24 martie, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. Ce este această boală infecţioasă care poate fi fatală

Tuberculoza este în continuare o mare problemă de sănătate publică, a doua boală infecţioasă după COVID-19  cu consecinţe fatale în regiunea Europa şi Asia Centrală, au declarat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În fiecare an, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză (TBC). În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestei maladii.

Peste o mie de români mor anual, ucişi de tuberculoză iar ţara noastră rămâne în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză. În anul 2018, potrivit datelor Programului Național de Supraveghere și Control al Tuberculozei, România a înregistrat 11.630 de cazuri de tuberculoză, la adulți. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.

Citeşte şi: Ce este boala pulmonară reumatoidă. Simptome, cauze şi tratament

Tuberculoza nu este un fenomen izolat. Ucide, stigmatizează, schimbă viețile pacienților și ale familiilor lor. Tuberculoza nu este doar boala celor care poartă această povară, este boala unei țări care nu previne şi nu tratează corespunzător toți bolnavii.

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), este marcată în fiecare an la 24 martie, cu scopul de a face cunoscute publicului cunoştinţe esenţiale despre cauzele, prevenţia şi tratamentul acestei boli, obiectivul final fiind eradicarea acesteia.  Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei a propus, în 1982, ca 24 martie să fie recunoscută oficial ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, pentru că la această dată, în 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.

Bucuresți, Constanța, Cernavodă, Craiova și Iași marchează lupta împotriva tuberculozei prin iluminarea în roșu a mai multor clădiri emblematice

în seara de miercuri, 24 martie, vor fi iluminate în culoarea roșie:
• În Bucureşti, Fântânile Urbane din Piața Unirii și Turnul de Telecomunicații Ciurel, aflat în curtea Serviciului de Telecomunicații Speciale.
• În județul Constanța, Podul Sfânta Maria din Cernavodă și, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”, Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța.
• În Municipiul Iași, clădirea Primăriei și cea a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”,
• În Municipiul Craiova Muzeul de Artă precum biserica aflată în curtea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“ Craiova

Citeşte şi: STUDIU | Răceala obişnuită te poate scăpa de COVID-19. Descoperirea inedită a oamenilor de ştiinţă

Cum arată viața unui bolnav de TBC, ce înseamnă lupta cu această boală dar, mai ales, cu stigmatul pus de societate și cum se poate trai cu această maladie, aflați de la Paula Rusu, un jurmalist care a dus o bătălie pe cinste cu tuberculoza.

CE ESTE TUBERCULOZA, MARELE MIM AL PNEUMOLOGIEI

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) , iar tratamentul este gratuit și se începe în spital în secții special amenajate pentru izolarea bolnavilor până la negativarea sputei pentru a nu mai răspândi infecția, apoi se continuă de acasă.

Boala este provocată de bacilul Koch și poate fi activă sau inactivă. Dacă afecțiunea este în stare latentă, persoana în cauză are deja bacteria în organism și nu o poate răspândi mai departe prin tuse sau strănut. Pe de altă parte, în cazul tuberculozei active, infecția se poate transmite și celor din jur.

Citește și Pneumonia, boala comună care, netratată, poate duce la moarte. Simptome, cauze și tratament

Printre simptomele specifice ale tuberculozei se numără tusea cu mucus gros (se manifestă la cei cu forma activă a bolii). Alte semnale de alarmă sunt tusea cu mucus gros și sânge, febră, frisoane, transpirație din timpul nopții, mărirea în volum a gâtului, bătăi rapide ale inimii, slăbirea forței fizice, lipsa poftei de mâncare și probleme respiratorii.

Spre deosebire de TBC-ul pulmonar, cel osteo-articular se manifestă prin dureri la nivelul articulațiilor, mobilitate redusă, însoțite de o parte dintre simptomele formei pulmonare.

Citește și Studiu: Descoperire uriaşă pentru bolnavii de artroză. Cartilajul articulaţiilor ar putea fi regenerat

ULTIMELE DATE DESPRE TUBERCULOZĂ

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat raportul “Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa 2021” (cu datele din 2019).

Din păcate, România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Eurpeană ca număr de cazuri noi şi recidive raportate anual:

• În 2019, România a raportat un sfert (23,4%) din totalul de 49.752 de cazuri de TBC raportate de cele 29 de țări din Uniunea Europeană (UE) / SEE (Spaţiul Economic European).
Patru țări au raportat mai mult de 5.000 de cazuri fiecare (Franța, Polonia, România și Regatul Unit), reprezentând 54,7% din toate cazurile raportate.

• Rata de notificare a cazurilor de TBC în România a fost, la rândul său, cea mai mare de pe teritoriul UE/SEE: 59,9 de cazuri la 100.000 de locuitori, urmată de Lituania, cu 37,9 de cazuri la 100.000 de locuitori

• Proporția cazurilor tratate anterior a fost mai mare de 10% în șapte țări: Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovenia.

• România a raportat cele mai ridicate rate de notificare în rândul copiilor sub 15 ani: 14,1 cazuri la 100.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani și 12,2 cazuri la 100.000 cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani

• Lituania şi Romania au raportat 75.0% din totalul de cazuri de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB) în 2019.

În Regiunea OMS Europa, 18 țări sunt considerate cu prioritate ridicată cu privire la TBC iar România se află printre ele: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

Numărul absolut de cazuri noi de TBC în Regiunea OMS Europa a scăzut cu 13.000 în 2019 comparativ cu anul precedent. Aproximativ 83% din cazurile estimate de TBC din regiune apar în cele 18 ţări cu prioritate ridicată, unde incidența TBC estimată a fost de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori – de aproape cinci ori mai mare decât media UE / SEE.

• În Regiunea OMS Europa, România ocupă locul 4 la numărul absolut estimat de cazuri noi şi recidive, alături de Turcia şi Kazahstan
Cele șase țări cu cel mai mare număr absolut de cazuri noi şi recidive de TBC din regiune au fost Federația Rusă (73.000), Ucraina (34.000), Uzbekistan (22.000), România (13.000), Turcia (13.000) și Kazahstan (13.000).

• Ca incidenţă, România ocupă locul 8 în regiune, cu 57,1 cazuri la 100.000 de locuitori.
Șase ţări au raportat rate de cazuri noi sau recidive între 20 și 50 la 100.000 de locuitori și opt au raportat peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori: Kârgâzstan (95,7), Republica Moldova (69,5), Kazahstan (67,4), Tadjikistan (61,7), Ucraina (57,7), România (57,1), Georgia (54,3) și Federația Rusă (50,3).

• 19.7% din cazurile raportate de România reprezintă cazuri tratate anterior.
Motivele pentru procentul ridicat de cazuri tratate anterior includ eșecul clinic sau respectarea slabă a tratamentului în episoadele de tratament anterioare și posibila re-infecție și clasificare greșită în timpul episodului curent de tratament.

Cazurile tratate anterior au reprezentat 15% sau mai mult din toate cazurile de TBC în 15 țări: Azerbaidjan (44,7%), Federația Rusă (41,8%), Turkmenistan (33,6%), Kazahstan (33,1%), Belarus (32,8%), Republica Moldova (31,2%), Ucraina (27,7%), Kârgâzstan (27,6%), Uzbekistan (22,7%), Georgia (22,6%), România (19,7%), Armenia (19,1%), Lituania (17,3%), Estonia (16,0%) și Slovacia (15,9%).

Citeşte şi: Cu ce probleme se confruntă pacienții cu boli cardiovasculare în România

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.