Toate spitalele judeţene din țară, obligate să aibă un centru de prelevare de organe

Fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu data de 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Întrebată dacă va fi derulată şi o campanie publică de susţinere a prelevării de organe, Sorina Pintea a explicat că deja s-a început acest lucru. Ministrul şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor schimba, odată cu existenţa unui centru de prelevare în fiecare judeţ.

Patru prelevări într-o săptămână

Pintea a precizat că, în ultima săptămână, au existat patru cazuri de prelevare de organe în ţară, între care şi a unui cord, care a ajuns la un tânăr din Germania.

„A fost emoţionant pentru mine, pentru că au fost prelevări de ficat, rinichi, astea sunt uzuale, dar a fost prelevarea unui cord de la un copil de 16 ani. Din păcate, a plecat din ţară pentru că nu am avut pacient compatibil. Spun „din păcate” pentru că mă gândesc la pacienţii din România. Dar această inimă bate în pieptul unui tânăr de 17 ani din Germania, deci colaborarea cu Eurotransplant este din ce în ce mai puternică.

De aceea, împreună cu domnul director Radu Zamfir de la Agenţia Naţională de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean. Avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm.

Programul naţional de transplant a fost restructurat, există posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicaţi efectiv. Este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe”, a afirmat Sorina Pintea. Ea a adăugat că termenul de la care va intra în vigoare această obligativitate este 15 septembrie.

Campanie de conştientizare

Ministrul Sănătății a mai precizat că „o campanie (pentru susținerea prelevării de organe – n.red.) împreună cu asociaţiile de pacienţi şi cu media, noi spunem că, timid, am început. În momentul în care vom da aceşti indicatori, obligativitate, atunci lucrurile cred că se vor schimba.”

În urmă cu un an, președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, declara că atât în cazul prelevării de organe, cât și al transplantului de diverse tipuri, numărul centrelor acreditate pe hârtie în țara noastră îl depășește cu mult pe al celor care funcționează cu adevărat.

 

SURSA: hotnews.ro

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

sursa: skynews

Premieră medicală. Primul medicament pentru tratarea COVID-19 acasă, aprobat în UK

Primul medicament conceput pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobat de autoritatea …

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *