Vaccinul AstraZeneca a ajuns deja în spitalele din Marea Britanie

Dozele de vaccin dezvoltate de Universitatea Oxford şi AstraZeneca au ajuns deja la spitalele din Marea Britanie.Primii vaccinaţi vor fi cadrele medicale şi îngrijitorii la domiciliu. Marea Britanie a fost prima ţară care a aprobat vaccinul AstraZeneca. Compania va livra 2 milioane de doze săptămânal la spitalele din UK.

Marea Britanie a fost prima ţară care a aprobat vaccinul de la Oxford şi AstraZeneca. Dezvoltatorul va livra două milioane de doze în fiecare săptămână în UK, după jumătatea lunii ianuarie.

Dr.George Findlay, directorul spitalului Princess Royal Hospital, spune că obiectivul lor este să vaccineze cât mai multe persoane posibil.

Ne propunem să vaccinăm mai întâi persoanele vulnerabile, inclusiv personalul nostru, personalul NHS şi îngrijitorii la domiciliu. Am luat legătura cu aceşti oameni pentru a-i anunţa că vaccinul este disponibil şi se poate rezerva. Avem experienţă, pentru că am început vaccinarea în urmă cu câteva săptămâni, la celălalt spital din Brighton. Suntem pregătiţi şi invităm acele persoane să se vaccineze. Ne asigurăm că toate dozele vor fi utilizate”, a declarat Findly.

Deoarece poate fi păstrat la temperatura normală a frigiderului, el a spus că acest vaccin este „mult mai ușor” de administrat în comparație cu serul de la Pfizer și BioNTech, care trebuie depozitat la temperaturi de aproximativ -70C.

Lansarea vaccinului Pfizer / BioNTech a început în urmă cu aproape o lună, peste un milion de oameni din Marea Britanie primind deja primul doză de vaccin împotriva noului coronavirus.

A doua doză de vaccin o vor primi acum în decurs de 12 săptămâni, în urma unei modificări a ghidului care urmărește accelerarea imunizării.

Citește și A început campania de vaccinarea anti-Covid în România. Primul român imunizat este o asistentă medicală

Vaccinul Oxford şi AstraZeneca

Conform unui ghid transmis lucrătorilor sanitari britanici, eficacitatea unei sigure doza de vaccin AstraZeneca este de 52,7%, dar un responsabil sanitar a declarat că eficacitatea ar trebui să fie de 70% după administrarea primei doze.

Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Asistenţei Medicale (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – MHRA) din Marea Britanie recomandă administrare celei de-a doua doze într-un interval cuprins între patru şi 12 săptămâni după prima, subliniind că o eficacitate de 80% a fost obţinută în cazul unui interval de trei luni între cele două doze.

Testarea clinică a acestui vaccin a stârnit confuzie după ce rezultate preliminare anunţate la sfârşitul lunii noiembrie au relevat efecte diferite în cazul unor doze diferite. Astfel, în urma administrării din greşeală a numai unei jumătăţi de doză unui grup de voluntari, în cazul acestora a fost observată o eficacitate de 90%, faţă de numai 62% în cazul celor cărora li s-a administrat schema cu două doze complete. AstraZeneca continuă testele, dar MHRA precizează că evaluarea sa pe baza căreia a autorizat vaccinul nu a avut în vedere rezultatele administrării unei singure jumătăţi de doză.

Citește și Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARN mesager

Decizia autorităţilor britanice de a autoriza rapid acest vaccin are drept scop inocularea sa la cât mai multe persoane într-un timp scurt, chiar înainte să fie clar răspunsul la toate întrebările legate de eficacitate şi dozaj optim.

În lipsa unor temeri privind siguranţa vaccinului, autoritatea britanică de reglementare a căutat în acest fel să facă un compromis între aşteptarea perfecţiunii şi luarea deciziilor de care este nevoie pentru a combate pandemia.

Rol semnificativ în combaterea pandemiei

Deşi eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai redusă faţă de cea a vaccinului Pfizer-BioNTech, în condiţiile numărului insuficient de doze disponibile acest vaccin poate juca un rol semnificativ în combaterea pandemiei.

De asemenea, vaccinul AstraZeneca va costa numai câţiva dolari doza, în timp ce preţul unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech ajunge la 18,40-19,50 dolari, iar cel al vaccinului Moderna (aprobat în SUA) până la 37 dolari doza.

Mai mult, vaccinul AstraZeneca nu necesită transportul şi stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius, cum este cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, putând fi păstrat într-un frigider obişnuit timp de şase luni.

Citește și Ce este chirurgia bariatrică și cum ajută ea pacientul obez

Principiul vaccinului AstraZeneca este un ”vector viral”, respectiv un virus special adaptat care provoacă răceala obişnuită la cimpanzeu şi transmite celulelor umane instrucţiuni genetice pentru a detaşa proteina Spike de suprafaţa virusului SARS-CoV-2.

Vaccinul va fi eficient împotriva noii variante de tulpină a coronavirusului

Directorul executiv al AstraZeneca a declarat că cercetătorii consideră că vaccinul va fi eficient împotriva noii variante de tulpină a coronavirusului care a fost găsită pentru prima dată în Marea Britanie.

Pascal Soirot, directorul executiv al AstraZeneca, a spus că sunt necesare mai multe teste pentru a fi siguri, dar a salutat descoperirea și a numit-o „formula câștigătoare”.

„Până acum, credem că vaccinul ar trebui să rămână eficient. Dar nu putem fi siguri, așa că vom testa asta.”

Guvernul britanic a comandat 100 de milioane de doze de vaccin Oxford / AstraZeneca, aproximativ 40 de milioane urmând să fie disponibile până la sfârșitul lunii martie.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *