Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a transmis duminică o informare de presă cu privire la eficacitatea vaccinurilor împotriva noii tulpini descoperite în Marea Britanie, care este mai contagioasă, potrivit primelor informații venite din partea specialiștilor.

Specialiștii spun că, dacă în viitor vor fi mai multe mutații ale virusului, atunci nu va fi reluat întregul proces de obținere a unui vaccin, ci o adaptare a acestuia, sistem asemnător vaccinării antrigripale.

Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului.

Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi”, se arată în răspunsul autorităților.

Citește și O nouă formă de Coronavirus descoperită în Marea Britanie

S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării).

Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului”, precizează sursa citată.

Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 mai precizează că „pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”.

Citește și Valeriu Gheorghiţă: Vaccinarea e cea mai eficientă cale prin care putem reveni la normalitate

Ce sunt vaccinurile ARNm, pe bază de mesager

Potrivit informațiilor transmise de Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, vaccinurile pe bază de ARN mesager urmăresc să construiască imunitatea împotriva unei boli; să declanșeze un răspuns imun; să producă anticorpi și celule specifice care să recunoască patogenul țintă.

Până acum, vaccinurile au fost dezvoltate din versiuni inactivate sau atenuate ale microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii, din fragmente ale
microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii și din vectori virali.

Deși nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, vaccinurile ARNm sunt studiate de peste 10 ani. Sunt testate pe un număr de peste 1.500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranță foarte bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.