Zahăr brun vs zahăr alb: Care este diferența?

0

Zahărul este un ingredient natural, care face parte din dieta oamenilor de mii de ani. Există multe tipuri de zahăr, dar cele mai populare sunt zahărul alb şi cel brun. Vă vom arăta care sunt asemănările şi diferenţele, pentru a vă ajuta să alegeţi.

            Diferențe nutriționale

Având în vedere că atât zahărul alb, cât și cel brun provin din aceleași culturi – fie trestia de zahăr, fie planta de sfeclă de zahăr – cele două produse sunt destul de similare. De fapt, majoritatea zahărului brun este de fapt un amestec de zahăr alb și melasă, care este un tip de sirop de zahăr. Melasa este cea care dă culoarea mai închisă zahărului brun şi creşte uşor valoarea nutritivă a acestuia.

Cea mai notabilă diferență nutrițională dintre cele două tipuri este că zahărul brun are un conținut ușor mai mare de calciu, fier și potasiu. Cantitatea acestor minerale este totuşi nesemnificativă, deci nu se poate spune că zahărul brun reprezintă o sursă bună de vitamine sau minerale.

Zahărul brun conţine, într-adevăr, mai puţine calorii decât zahărul alb, dar diferenţa este minimă. O linguriţă (4 grame) de zahăr brun oferă 15 calorii, în timp ce aceeaşi cantitate de zahăr alb are 16,3 calorii.

Pe lângă aceste diferențe minore, se poate spune că zahărul brun şi cel alb sunt aproape similare din punct de vedere nutrițional. Principalele lor diferențe sunt gustul și culoarea.

            Se produc în mod diferit

Zahărul este produs în clima tropicală, unde cresc trestia sau de sfecla de zahăr. Pentru producerea zahărului, ambele plante trec printr-un proces similar. Cu toate acestea, metodele utilizate diferă puţin.

În primul rând, sucul zaharat din ambele culturi este extras, purificat și încălzit pentru a forma un sirop concentrat de culoare maro, numit melasă. Zahărul alb este prelucrat în continuare, pentru a îndepărta excesul de melasă și pentru a fi transformat în cristale mai mici. Ulterior, este trecut printr-un sistem de filtrare. Producătorii folosesc deseori oase provenite de la bovine pentru acest proces de filtrare şi albire a zahărului, susţinând că în acest fel se îndepărtează eficient toate impurităţile.

Zahărul brun rafinat este pur și simplu zahăr alb, în care s-a adăugat din nou melasă.

Pe de altă parte, zahărul brun întreg, nerafinat, suferă mai puțină prelucrare decât zahărul alb, acest lucru permițându-i să-și păstreze o parte din conținutul de melasă și culoarea brună naturală.

În concluzie, zahărul alb este produs printr-un proces de purificare, care presupune eliminarea siropului de culoare maro, numit melasă. Zahărul brun fie suferă mai puțină prelucrare pentru a-și păstra conținutul de melasă, fie este produs prin amestecarea zahărului alb cu melasă.

            Pe care ar trebui să-l alegi?

Indiferent dacă alegeți zahărul alb sau brun, totul se reduce la preferințele personale, deoarece gustul și culoarea sunt principalele diferențe dintre cele două.

Deși zahărul brun conține mai multe minerale decât zahărul alb, cantitățile acestora sunt atât de nesemnificative, încât nu vor oferi beneficii pentru sănătate.

Foarte important, zahărul este considerat a fi printre principalele cauze ale obezităţii, dar şi a altor afecţiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiace. Din acest motiv, cantitatea de zahăr nu trebuie să depăşească 5-10% din numărul de calorii zilnice.

            În concluzie

Zahărul brun și cel alb sunt cele mai comune două sortimente de zahăr. Deşi sunt produse în mod diferit, având ca rezultat gusturi, culori și utilizări culinare distincte, până la urmă, zahărul brun este pur și simplu zahăr alb prelucrat, în care s-a introdus melasă.

Contrar credinței populare, cele două tipuri de zahăr sunt similare din punct de vedere nutrițional. Zahărul brun conține puțin mai multe minerale decât zahărul alb, dar acest lucru nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate. De fapt, pentru o sănătate optimă, consumul de zahăr trebuie limitat, indiferent de tipul lui.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.