STUDIU| Mai puţin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 mai au anticorpi la 6 luni de la vindecare

Un studiu realizat de REGINA MARIA a scos la iveală faptul că 53% dintre pacienții care au trecut printr-o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2 nu mai au anticorpi după 6 luni de la îmbolnăvire.

Studiul, lansat anul trecut, a finalizat acum faza a II-a de cercetare, şi anume cea care analizează prezenţa anticorpilor la 6 luni de la faza acută a bolii. Rezultatele arată că:

  • 53% dintre participanţi nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la infectarea cu virusul SARS-Cov2
  • 44% dintre persoanele care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 au continuat să prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăţi respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii
  • 17% dintre cei care s-au testat RT-PCR dupa depăşirea fazei acute a bolii au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic
  • În ciuda eventualei persistenţe a unor teste RT-PCR pozitive după vindecare, studiile atestă faptul că pacienţii nu mai sunt contagioşi după cele 14 zile

Citeşte şi: STUDIU | 7 din 10 persoane spitalizate pentru Covid-19 nu și-au revenit complet la 5 luni de la externare. Ce se întâmplă în organism după infecţia cu SARS-Cov2

Studiul, demarat în luna august 2020 în Bucuresti şi Cluj, a evaluat mai întâi răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR. În faza a II-a ea a examinat gradul de protecţie după o perioadă mai mare de timp, şi anume 180 de zile de la depăşirea fazei acute a bolii, se arată în comunicatul Regina Maria.

În această etapă a studiului au fost testaţi doar pacienţii care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a se observa evoluţia în timp a anticorpilor post COVID.

Testul serologic implicat foloseşte chemiluminiscenţa cu microparticule pentru a detecta prezenţa anticorpilor de tip IgG specifici infecţiei cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsida. Aceşti anticorpi sunt produşi după faza acută a infecţiei., a explicat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Citeşte şi: Pfizer şi Moderna| Este nevoie de a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

CÂT DE PROTEJAŢI SUNTEM, NATURAL, LA 6 LUNI DE LA INFECTAREA CU SARS-COV2

Studiul citat arată că, la jumătate de an, doar 47% dintre cei infectaţi au mai prezentat anticorpi detectabili.

Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecţiei suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacientilor COVID-19 şi expuse riscului infectării recurente, dar şi a societăţii per ansamblu.”, este de părere dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Cel mai mare studiu desfăşurat până acum referitor la riscul de reinfectare, derulat în Danemarca, a arătat că, deşi infecţia iniţiala era asociată cu un grad general de protecţie la reinfectare de 80%, pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani ea a scăzut dramatic la 47%.

Citeşte şi: STUDIU | Răceala obişnuită te poate scăpa de COVID-19. Descoperirea inedită a oamenilor de ştiinţă

SIMPTOME PERSISTENTE DUPĂ VINDECARE

44% dintre persoanele care au luat parte la studiu au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost:

  • tuse
  • oboseală
  • lipsa gustului
  • lipsa mirosului
  • dificultăţi respiratorii
  • căderea părului
  • dureri musculare
  • insomnii

Citeşte şi: Efectele pe termen lung ale COVID-19: sechele severe la nivelul întregului organism. Care sunt cele mai grave

Persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 sunt considerate în continuare pacienţi, cazuri care trebuie supravegheate şi monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, şi noi, şi cazuistica internatională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranţă certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacţionează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienţii care au trecut prin infecţie de a fi monitorizaţi post COVID. explică Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA.

Citeşte şi: Cum știi dacă ai fost infectat cu coronavirus, dar ai fost asimptomatic

 

 

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

SEMNAL DE ALARMĂ| Boala care va face peste 150 de milioane de victime în lume până în anul 2050

Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată …

sursa foto: alba24.ro

Premieră modială| Un american a primit o inimă de porc modificată genetic

Un bărbat din SUA a devenit prima persoană din lume care a primit un transplant …

Măștile medicale sau FFP2 vor fi obligatorii în spaţii publice

În ședița de miercuri dimineața, CNSU a decis prelungirea stării de alertă și modificarea măsurilor …

Pfizer: Medicamentul anti-COVID are o eficacitate de aproape 90%

Pfizer a anunţat că ultimul test al pastilei sale anti-COVID-19 a dovedit o eficacitate de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *