvente la femei: leșin, iritație, halucinații, greață sau vărsături, dureri bruște, convulsii, sughițuri.

4. Tremurat

Tremuratul instalat in mâini este un simptom relativ neobișnuit, dar confirmat al infarctului cerebral – obstrucția alimentării cu sânge a creierului.

5. Pierderea echilibrului

Amețeli subite, lipsa de coordonare sau pierderea echilibrului sunt simptome de accident vascular cerebral obișnuite și ar trebui luate în serios.

6. Mers cu dificultăți

Amorțeala subită sau furnicături oriunde în corp (“bolduri și ace”) sau instabilitate și probleme cu mersul normal pot fi semne de accident vascular cerebral.

Citește și Alimentele prăjite, risc crescut de AVC și boli cardiace

7. Paralizia facială

Acesta este probabil cel mai cunoscut simptom al accidentului vascular cerebral. Amorțeală / slăbiciune / paralizie subită a unei părți a feței, brațului sau piciorului vă poate spune că un accident vascular cerebral este în desfășurare.

Încercați să vă ridicați brațele peste cap în același timp. Dacă un braț începe să cadă, este posibil să aveți un accident vascular cerebral. În mod similar, o parte a gurii poate cădea când încerci să zâmbești”, avertizează Clinica Mayo.

8. Cefalee

O durere de cap normală se simte ca o strângere surdă a capului și apare fără alte simptome de accident vascular cerebral. O migrena este o durere ascuțită, dureroasă, care este de obicei precedată de alte simptome. O durere bruscă, ascuțită, monstruoasă în cap – mai ales la cei mai tineri – poate fi un semn de accident vascular cerebral.

Femeile au mai multe șanse de a avea dureri de cap decât bărbații, în special cei care au în mod regulat migrene.

9. Confuzie

Dacă sunteți pe punctul de a face ceva și deveniti brusc confuz, dezorientat, sau incapabil să înțelegeti și să gânditi limpede, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

Citește și MUNCA ÎN EXCES CREŞTE RISCUL DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

10. Vertij

Amețeli sau dezechilibre nu sunt neapărat un semn de accident vascular cerebral; amețelile și dezechilibrele însoțite de vertij sunt adesea simptome ale unui accident cerebral.

Vertijul este senzația miscare sau rotire a încăperii fără ca noi să ne mișcăm propriu zis, sau senzația că obiectele din mediul înconjurător se mișcă atunci când sunt statice.

Vertijul în sine este adesea o chestiune simplă de dezechilibru în urechea interioară și poate fi vindecat cu manevra Epley sau altă ajustare fizică. Triumviratul este un motiv de îngrijorare pentru accident vascular cerebral.

Când vine vorba de accident vascular cerebral stem, prognosticul este foarte bun.

Recuperarea dramatică de la un accident vascular cerebral este posibilă. Deoarece accidentele vasculare cerebrale nu afectează de obicei capacitatea lingvistică, pacientul este capabil să participe mai mult la terapia de reabilitare.

Cele mai multe deficite sunt legate de functiile motorii, nu cognitive. Vizibilitatea dublă și vertijul se rezolvă frecvent după câteva săptămâni de recuperare în cazul accidentelor vascular cerenrale ușoare până la moderate care afecteaza creierul.

Citește și Răul de mișcare. Ce este și de ce apare

11. Probleme de vorbire

Zona creierului care este cea mai responsabilă pentru vorbire este adesea afectată de accident vascular cerebral. Incapacitatea de a vorbi, vorbitul cu dificultăți, sau probleme cu înțelegerea comunicării sunt frecvente atunci când suferi un accident vascular cerebral.

12. Oboseală

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să simtă oboseală, slăbiciune, confuzie și schimbări în starea mentală bruscă în timpul unui accident vascular cerebral.

Prevenirea accidentului vascular cerebral

Până la 80% din cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite.

Pentru a reduce drastic riscul de accident vascular cerebral, luați în considerare aceste opțiuni de viață:

  • Mențineți tensiunea arterială ușor de administrat. Mențineți tensiunea arterială mai mică de 120/80.
  • Mențineti o greutate sănătoasa. Un indice de masă corporală de 25 sau mai puțin este de dorit. Institutul Național de Sănătate oferă un calculator online pentru IMC.
  • Faceti exercitii fizice în mod regulat, la cel puțin 30 de minute de intensitate moderată, cel puțin 5 zile pe săptămână.
  • Obținerea unei îngrijiri medicale imediate (în decurs de o oră) la simptomele unui accident vascular cerebral menționat mai sus este imperativa pentru a limita sau a preveni leziunile permanente sau moartea.

Există medicamente care dizolvă rapid cheagurile de sânge pentru a elimina obstrucția și pentru a revărsa sângele din nou în creier. Primirea tratamentului în 3 ore de la simptome se corelează cu o șansă de 30% mai mare de a scăpa de vătămări majore.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.