Un nou transplant reușit, o nouă șansă la viață pentru un bărbat de 38 de ani. Sute de pacienți sunt încă pe lista de așteptare

De câteva zile un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Botoşani a început o nouă viaţă, după ce medicii de la Spitalul Dr. C.I. Parhon din Iași i-au transplantat un rinichi în urma unei prelevări făcute de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

Șansa unui nou început

Familia unei femei de 44 de ani din Iaşi aflată în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral a fost de acord cu donarea organelor şi ţesuturilor.

Citește și 5 simptome ale problemelor renale

,,În primul rând, aş vrea să pot mulţumi familiei care a fost de acord cu donarea. Şi-au pierdut un membru de familie, e un lucru foarte dureros, dar în schimb şi-a câştigat alţi membri. Este o familie generoasă care a salvat alte vieţi şi a dat posibilitatea ca noi să avem o viaţă mai bună. Ar fi greu pentru noi fără astfel de gesturi, lista de aşteptare pentru transplant e foarte lungă. Ar fi cât mai bine ca tot mai mulţi dintre noi să facem astfel de gesturi pentru a da o şansă la viaţă altor tineri. Eu am avut o şansă. Simt că am renăscut. Dacă ar da Dumnezeu, mi-aş dori să am o familie. Ar fi frumos ca la 38 de ani să fie un nou început, cât o mai fi să trăiesc de acum încolo”, spune bărbatul.

Citește și Încă un pas spre salvarea de vieţi omeneşti. Prima prelevare de organe din 2019 a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu

Drama pacienților care fac dializă

În cei şapte ani de când face dializă şi se află pe lista de aşteptare, bărbatul a fost chemat de patru ori la Iaşi în vederea posibilităţii unui transplant renal. De fiecare dată, însă, s-a găsit alt bolnav de pe listă care să aibă o compatibilitate mai bună cu donatorul decât a sa.

Citește și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Totul despre sănătatea rinichilor cu dr. Traian Constantin

Timp de şapte ani, de trei ori pe săptămână, pacientul a urmat aceeaşi rutină a şedinţelor de dializă. În tot acest timp nu a încetat să muncească.

,,Nu pot să spun că am renunţat la muncă sau la toate. Am dus o viaţă decentă. Am ţinut regim, nu am făcut eforturi, nu am încălcat regulile şi sfaturile date medici. Au fost dialize timp de şapte ani, de trei ori pe săptămână. Dacă ţineam regimul îmi era bine, dacă nu, nu”, mărturiseşte bărbatul.

Citește și Trei români și un străin, salvați de moartea unui orădean de 43 de ani

Peste 500 de pacienți, pe liste de așteptare, în Moldova

Bărbatul este unul dintre cei doi pacienţi cărora medicii le-au transplantat pe 31 octombrie rinichii prelevaţi de la o femeie aflată în moarte cerebrală. Medicii spun că operaţia a decurs bine, fără probleme. Cel de-al doilea transplant renal a fost făcut unui ieşean în vârstă de 33 de ani care din luna ianuarie a început să facă dializă din cauza unei afecţiuni cronice.

„A fost o intervenţie complexă, cele două intervenţii fiind efectuate în paralel. Din fericire, aceste eforturi ale personalului Spitalului Parhon din Iaşi au dus la schimbarea vieţii a doi oameni. Atât în numele beneficiarilor, cât şi al echipei medicale, mulţumim în mod deosebit familiei donatoare care printr-un gest altruist a reuşit să schimbe vieţi. Aceste persoane care îşi vor putea reface viaţa în urma acestor transplanturi”, a spus conf. univ. dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Dr C.I. Parhon.

Citește și Veste bună pentru pacienții care au nevoie de transplant de organe – România și Republica Moldova au semnat un acord de colaborare

Acesta este cel de-al 17 lea transplant renal efectuat la Iaşi de la începutul acestui an, şase dintre acestea fiind făcute cu organe prelevate de la persoane în moarte cerebrală.

Potrivit medicilor, în timp ce numărul donatorilor în viață crește, cel al pacienților aflați în moarte cerebrală a scăzut față de anul trecut.

În zona Moldovei sunt peste 500 de pacienți pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi.

Citește și Toate spitalele judeţene din țară, obligate să aibă un centru de prelevare de organe

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

sursa: skynews

Premieră medicală. Primul medicament pentru tratarea COVID-19 acasă, aprobat în UK

Primul medicament conceput pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobat de autoritatea …

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *