Cafeaua, ameninţată cu dispariţia. Care este motivul şi ce soluţie au găsit cercetătorii

Viitorul cafelei este ameninţat de schimările climatice. Totuşi, oamenii de ştiinţă au redescoperit o specie de  cafea în sălbăticie, în pădurile tropicale din Sierra Leone, nemaiîntâlnită de decenii. Aceasta ar putea contribui la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, anunţă Reuters citat de Agerpres.

Cercetătorii au anunţat că această specie, numită Coffea stenophylla, prezintă o toleranţă sporită la temperaturile mai ridicate faţă de Coffea arabica, ce constituie 56% din producţia mondială, şi Coffea robusta, ce reprezintă 43%. Se pare că această specie, Coffea stenophylla, are o aromă superioară, similară speciei arabica.

Citeşte şi: CAFEAUA – AFECTEAZĂ SAU NU SĂNĂTATEA INIMII?

Botanistul Aaron Davis, care a condus acest studiu publicat în jurnalul Nature Plants, a declarat că stenophylla a fost cultivată în anumite zone din Africa de Vest şi a fost exportată în Europa până la începutul secolului XX, înainte ca aceste culturi să fie abandonate după introducerea speciei robusta.

Cultivatorii de cafea din lumea întreagă se confruntă deja cu efectele negative ale schimbărilor climatice, un motiv serios de îngrijorare pentru industria de miliarde de dolari.

Aroma arabica este evaluată drept superioară, de aici şi preţul mai mare în comparaţie cu robusta, care este utilizată în principal pentru cafea instant şi amestecuri de cafea.

Arabica prezintă însă o rezistenţă limitată la schimbările climatice, iar cercetările au demonstrat că producţia sa la nivel mondial ar putea să scadă cu cel puţin 50% până la jumătatea secolului.

Citeşte şi: STUDIU| Cafeaua reduce riscul apariției diabetului de tip II și a hipertensiunii arteriale. Ce alte beneficii are consumul moderat de cafea

Stenophylla creşte la o temperatură medie anuală de 24,9 grade Celsius, cu 1,9 grade Celsius mai mare decât în cazul cafelei robusta şi cu până la 6,8 grade Celsius mai ridicată decât în cazul arabica, au notat cercetătorii.

Deşi sunt cunoscute 124 de specii de cafea, arabica şi robusta reprezintă 99% din consum

Ideea este că stenophylla ar putea fi utilizată, cu minimum de domesticire, ca o cafea de mare valoare pentru fermierii din zonele cu climă mai caldă”, afirmă Davis, directorul de cercetare în domeniul cafelei la Grădina Botanică Regală Kew din Londra, Marea Britanie.

Pe termen lung, stenophylla ne oferă o importantă resursă pentru reproducerea unei noi generaţii de plante de cafea de cultură rezistente la climă, având în vedere că posedă o aromă excelentă şi toleranţă la căldură. În cazul în care se constată că sunt corecte rapoartele istorice privind rezistenţa la rugina frunzelor de cafea şi toleranţa la secetă, acestea ar reprezenta resurse suplimentare utile pentru cultivarea plantelor de cafea”, a mai adăugat el.

Citeşte şi: Cafeaua, secretele ei bine ascunse și o rețetă delicioasă

Acest studiu a inclus evaluări ale aromelor la care au participat 18 experţi în degustarea cafelei. S-a constatat că stenophylla prezintă un profil aromatic complex:

    • dulceaţă naturală
    • aciditate medie spre ridicată
    • aromă fructată
    • consistenţă bună a ”corpului” (cum se simte în gură)

Stenophylla a fost redescoperită în anul 2018 şi nu mai fusese observată în sălbăticie în Sierra Leone din 1954 şi în niciun alt loc după anii 1980.

Spre deosebire de fructul roşu şi uneori galben al plantelor din speciile arabica şi robusta, fructul stenophylla are culoarea negru intens. Boabele de cafea se află în interiorul fructului.

Suntem extrem de optimişti în ceea ce priveşte viitorul pe care îl poate aduce stenophylla”, a declarat Jeremy Torz, cofondator al companiei specializate în cafea Union-Coffee Hand-Roasted din Londra, unde a fost organizată o parte din degustare.

Citeşte şi: Cafeaua, răsfățul de dimineață. Secrete și recomandări

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *